Polkujuoksija eksyi kisareitiltä!

Tuo on se otsikko minkä jokainen tapahtumajärjestäjä haluaa polkujuoksutapahtumissa välttää. Siitäkin huolimatta monessa tapahtumassa tapahtuu pieniä reitiltä eksymisiä, mutta asiasta ei useinkaan pidetä isompaa meteliä.

Polkujuoksutapahtuman osallistujan näkökulmasta onnistunut reitin merkkaus on kaikkein tärkein yksittäinen tekijä turvallisuusnäkökohtien huomioimisen lisäksi. Kaikista muista fasiliteeteista tapahtumassa voidaan helposti joustaa, mutta nämä kaksi tekijää on lopulta osallistujan kannalta ne tärkeimmät.

Reitin merkkaukseen on perinteisesti käytetty muovinauhaa. Osa järjestäjistä on kiinnittänyt muovinauhoihin pyykkipojat, joiden avulla nauhojen vienti nopeutuu ja toisaalta muovinauhat voidaan kierrättää seuraavassa tapahtumassa.

Ulkomailla olen usein törmännyt tikkuihin, joiden päähän on kiinnitetty värikäs muovilippu. Tämä on selkeästi menetelmä, jossa merkintävälineet kierrätetään seuraavaan tapahtumaan. Merkintätikkujen käyttö on myös toimitsijaystävällinen, sillä tikut ovat nopea viedä ja niiden kanssa on helppo juosta. Kun talkoolaiset saavat oman lenkin reitin merkkauksen ohessa pysyvät hekin tyytyväisinä. Suomen toistaiseksi suurin polkujuoksutapahtuma Bodom Trail otti merkintätikut käyttöön ensimmäistä kertaa toukokuussa 2018.

Osa tapahtumista pitää selkeillä poluilla merkintäväliä hieman harvempana, mutta Himos Trail-tapahtumassa olemme noudattaneet periaatetta, jossa edelliseltä reittiopasteelta näkyy seuraavalle. Tämä on tietenkin selkeillä poluilla jo liikaakin. Olennaista on, että heikot ja epämääräiset kohdat ovat selkeästi merkattu. Varminta on sulkea sulkunauhalla kaikki risteykset ja urat, jotka poistuvat reitiltä/pääuralta. Tämä on varmin tapa pitää osallistujat reitillä.

Himos Trail 2017-tapahtuma keräsi erinomaisen palautteen reitin merkinnöistä. Eksymään ei päässyt. Sen sijaan Himos Winter Trail 2018-tapahtumassa meillä oli haasteita pitää osallistujat oikeilla urilla. Tälläkään kerralla ongelma ei ollut pysyminen uralla, vaan risteyspaikat eri pituisille lenkeille.

Käytimme Himos Winter Trail 2018-tapahtumassa kahdeksikon muotoista lenkkiä, jonka pisin sarja kiersi kahdesti. Tulimme tilanteeseen, jossa samasta jonosta eri vaiheessa kisaa menevien piti kääntyä samasta risteyksestä eri suuntiin, vaikka olivatkin samalla matkalla. Vaikka toimitsijoilla oli kilpailunumeroista pääteltävissä oikea sarja, niin sekään ei tässä tilanteessa auttanut ja olimme aseettomia. Muutama juoksija ajautui kiertämään ”luuppeja” väärässä järjestyksessä.

Järjestäjän näkökulmasta kaikkein tärkeintä olisi laskeutua kilpailijan tasolle ja pyrkiä ennakoimaan mahdolliset riskipaikat. Juoksija tulee reitillä mahdollisiin epämääräisiin tilanteisiin ”hapoilla” ja vauhdikkaasti. Tekee nopean päätöksen. Kaikki on siksi oltava erittäin selvää. Itse teimme päätöksen, että emme enää tule käyttämään kahdeksikon muotoista reittiä tapahtumissamme. Panostamme lisäksi parempaan kyltitykseen ja reittitoimitsijoiden parempaan koulutukseen.

Tuon vielä julki muutamia kehitysehdotuksia, joita olemme kisapalautteessamme saaneet reitin merkkaukseen liittyen:

  • Osallistujat haluavat, että reitiltä löytyy kilometrikyltit kertomassa matkan etenemisestä ja maalin läheisyydestä.
  • Olemme käyttäneet tapahtumiemme sarjoissa kuvaavia nimiä, kuten Himos Enjoy, Himos Challenge ja Himos Extreme. Osa osallistujista mieltää kuitenkin matkat kilometreinä, joten risteysalueiden kyltityksessä tulisi huomioida nimien lisäksi myös kilometrit 9km, 17km ja 26km.
  • Vaikka jakaisimme reittikartat, niin polkujuoksijat eivät pääosin niitä käytä. Myöskään viime hetken ohjeet lähdössä eivät tavoita kaikkia. Onnistumisen ainut tae on se, että reittimerkintä on yksiselitteinen ja jämäkkä. Toki hyvillä ennakko-ohjeilla voi vielä onnistumista tehostaa.
  • Riskipaikkoja ovat risteykset, joissa reitit haarautuvat eri suuntiin sekä kierroksen vaihdot. Nämä ovat niitä paikkoja, joihin toimitsijat on vähintäänkin syytä sijoittaa.
  • Kisareitin lisäksi tulisi muistaa huomioida opasteet tapahtumakeskuksessa.

Polkujuoksijan kokema onnistunut ja huomioon otettu fiilis lähdön ja maalin välillä on aina paras markkinointikeino tulevien vuosien tapahtumia ajatellen.

Juha Taini

Aiheeseen liittyvät julkaisut

X
X