Kaikkien aikojen polkujuoksujuhla NUTS Karhunkierroksella

Olosuhteet tämän vuoden NUTS Karhunkierroksella olivat kesäisen mainiot päivälämpötilan ollessa +23C ja yöllä alimmillaan +5C. Edellisviikkojen helteet olivat hyväksi valmistautumisessa, mutta nesteytys oli kuitenkin keskeisessä roolissa pidemmillä matkoilla. Karhunkierroksen veallusreitti oli vuodenaikaan nähden kuiva ja tunnelma Rukalla katossa perjantai-aamusta aina lauantain iltamyöhään asti.

Karhunkierroksella juostiin yötä myöden. Kuva: Juha Saastamoinen / onevision.fi.

Ultra Trail Tour Finland 160km

NUTS Karhunkierroksen 160 km kilpailussa juostaan perinteinen Karhunkierroksen vaellusreitti Ruka-Hautajärvi-Ruka.

Antti Itkonen teki reilun reittiennätyksen saavuttamalla maalin 20 tunnissa ja 12 minuutissa (Edellinen Mikael Heerman 20:30). Jaakko Eskelinen ylitti maalilinjan 24 minuuttia myöhemmin. Lajin konkari Juha Jumisko lasketteli Rukalle maalikellon näyttäessä 21:53, ja tämän vuotisen kisan neljäs Heikki Siivarikin alitti ajallaan 22:10 selvästi Juuso Simpasen viimevuotisen voittoajan.

Itkonen polulla omassa yksinäisyydessään. Kuva: Juha Saastamoinen / onevision.fi

Antti Itkonen kertoi pian maaliintulon jälkeen päättäneensä viime syksyllä lähteä kiertämään UTTF-kisoja, jos vain kevään pysyy terveenä ja voi harjoitella. Varsinaisten juoksutreenien makuun hän pääsi hiihtolomien jälkeen, jolloin hyvä kuuden viikon jakso kasvatti itseluottamusta. ”Juoksu oli helppoa, joten oli luottavainen olo lähteä kisaan.” Itkosen vanhemmat olivat kolmatta kertaa mukana kisoissa huoltamassa. ”Heille kuuluu iso kiitos. On henkisesti helppoa juosta kun tietää että huolloissa ei tarvitse säätää ja saa juuri haluamiaan eväitä.” Monelle kisakumppanille riittävä nesteytys oli haastavaa. Itkonen kertoo juoneensa kisan aikana ainakin 20 litraa nesteitä, eli noin litran per tunti.

”Kuivassa ja lämpimässä säässä päätin lähteä omaa vauhtia, stressaamatta muiden vauhdeista ja keskittyä siihen, että saan alusta pitäen nestettä paljon sisään. Koska juoma ja geelit imeytyivät hyvin, ei koko matkalle osunut kovin heikkoja hetkiä.”

Itkonen kertoo kiristäneensä tahtia Hautajärveltä Oulankaan, jossa polku on enimmäkseen helppoa ja todella nopeaa. ”Vauhdinlisäys ehkä vähän verotti menoa Kitkajoen varren juurakoissa, mutta harva niitä pätkiä taitaa paluumatkalla muutenkaan juosta.”

Jalassaan voittajalla oli kisassa Salomonin S/LAB ultra -kengät. ”Mukavasti vaimennusta kivikkoihinkin, mutta varsin hyvä tuntuma alustaan”, totesi Itkonen kenkävalinnnastaan. Seuraavan kerran mies kisaa NUTS Ylläs-Pallas-Hetta:ssa. ”Odotettavissa on tasokas osallistujakaarti.”

Kisan kakkonen Jaakko Eskelinen tunnelmoi: ”Erinomaiset fiilikset jäi – Eka polku-ultra ja toinen polkukilpailu. Ei olisi voinut hirveästi paremmin mennä. Reitti oli todella upea ja koko kisan henki aivan mahtava. Oli todella hienoa nähdä niin moni taistelemassa siellä maaliin pääsystä.”

Eskelisen kestävyyspohja perustuu isoihin kilometrimääriin.  Matalavauhtiset 200 km viikot ovat miehelle arkea. ”Tulevaisuudessa onkin tarkoitus laskea kilometrit siihen 200km pintaan ja tehdä enemmän laatua.”

Jakko Eskelinen Valtavaaralla. Kuva: Juha Saastamoinen / onevision.fi

NUTS Karhunkierros on monta vuotta ollut haaveissa, mutta vasta tänä vuonna kisa sopi kalenteriin. Huoltoa hoiti hienosti oma perhe huoltopisteillä. ”Matkalla oli myös paljon somesta tuttuja, joita oli hieno nähdä vihdoin ihan naamatusten”.

