Suomalaiset kuumana polkujuoksun MM-kilpailuihin Espanjaan

Tänä vuonna polkujuoksun MM-kisat juostaan lauantain 12.5. Castellónin maakunnassa itäisessä Espanjassa. Kilpailumatka on 85 km ja reitillä on kokonaisnousua noin 4900 metriä. Kilpailussa kilpaillaan tittelistä Trail World Champion miesten, naisten ja joukkue -sarjoissa. MM-kilpailun reitti kulkee rannikon karusta automaasta Castellónin kaupungista kivuten muutaman kukkulan yli päättyen Sant Joan de Penyagolosan vuorelle.

MM-kilpailureitti

 

Suomea on kisassa edustaa kaksi naista: Eija Hartikainen ja Irina Nousiainen sekä miehissä: Tomi Halme, Jussi Nokelainen, Kai Langel, Juuso Simpanen, Tomi Mikkola, Jere Nurmi ja Markku Kouva. Kyselimme parilta suomalaistoivolta Irina Nousiaiselta ja Juuso Simpaselta kuulumisia kisaa edeltävällä viikolla.

Irina ounastelee että lämmin keli tulee olemaan Rovaniemellä asustelevan isoin haaste. Lapissa ei varsinaisesti ole pystynyt helletreeniä tekemään valmistautumisvaiheessa. ”Mietityttää miten nesteytys ja kroppa toimii lämpimässä” Noususumma on kova, mutta kisaa juostessa virtaa löytyy enemmän kuin jos treenilenkillä yrittää saman verran kivuta.

Juuso on harrastanut polkujuoksua vasta 4 vuotta, mutta urheilulla on ollut keskeinen rooli elämässä ja aiemmin. Jalkapallo sujui aina Veikkausliiga-tasolle saakka, mutta muutama vuosi sitten yksilöurheilu pitkän matkan juoksun muodossa alkoi maistumaan paremmin.

Penyagolosan karuja polkuja Kuva: Diputación Castellón

Ensimmäinen polkukisa oli Bodom Trail 12km, ja siitä lähtien mies on ollut koukussa ja matkat pidentyneet. ”Kilian Jornet on henkilö, jonka tekemistä olen seurannut siitä asti, kun aloitin polkujuoksun harrastamisen.” Aivan kuten esikuvansa, Juusokin harjoittelee pääasiassa yksin, ”mutta 1-3 lenkkiä viikossa tulee tehtyä kaverin kanssa tai isommassa porukassa.”

Simpanen viettää talvikuukaudet pääosin Thaimaassa – siellä tehdyt kovat treenijaksot on olennainen osa Suomen kilpailukauteen valmistautumiseen. ”Siellä pääsee helposti juoksemaan kunnon vuorilla ja usein myös itseäni kovemmassa kunnossa olevien juoksijoiden kanssa. Lisäksi lämpötila on melko korkea, joka osaltaan voi lisätä treeneistä saatua vastetta.”

Simpanen YouTube kanavallaan jossakin Thaimaan viidakossa

Lämpötilahan tunnetusti nopeuttaa lihasten palautumista fyysisestä rasituksesta eikä Simpasen uralla ole juurikaan loukkaantumisia osunutkaan. ”Plantaarifaskiitti vaivasi viime talvena. Muuten olen pystynyt olemaan täysin ilman isompia vammoja.”

 

Simpanen on Thaimaassa juossut paljon vuorilla, joten MM-kisaradan 4900m nousuametriä sujuu rutiinilla. ”Kyllä mulla ylämäet vievät enemmän voimia, syke on selkeästi korkeammalla. Alamäet voi kyllä helposti uuvuttaa jalkojen isot lihakset pitkässä kisassa jos ne tykittää liian kovaa.” Avaintreenejä MM-valmistautumisessa ovat olleet reippaat 3-5h lenkit vuorilla ja 50-60min vauhtikestävyystreenit. Viimeiset viisi viikkoa ennen kisaa olen ollut Suomessa, joten keskityin enemmän vauhdin hakemiseen tasaisella / kumpuilevassa maastossa.

Simpanen kertoo että polkujuoksusta on todella monia hienoja kokemuksia, mutta että kirkkaimpana on jäänyt mieleen NUTS Karhunkierros 2017. ”Viimeinen kilometri ja maalisuora tultiin aikamoisessa sumussa, upean polkujuoksukansan kannustamana 23 tunnin ja 25 minuutin tuskaisen taivalluksen jälkeen.” Ultra Trail Tour Finlandin kokonaiskilpailun voitto 2017 matkasi Simpaselle Vaarojen Maratonin voiton myötä

 

Mies lähtee nöyrästi matkaan MM-kisoihin: ”Lähden tekemään oman parhaan mahdollisen suorituksen. Uskon, että onnistuneella suorituksella pystyn juoksemaan reitin alle 10 tunnissa.” Jää nähtäväksi montako ehtii vuoren päälle lauantaina Simpasta nopeammin.

 

Suomen joukkueella ei ole selkeää sijatavoitetta,”mutta kyllähän me Ruotsi lähdetään voittamaan!”

TrailrunningFinland toivottaa koko joukkueella tsemppiä!

 

 

Kisasivut jossa live seuranta

 

Aiheeseen liittyvät julkaisut

X
X