Polkujuoksuprofiili Antti Parjanne

Tässä juttusarjassa esittelemme kiinnostavia suomalaisia polkujuoksuprofiileja. Aloitellaan Antti Parjanteella, joka oli juuri ennen juhannusta Cortina Skyracen (20 km +1.000 m) toinen. Suunnistus on ollut Antin päälaji, mutta erilaista kestävyysliikuntaa hän on harrastanut paljon ja pitkään. ”Luonnollisesti poluilla olen juossut aina ja kisaillutkin poluilla jonkin verran.”

Parjanne Cortina Skyracessa

TrailrunningFinland: Mikä oli ensimmäinen polkujuoksukilpailusi?
Antti Parjanne: Riippuu polkujuoksun määritelmästä. Varmaan noin 20 vuotta sitten polku-/maastohölkkä, noin 15 vuotta sitten vuorijuoksu ja samoihin aikoihin tein myös eCross polkujuoksun järjestelyhommia (eCross tekee tänä vuonna muutaman vuoden tauon jälkeen paluun syksyn kilpailukalenteriin).

TrailrunningFinland: Harjoitteletko yksin vai porukassa?
Parjanne: Pääasiassa harjoittelen yksin, kerran tai pari viikossa suunnistusseurani Lynxin treeneissä myös porukassa.

TrailrunningFinland: Kasvatat kisakuntoasi työmatkaliikunnalla – paljonko kerrytät juoksukilomertrejä vuosittain työmatkoilla?
Parjanne: Käytännössä kuljen vuoden ympäri töihin ja takaisin lihasvoimin, mutta pyöräilyn ja juoksun suhde vaihtelee. Normaaliviikolla molempia tulee suunnilleen yhtä paljon. Matkaa yhteen suuntaan on tällä hetkellä 11km ja syksystä lähtien reilu 14km. Muutamana viime vuonna olen kärsinyt vammoista, joten viikkokilometrit juoksun osalta ovat pysyneet pääasiassa alle sadan. Siitä 50-80% on tullut työmatkoilla.

TrailrunningFinland: Minkälaisista vammoista olet kärsinyt?
Parjanne: Viimeisen neljän vuoden aikana saman nilkan telaluussa on ollut kahteen kertaan rasitusmurtuma ja jalan toiminnallisuus ei ehkä ole ihan täydellinen vieläkään kovasta kuntoutuksesta huolimatta ja nilkka menee lukkoon vähän väliä. Kaikenlaista pikkuvaivaa on lisäksi ollut, mm. murtunutta rannetta ja häntäluuta mutta vasen nilkka on se joka rajoittaa juoksemista varmaan myös jatkossa.

TrailrunningFinland: Kokonaisnousu Cortina Skyracen radalla 1000m on jonkin verran enemmän kuin Suomen poluilla, miten olet valmistautunut mäkiin?
Parjanne: En käytännössä mitenkään. Huhti-toukokuussa oli terveysongelmia ja siihen kaavailtu maksikestävyys&mäkijakso jäi tekemättä. Perusvoimaa sentään pyatyin tekemään salilla myös jaloille ja se onkin kuulunut harjoitusohjelmaani jo useamman vuoden ajan. Vanhoilla suunnistuspohjilla ja parilla onnistuneella kovalla treenillä lähdin kisaan.

TrailrunningFinland: Kumpi vie sinulta enemmän voimia, ylä- vai alamäet?
Parjanne: Pystyn juoksemaan molempia taloudellisesti, mutta kovaa ylämäkeen tuuppaaminen kuluttaa kyllä eniten voimia. Alamäkiin olen nykyään aika varovainen.

TrailrunningFinland: Mitkä ovat vahvuutesi polkujuoksijana?
Parjanne: Taloudellisuus ja pitkä kokemus poluilla juoksemisesta. Kestävyyspohjat on myös jo aika kovat.

TrailrunningFinland: Mitkä ovat olleet avaintreenejäsi Cortinaan ja muihin polkujuoksukisoihin valmistautuessasi?
Parjanne: Cortinaan valmistauduin Jukolan ohella kolmen viimeisen viikon riittävällä palautumisella, viikoittaisella 4*5min vetotreenillä, määräintervalleilla ja parilla suunnistuskisalla. Cortinaan olikin kiva lähteä nousukunnossa vaikka korkeahkoon ilman alaan saavuttiinkin Suomesta vasta edellisenä yönä.

Dolomiiteillä löytyy upeita polkuja koluttaviksi. Kuva: Cortina Skyrace

TrailrunningFinland: Mikä on paras kokemuksesi polkujuoksun parista?
Parjanne: Viime vuoden NUTS Pallas tai Salla midnight trail ovat kotimaan kisoista tällä hetkellä parhaiten mielessä. Toissa kesänä olin myös vaimoni huoltajana Grosskcolkner traililla ja sekin oli hieno näkökulma pitkään vuoripolkujuoksuun. Parhaimpia kokemuksia ovat kuitenkin ehkä omat pitkät polkujuoksut yksin tuntureilla tai vuorilla hienoissa maisemissa ilman kiirettä.

TrailrunningFinland: Parhaimmat saavutuksesi polkujuoksijana?
Parjanne: Kakkossijoja on kertynyt paljon, mm. Bodom traililta parina vuotena ja nyt Cortinasta. Viime vuoden NUTS Pallaksella olin kolmas kovassa seurassa. Pienemmistä kisoista on tullut voittojakin.

TrailrunningFinland: Onko sinulla esikuvia polkujuoksussa tai muista urheilulajeista?
Parjanne: Ei varsinaisesti. Arvostan kaikkia jotka ovat löytäneet luonnonläheisestä liikunnasta tai itsensä haastamisesta sellaisen kipinän että haluavat elää niitä varten.

TrailrunningFinland: Missä kilpailuviivalla seuraavaksi, suunnistus/polkujuoksu?
Parjanne: Kuusi suunnistuskisastarttia olen jo ehtinyt Cortinan kisan jälkeen juosta dolomiiteilla. Seuraavaa polkujuoksukisaa en ole vielä päättänyt, mutta mennee elokuulle. Kesällä keskityn harjoitteluun ja isyysvapaaseen.

Toivotamme Antille rentouttavia harjoitus- & isyysvapaaviikkoja – moikataan kun kohdataan polulla!

 

Aiheeseen liittyvät julkaisut

X
X