”Energian määrää en ihan saanut pidettyä tasaisena koko matkaa ja välillä uitiin todella synkissä vesissä.”

Eskelisen jaloissa oli Hoka One One Evo Jaws kengät. ”Ne ovat aika minimaaliset kengät ja ilmeisesti tarkoitettu lyhemmille matkoille, mutta ne sopivat hyvin omaan jalkaani.”

Polkujuoksukalenterissa seuraavaksi on vuorossa NUTS Ylläs Pallas. ”Sitä ennen käynkin hakemassa vähän nousukilometrejä Yhdysvaltojen vuoristoista.”
Ultramatkalle 160 km lähti yhteensä 92 miestä, joista 54 suoritti koko matkan!

Saara Päätalo tuulettaa 160 km maalissa ykkösenä. Kuva: Juha Saastamoinen / onevision.fi

Naisten pisimmällä matkalla Saara Päätalo hallitsi jälleen olosuhteita ja kilometrejä parhaiten selättäen 100 mailin kuninkuusmatkan ajassa 25 tuntia ja 2 minuuttia. ”Karhunkierros on kuulunut kalenteriin vakiona jo muutaman vuoden ajan ja kun mitään vaivoja ei ollut näkyvillä niin ilman muuta tänäkin vuonna halusin olla mukana.” Päätalo paransi reilu 5 tuntia viimevuotista aikaansa ja reilu 4 tuntia vuoden 2016 aikaansa. ”Haasteeksi muodostui tällä kertaa lämpö, johon ei vielä ole ehtinyt tottua ja jalkapohjien rakot. Kumpaisenkin kanssa pärjäsi ja kisa oli kokonaisuudessaan onnistunut.” Päätalo kiitteli koko juoksuyhteisöä, joka upeasti kannusti toisiaan tehden hänen mukaansa lajista erityisen hienon. Naisten voittaja taittoi alusta loppuun matkaa yhdessä Jarkko Aspegrenin kansa ja saumaton tiimityö takasi hyvän juoksun. Naisten voittajan jaloissa oli Hoka One One Evo Jawsit, jotka toimivat ultramatkalla hyvin. Päätalon seuraava pidempi kisa

on Kaldoaivi ultra, joskin hänet saatetaan nähdä harjoitusmielessä joissakin lyhyissä kisoissa sitä ennenkin.

Mira Hämäläinen-Iho juoksi uran ensimmäisessä yli 100 km kisassa ajan 27:30 ja Jaana Hylkinen oli kolmas kellottaen ajan 28:50. Viime vuonna koko 160km:n kisan läpäisi 4 naista, tänä vuonna peräti 10. Onnittelut kaikille teräsnaisille ja miehille!

 

80km perinteistä Karhunkaatoa

Tällä kisamatkalla juostaan Karhunkierrosta Hautajärveltä Rukalle.

Tilanteet vaihtelivat ja kisaan nautiskelumielellä lähteneen tulevan voittajan sijoitukset nousivat loppua kohden huomaamatta. Naisten kilpailussa oli kaikkiaan 34 juoksijaa, joista Kaisa Saario oli nopein ajalla 10:39. Myös kaksi seuraavaa naista alitti 11 tunnin rajan: 2. Tiina Alhonen ja 3. Mia Tuoriniemi.

Tero Ruokolainen, Maxim Voronkov ja Jaakko Keskikuru miehittivät kärkikolmikon miesten vastaavalla matkalla. Ruokolainen paransi omissa nimissä ollutta reittiennätysta aikaan 8:19. Kaikkiaan huimat 207 miestä selvitti koko matkan.

Poluilla vaaroille ja vaaroilta metsiin. Kuva: Juha Saastamoinen / onevision.fi

Bongasimme matkan varrelta rovaniemeläisen Timo Auton, joka päätti toissa kesänä juosta 53km ja tänä vuonna 80km. ”Juoksuharjoittelu on ollut satunnaista mutta eka 40km meni kuitenkin suhteellisen hyvin, mutta sitten reidet alkoivat loppua. Viimeisellä 30km reisiä särki sen verran että nojailin sauvoihin työntäen itseni maaliin kävellen.” Sosiaalinen mies kertoi edenneensä yksikseen, mutta että matkan varrella löytyy juttuseuraa sitä tarvitseville. Vaimo oli huoltamassa matkan varrella. Hän hoiti muun muassa alkumatkalla jalassa olleiden La Sportivan kenkien tilalle Columbian Trans Alpit. ”Heikoimmat hetket liittyivät siihen kun tajusin, että jalat loppuu ja samalla huoltojen väli tuntui tuskastuttavan pitkältä”. Nähdäänköhän mies paremmassa kunnossa ensi vuoden tuplamatkalla?

