Viikko 14: Hiihto, pyöräily tai vesijuoksu vaihtoehtoisena harjoituksena

Jokaiselle juoksijalle on hyväksi toisinaan harrastaa muitakin liikuntamuotoja. Vaihtelu on hyväksi, jottei kuormituksesta tule liian yksipuolinen ja aiheuta vammoja. Lisäksi tauko juoksuharjoituksesta voi tuntua mukavalta. Vaikka tavoitteena on kehittyä juoksijana, vaihtoehtoiset harjoitukset tulisi sisältyä harjoitteluun. Tämän viikkoisella vaihtoehtoisella harjoituksellakin nostat kuntoa ja hapenottokykyä – valitse hiihdon, pyöräilyn tai vesijuoksun joukosta se liikuntamuoto joka sopii sinulle parhaiten.

 

Hiihto – isossa osassa maata on vielä hyvät lumiolosuhteet ja hiihto on erinomainen vaihtoehto. Hiihto kehittää kuntoa ja harjoittaa monipuolisesti voimaa. Käytät koko kehoasi ja enemmän lihasryhmiä kuin juostessa – se on hyvä tapa parantaa hapenottokykyä, sinusta tulee vahvempi ja vähennät kuormitusta.

 

Pyöräily – jalkojen lihaksia käytetään hieman eri tavalla verrattuna juoksuun, mikä on hyväksi. Monet pyöräilijät harjoittelevat useita tunteja, mikä on mahdollista alemman kuormituksen ansiosta. Voit polkea kuntopyörällä, maastopyörällä tai maantiepyörällä. Kuten maastohiihdossa voi satulassa turvallisesti harjoitella pitkän juoksukisan vaatimaa energiansaantia ja kestävyyttä.

Vesijuoksu – Vesijuostessa käytät samoja liikeratoja kuin juoksussa, joten voit kehittää useimpia juoksijan ominaisuuksia vedessä. Syke ei vedessä nouse yhtä korkealle veden paineen takia, mutta hengität veden vastusta vastaan minkä johdosta päähengityslihakset vahvistuvat. Jalkojen kuormitus on vähäistä, joten jos pääsi kestää voit turvallisesti tehdä vesijuosten pitkiäkin harjoituksia.

Valitse se liikuntamuoto, joka sopii sinulle parhaiten ja tee omalla mittapuullasi pitkä harjoitus. Itse käytän kaikkia ylläolevia harjoitusmuotoja, ja myös tehoharjoituksissa. Kilometrejä on takana muutamia kymmeniä tuhansia, joten kropasta on oppinut pitämään huolta!

 

Mukavaa viikkoa ja nauti vaihtoehtoisesta harjoituksestasi!

Coach Mårten Boström

 

Aiheeseen liittyvät julkaisut

X
X