3 vinkkiä kevään polkujuoksuihin

Polkujuoksucupit ovat kevään varma merkki! Turussa käynnisteltiin jo viime viikolla kuuden osakilpailun Turku Trail Cup -sarjaa, Oulu Trail Cup 1/3 osakilpailu on tänään, kuten myös Seinäjoen lähimetsien Komia Trail Cup 1/4 osakilpailu. Tampereella juostaan tiivis huhtikuinen Inov-8 Trail Cup viiden osakilpailun sarja 1.5. alkaen. Näissä on kaikissa sopivan lyhyet juoksumatkat, jotka palvelevat jokaista kestävyysurheilijaa vauhtivälipalana.

Polkujuoksussa luonnosta nauttiminen on aina pääosassa. Vaikket kokisikaan olevasi kilpa-urheilija kisaan osallistuminen silloin tällöin on piristävää. Pääset juoksemaan itsellesi uudelle merkitylle reitille ja tutustut uusiin ihmisiin ja todennäköisesti juokset kovempaa kuin yksiksesi juoksisit. Kaikki polkujuoksukisasta maalin selvinneet ovat voittajia, mutta näillä vinkeillä kokemuksestasi tulee nautinnollisempi:

1. Tutustu kilpailun reittiin etukäteen, joko maastossa edellisten päivien lenkeillä tai reittikartasta. Kenkävalintasi saattaa riippua siitä onko alusta kivinen, juurakkoinen, kallioinen tai vielä kevään jäljiltä kostea. On huomattavasti helpompaa juosta kisa, jonka aikana tietää missä kohtaa matkaa olet ja mitä on vielä tulossa. Osaat myös jakaa voimasi oikein ja nauttia mutkista stressaamatta.

2. Suunnittele etukäteen mitä ja milloin syöt. Kun kisat käydään arkipäivisin teet pitkin päivää muita arjen askareita ja aikataulusi saattaa olla tiukka. Useimmille reilu lounas ja välipala 1,5-2 tuntia ennen kisaa sopii parhaiten, mutta on hyvä oppia mikä sinulle sopii, jotta energiatasosi pysyy hyvänä kisan aikana.

3. Aseta itsellesi vähintään kaksi tavoitetta kisaan. Ensisijainen tavoite on optimifiiliksellä saavutettavissa oleva aika tai tulos. Toissijaiseen tavoitteeseen tartutaan, mikäli keli on kuuma, reitti märempi kuin odotettu tai sinulle tapahtuu jotain ennalta arvaamatonta. Kolmas tavoite voi olla esimerkiksi kaikkien ylämäkien juokseminen tai muu mikä ei ole sidottu tiettyyn loppuaikaa/sijoitukseen.

Tsemppiä polulle!

Aiheeseen liittyvät julkaisut

2 Kommentti(a)

  1. Anni

    Moi!!
    Mun mielestä eka tavoite on AINA, että pidä kivaa ja tee parhaasi 💪 näin täyttyy todennäköisesti muutkin tavoitteet!

    Tsemppiä kaikille tuleviin kisoihin 🔥

Kommenttikenttä on suljettu.

X
X