Viikko 17: Lyhyet mäkitekniikkavedot

Oletko jo tutustunut Trailkalenterissa tarjolla oleviin kisoihin? Siinä tapauksessa olet varmasti huomannut että polkujuoksutapahtumissa on paljon mäkiä kivuttavana. Suomessa mäet ovat suhteellisen lyhyitä, mutta reittien laatijat tykkäävät hyödyntää kaikkia nousuja ja laskuja, joskus jopa toistamiseen. Ja löytyyhän parhaimmat näköalat melkein aina mäen päältä, joten siinäkin on yksi hyvä syy viritellä mäkijuoksutaitoa, vaikkei kisoihin olisikaan menossa.

Juostessa mäki ei koostu vain ylämäestä, vaan myös alamäki on oleellinen osa suoritusta. Varsinkin jos tavoitteenasi on menestyä kilpailuissa pitää sinun osata juosta vauhdikkaan rennosti voimia liikaa kuluttamatta alamäkeen. Lyhyellä askeleella vähennät iskujen voimaa ja voit paremmin asetella askeleesi sopiviin kohtiin juurakoiden ja kivien suhteen.

Ylämäkeen juostaan nopealla frekvenssillä ja mäen jyrkkyydestä riippuen joko koko jalalla tai pelkällä päkiällä astuen. Jos ylämäki on useamman minuutin mittainen, voi pitkässä suorituksessa ottaa kävelyaskelia käsillä polviin tukeutuen.

Tässä harjoituksessa työosuus on: juostaan 10×30 sekuntia ylämäkeen, jonka jälkeen käännytään alamäkeen ja juostaan takaisin lähtöpaikkaan. Vasta lähtöpaikkaan palattuasi palauttelujakso alkaa. Valitse alusta, joka on sula – voi olla myös polun vierestä. Jos kymmenen toiston jälkeen tuntuu että voimia on vielä rutkasti jäljellä voit vetää muutaman bonustoiston, mutta tarkoitus ei ole vetää itseäsi aivan piippuun. Fokus on tekniikassa – hyvät toistot kehittävät paremmin kuin väkisin vedetyt. Mikäli mäkiharjoitukset ovat sinulle uutta, reisissä tulee tuntumaan seuraavien päivien aikana!

Aiheeseen liittyvät julkaisut

X
X