Villeimmät ajatukseni – käyttöohje kirjoituksiini

Jostain on aina aloitettava. Ensimmäinen tekstini tulee siten olemaan hyvin hillitty ja hallittu, rakenteeltaan ortodoksinen ja sisällöltään tavanomainen. Kerron hieman itsestäni ja omasta taustastani hätäisten olettamusten helpottamiseksi. Esittelen ylimalkaisesti tulevien tekstieni sisältöä, tai paremminkin karkeita suuntaviivoja sille, mistä olen ajatellut jatkossa kirjoittaa. Sekin voi tosin olla liikaa luvattu, mieleltäni kun olen melko arvaamaton akrobaatti. Rehellisesti sanottuna nyt alkaa vaikuttaa siltä, että tämä teksti on yhtä hyödyllinen ja helppolukuinen kuin Ikean huonekalujen kokoamisohje. No, ehkä lukijana saat edes jonkun käsityksen siitä, miten sanani järjestän, minulla kun on usein tapana vitsailla tosissani ja päinvastoin. Saatan mahduttaa yhteen virkkeeseen kaikkea mahdollista alkuräjähdyksestä öljykriisiin tai kirjoittaa kokonaisen kappaleen kolmesta sekunnista. Balettitanssijan tavoin kannattaa olla varpaillaan esityksen aikana.

Maailman laki ja Newtonin lait

Viralliselta nimeltäni olen siis Keskisaaren Ville, vaikka vuosien mittaan on monella muullakin tavalla kutsuttu. Ja niin olen itsekin tehnyt. Erinäistä urheilutaustaa, pääasiassa kestävyyslajeista, on kertynyt kohta kolmen vuosikymmenen verran, josta tavoitteellista harjoittelua ja kilpailemista noin puolet. Maita ja maakuntia on vuosien varrella kierrelty pääosin suunnistuksen merkeissä; viimeisinä vuosina painotus on siirtynyt luonnon monimuotoisuuden tutkimiseen apuvälineinäni yleensä vain kaksi kulunutta jalkaa ja korvien välissä koliseva karuselli. Vuoret ja vajoamat, luonnontilaiset kuin ihmisenkin kajoamat – uusi ja tuntematon on suurin ihastukseni. Olen ehtinyt kokea kilpaurheilun kautta auringossa paistattelun ihanuuden, mutta vielä useammin myrskyn ja pimeän. Menestyväksi urheilijaksi olin yhden mielestä liian fiksu, toisen liian hullu. Omasta mielestäni olin vain liian minä, ajatukseni ja metodini liian villejä. Mitä ikinä se tarkoittaakaan, selvinnee tulevien tekstieni myötä.

Vaihdetaanpa sitten vakavammalle raiteelle ja jätetään karnevaalihenkinen kirjoittaminen hetkeksi. Teksteissäni tulen käsittelemään omaa suhdettani urheiluun ja luontoon, elämäänkin. Kirjoitukset tulevat varmasti rakentumaan jonkin henkilökohtaisen kokemuksen tai tarinan ympärille laajentuen aina sattumanvaraisiin suuntiin. Sisältö ja sävy vaihtelevat kepeästä kielivoimistelusta repivään raadollisuuteen. Erinäiset analogiat, kielikuvat ja viittaukset sinne sun tänne tulevat tutuiksi, piilotettuja koukkuja voi olla viritettynä virkkeisiin tai yksittäisiin sanoihin, ja rivien väleistä voi löytyä mitä vain. Haluan kuitenkin muistuttaa, ettei niitä kaikkia ole edes tarkoitus löytää tai ymmärtää tarkoittamallani tavalla. Näkemykseni ovat täysin subjektiiviisia ja pohjautuvat omiin kokemuksiini ympäröivään maailmaan ja validoituun faktatietoon peilattuina. En siis kuvittele olevani mikään kaiken tietävä järjen ääni eikä niin kannata kenenkään muunkaan ajatella. Sanoistani on turha hakea valmiita vastauksia tai elämään integroitavia malleja – kysymyksiä ja ajatuksia niiden on pyrkimys herättää. Tekstini käyvät lähes mahdottomiksi ymmärtää, jos niitä yrittää tulkita sen kautta, mitä minä niissä sanon. Jokainen siis tulkitkoon itsensä kautta ja omista lähtökohdistaan, oikeita vastauksia ei ole. Olkaa kriittisiä ja eri mieltä, yksimielisiäkin perustellusti.

Tervetuloa matkalle maailman ja mielen ääriin!

Aiheeseen liittyvät julkaisut

X
X