Viikko 24: Suunnista Jukolan viestiin

Jukolan viesti, koko Suomen ulkoilukansan ylpeydenaihe on ovella. Viikonloppuna Hollalan Hälvälän supikoihin säntää liki 20000 suunnistajaa. Osallistujamäärän takia polkujuoksija on kuin kotonaan Jukolassa, koska polkuja syntyy yön aikana! Vaikka olisit juossut tässä taianomaisessa tapahtumassa aiemmin, olet tuskin juossut Jukolaa yhtä hankalassa maastossa kuin mitä Hollolassa odottaa. Harva voi kutsua suppamaastoa kotimaastokseen ja huippusuunnistajillekin maasto on hankala.

Polkujuoksijalle kartan luku on lenkkireittien suunnittelussa ja maaston tulkitsemisessa korvaamaton taito. Nyt, suunnistajien jouluna on oiva mahdollisuus päästä lajiin kiinni. Iltarasteja löytyy kesäaikaan kaikkien kaupunkien ympärillä ja itse Jukolan ja Venlojen viestiinkin pääsee varmuudella vielä mukaan juoksijapankin kautta, vaikka omaa joukkuetta ei olisikaan.

Ehkäpä oleellisin tämän vuotisen Jukola-maaston suunnistustekniikkaan liittyvä asia on se fakta että valtaosa maastonmuodoista on oman juoksutasosi alapuolella. Suunnistajat ovat tottuneet suunnistamaan mäkien välissä, joten toimintatavat ovat normaalista poikkeavia. Kilpailukeskuksen lähistöllä on tasaista maastoa, mutta valta-osa radoista kulkee supikoissa. Reitinvalinnoissa kannattaa hakea tasaista juoksualustaa, eli välttää isoimpia suppia. Koska suppien käyränmuodot ovat pyöreät, kannattaa kompassi olla mukana. Tasaistenkin alueiden yli pääsee turvallisesti kompassisuuntaan nojaten.  Näkyvyys vaihtelee, joten et välttämättä näe kaikkia oletettuja suunnistuskohteita. Itsensä paikallistaminen, varsinkin pimeässä, on tavallista vaikeampaa supikossa, koska kaikki näyttää maastossa väsynein silmin samalta. Kuten aina suunnistaessa, tee johdonmukaisia päätöksiä. Tee reitinvalinta. Ennakoi tulevaa. Havainnoi maastoa. Ja luota suuntaan!

Trailrunning Finlandin viikon harjoituksena on siis suunnistus. Jos päätät mennä Jukolaan, kannattaa alle ottaa pari kevyempää treenipäivää, jotta jaksaa iloisella mielellä mennä maastoon.  Jukolassa & Venlojen viestissä ei tarvitse pelätä, että eksyy. Mukana on niin paljon suunnistajia, että jokainen löytää maastossa itselle sopivaa porukkaa. Nauti tunnelmasta ja käytä polkujuoksijan vahvuuksiasi tilanteen tullen, mutta hankalissa kohdissa malta vauhtiasi!

Coach Boström

Aiheeseen liittyvät julkaisut

X
X