 

Buff Trail Tour Finland 53km

Maija Oravamäki Buff Trail Tour osakilpailun voittaja. Kuva: Juha Saastamoinen / onevision.fi.

Maija Oravamäki on jälleen löytänyt vireensä ja vei näytöstyyliin voiton 53km Buff Trail Tourin toisessa kilpailussa loppumatkalla vaivanneesta nestehukasta huolimatta. Riina Kuuselo oli toinen ja Saara Grönholm kolmas. Yhteensä 284 naista ylitti maalilinjan. Huomionarvoista on että matkalle startanneista naisista vain muutama jätti leikin kesken. Päättäväisiä juoksijoita!

Miesten vastaavalla matkalla Markus Rannankari otti täydet 100 BTTF pistettä voittoajalla 5:08:09. Triathlontaustainen Teemu Lemmettylä ja Kai Reiman miehittivät seuraavat sijat ajoilla 5:19 ja 5:34. Miehiä Rukalle saakka juoksi 341. Kilpailu tasoitti Tourin kokonaistilannetta ja johtoon siirtyi nyt Pekka Itävuo, joka Bodom Traililla oli 6. ja nyt Karhunkierroksella 5.

31km lumoaa ensikertalaiset

Polkujuoksutermein ”sprinttimatka” 31km juostaan Juumasta Rukalle. Ensimmäinen puolisko on suhteellisen tasaista polkua, kunnes lopussa noustaan vaarajonolle, jonka kaikki kilpailumatkat loppupuolella ylittävät. Tämä kilpailumatka on kokemattomillekin polkujuoksijoille erinomainen ensikosketus lajiin.

Eetu Nordman oli palautunut kaksi viikkoa sitten käydystä Transvulcanian ultrasta ja kellotti nopeimman ajan 2 tuntia 58 minuuttia. Hänelle taipaleen pahin haaste oli koivun siitepölykausi: ”Koivu oli oikeastaan ainoa ongelma ylämäissä, missä joutui hieman antamaan siimaa, muuten mainiota menoa.” Reittiennätystä ei tullut mutta uusi reitti lienee 10–12 minuutti pidempi kuin 2016. Mies oli oikein tyytyväinen juoksun lopputulokseen kun kilometrivauhti oli kovempaa kuin vuonna 2016. Jussi Kumpula jäi 9 minuuttia ja Markku Kouva 16 minuuttia voittajalle ollen näin kilpailun toinen ja komas.

Reetta Peltonen voitti naisten 31km kilpailun. Kuva:  Juha Saastamoinen / onevision.fi

Naisten 31km kilpailussa Reetta Peltonen, joka oli alun perin suunnitellut juoksevansa Karhunkierroksella pidempää matkaa, otti voiton ajalla 3 tuntia 41 minuuttia. ”Kisa meni ihan hyvin, oikeastaan mitään ongelmia ei tullut missään vaiheessa. Jalat eivät kipeytyneet eikä rakkojakaan tullut. Viime vuoden pohjalta tiesin, mitä reitillä on odotettavissa, joten alkumatkasta säästelin voimia ylämäissä ja muuten koitin juosta rentoa hyvää vauhtia.” Voittaja kertoi lisäksi panostaneensa juomiseen ja energiansaantiin kuuman sään takia. ”Lopussa voimia oli sen verran hyvin jäljellä, että ehkä olisi voinut juosta vähän kovempaakin.” Peltosen tavoitteenani oli voitto ja reittiennätys, mutta hän ei ollut varma kuntotasostaan koska sairastui pari viikkoa ennen kisaa kunnon flunssaan, josta hän ehti juuri parantua kisaviikolla. Kunto riitti mainiosti! Sprinttimatkan seuraavat sijat menivät Mari Lindströmille (3:46) ja Iina Lumiaholle (3:53).

Niina Muona oli ensikertalaisena mukana NUTS Karhunkierroksen 31 km ”Oli ensimmäinen tämän pituinen juoksu ikinä tai polkujuoksu ylipäätään. ”Matkan aikana ajattelin että en ikinä enää halua juosta, mutta muutama tunti maaliintulon jälkeen aloin jo etsiä seuraavia kilpailuja kalenteriin.”

 

Naisten sarja oli miesten 31km isompi sarja, kun maalin saavutti kaikkiaan 509 juoksijaa. Joukkuekisan voitto meni kajaanilaiselle Hillers Trail Running Cubille.

Ensi keväänä NUTS Karhunkierros juostaan 24.-25. toukokuuta.

Kilpailun kotisivut

NUTS Karhunkierroksen tulokset

Kuva: Juha Saastamoinen / onevision.fi

Aiheeseen liittyvät julkaisut

X
X