Henri Ansio vei nimiinsä ensimmäisen Himos Winter Trailin

Suomen polkujuoksun ykköstykki Henri Ansio oli odotetusti kestävin 750 metriä kokonaisnousua käsittäneessä 26 kilometrin Extreme –sarjassa lauantaina Jämsässä, kun hän merkkautti ensimmäinen Himos Winter Trailin voittoajaksi 2.12.56. Ikaalisten Nouskin parikymppinen vauhtiveikko Juho Ylinen tuli lopun kuin tuulispää ja pääsi 35 sekunnin päähän sarjaa koko ajan johtaneesta 100 kilometrin SE-miehestä.
– Kuvittelin koko ajan, että minulla olisi ollut reilu johto. Yllätyin, kun pari sataa metriä ennen maalia kuulin Juhon olevan näköetäisyydellä, kertoi Ansio.

Ylinen ja Ansio maalissa

Parin kierroksen kilpailu siivitti nykyisen vantaalaisen eka kierroksen turhankin reippaaksi, kun ensimmäiset kilometrit kärkitrioa veti 14 km:n Challenge –sarjassa toiseksi tullut JKU:n Matti Kärkkäinen.
– Seitsemän kilometrin kohdalla siirryin kärkeen, mutta Matti ja Antti (Anttonen) seurasivat. Kun kaksikko kurvasi maaliin, juoksin toisen kierroksen omaa vauhtia. Ansio myönsi vauhdin pudonneen toisella ringillä, kun ei ollut kaveria rinnalla. Väsymys alkoi myös jonkin verran painaa rankassa kilpailussa, missä takareidet ja lonkat joutuivat lujille.
– Syke vain nousi kapealla uralla ja pehmeällä pohjalla, kun yritin lisätä vauhtia.
Voittaja arveli saaneensa uusille lihaksille ärsykkeitä, mitkä hän aikoo rauhoittaa sunnuntaina pitkällä lenkillään ja harjoitella ensi viikolla normaalisti. Toiseksi sijoittunut Ylinen kertoi harjoittelevansa myös poluilla ja uhosi tulevansa elokuussa petraamaan Himos Trailin viimevuotista kuudetta sijaa.
-Suunnistus on kumminkin päälajini ja aikomus on tunkeutua suurviesteissä Nouskin ykköstiimiin.
Kolmas oli Ylisen seuratoveri ja kokenut viestijyrä Vesa Taanila, mutta hän jäi selvästi kärkikaksikosta.

Marjo Taanila ehti nauttia auringinpaisteesta matkallaan voittoon

Miehensä vanavedessä Marjo Taanila (os. Niittynen) oli puolestaan aivan omaa luokkaansa naisten 26 kilometrillä ajalla 2.52.10.
– Oli tosi kiva juosta, kun sain mennä eka kierroksen Reetan (Lakanen) kanssa ja lähettää hänet maaliin. Naisten voittaja kertoi ehtineensä katsella maisemiakin ja nauttia hienosta auringonpaisteesta. Sekin oli mieleen, kun lumipolut paranivat toiselle kierrokselle runsaan kymmenen pakkasasteen ansiosta.

 

 

Anttosen kiri puri lopussa

Vaajakosken Terän jämsäläisvahvistus Antti Anttonen näytti 14 kilometrin Challenge –sarjan lopussa kirikykynsä ja jätti ajallaan 1.09.56 Matti Kärkkäistä 19 sekuntia. Kolmas oli Suunta-Jyväskylän Lauri Pohjola.
– Helpolla en tosiaankaan päässyt, sillä jouduin viimeiset 500 metriä rajusti työstämään jäälle viime hetken lumisateiden vuoksi ajetulla kelkkauralla, tunnusti itsestään kaiken irti ottanut Anttonen.
Naisten vastaavalla matkalla juhlivat suunnistajat. Kooveen maajoukkuesuunnistaja Miia Niittynen jätti 1.24.44 ajallaan JRV:n 16-vuotiaan Hilla Pitkäsen lähes 10 ja seurakaverinsa Reetta Lakasen yli 10 minuutin päähän.
– Oli rankka polku, mutta tosi kiva, kun sain mennä koko matkan omaa vauhtia.
Niittynen kertoi vetäneensä eka mäen tosi kovaa ja sitten rytmittäneensä sopivasti oma menoaan ylä- ja alamäissä niin, ettei hän ehtinyt katsella maisemia.
– Ensi kesän tavoitteena ovat suunnistuksen EM- ja MM-kisat sekä sijoittuminen niissä kymppisakkiin. Pitkänen oli maalissa iloinen kuin peipponen yllettyään kolmen parhaan joukkoon ja palkinnoille.

Kuoreveden Kärkeä edustava nuorimies Iiro Suppula otti jo toisen voittonsa Himoksella, kun hän oli sarjan ykkönen myös Himos Trailissa elokuussa.
– Rata oli raskas, mutta se oli hyvä, juttusi 47.17 kellottanut voittaja.
Suppulan takana Kooveen vasta 10-vuotias Lauri Lakanen piti hyvää vauhtia isänsä Janin kanssa juostessaan ja otti kakkossijan ajalla 51.48.
– Oli hieno kokemus, kun lumi teki juoksusta aika erikoisen, tuumi Lakanen junior.
Hän kävi tiukan kamppailun naisten sarjan voiton vieneen JRV:n Helmi Pitkäsen kanssa, joka onnistui loppunousussa repimään 12 sekunnin eron siihen asti johtaneeseen Lauriin.
– Lumipoluilla juokseminen on raskasta, mutta palkitsevaa, hehkutti Pitkänen.

Kärkkäinen kirkasti kakkossijansa Night Challengessa

Päivällä 14 kilometrin Challenge -sarjassa toiseksi jätetty JKU:n Matti Kärkkäinen lähti paukusta kärkeen ja näytti taivaan merkit illalla otsalampuin juostussa 12 kilometrin Night Challengessa ja nappasi ylivoimaisen voiton ajalla 1.00.39.

Matti Kärkkäinen oli Night Challengen vikkelin

Pääsin illalla helpommalla, enkä ollut missään vaiheessa tiukoilla. JRV:n nuori suunnistaja Lassi Vaismaa oli yhtä ylivoimainen kakkonen, ja Leppäveden Jani Maukonen oli kolmas.
Naisten vastaavaa sarjaa hallitsi Ilveksen ja JRV:n Nina Mäki ja oli ajallaan 1.14.37 täysin omaa luokkaansa. Kaipolan Viren Tanja Lauri ja Katja Ratia veivät muut mitalisijat.
– Tunnelma oli pimeässä metsässä hienoa ja osasin nauttia siitä.
Night Enjoy -sarjan 7 kilometrillä kokemus oli valttia, sillä kovinta vauhtia kovettuneilla lumipoluilla pitivät nelikymppinen Saku Streng ja JRV:n 36-vuotias Mia Taini, joille merkittiin ajat 41.56 ja 43.13. Jämsän Retki-Veikkojen järjestämä ensimmäinen Himos Winter Trail kokosi lähes 200 harrastajaa kokemaan lumipolut auringonpaisteessa ja illan pimeydessä.

Tulokset

Aiheeseen liittyvät julkaisut

X
X