Polkujuoksuprofiili Antti Itkonen

Antti Itkonen juoksee toukokuun lopulla Rukalta Hautajärvelle ja takaisin ajassa 20 tuntia ja 12 minuuttia. Lämmin kevätkeli ei haittaa miestä, joka on henkisesti valmistautunut matkan vaikeuksiin. NUTS Karhunkierroksen 160km:n uusi reittiennätys on vaikuttava saavutus. 1,5 kuukautta myöhemmin NUTS Ylläs-Pallas-Hetta 134km:llä Itkonen juoksee toiseksi Jaakko Eskelisen (Karhunkierroksen 2.) jälkeen. Minkälainen polkujuoksuprofiili tällaisten suoritusten takaa löytyy?

Harjoittelua Rukalla

 

Minkälainen polkujuoksutaustasi on?

Aloin lenkkeilemään vuonna 2012, jotta hiihtokunto olisi parempi. Homma imaisi mukaansa aika tehokkaasti ja polkujuoksu astui kuvioon heti. Aiempi juoksutausta oli vähäistä lenkkeilyä muiden lajien oheisharjoitteluna. Olen aina viihtynyt luonnossa ja tuntureilla ja vuorilla liikkumisesta on kokemusta enemmän sukset jalassa.

Mikä oli ensimmäinen polkujuoksukilpailusi?

13 vaaran maastomaraton (21 km) Vuokatissa syksyllä 2012.

.

 

Kuinka usein juokset? Missä?

Lähes päivittäin, sikäli kun terveys sallii. Joka vuosi on tosin tullut useampia viikkoja taukoa lähinnä astmaan liittyvien keuhkoputkentulehdusten takia, joten vuosittaiset juoksumäärät ovat olleet hyvin maltillisia.

Harjoitteletko yksin vai porukassa?

Enimmäkseen yksin. Viihdyn hyvin yksin ja niin harrastus on helpoin sovittaa perhe-elämään.

Missä juoksit ensimmäisen polku-ultrasi?

Vaarojen Maraton 86 km syksyllä 2013.

Oletko kärsinyt vammoista juoksuharrastuksessasi? Miten ennaltaehkäiset niitä?

Joitain vammoja on sattunut, mieleenpainuvimpana 2016 Karhunkierroksella sattunut vamma. Kolautin säären kaatuneeseen puunrunkoon noin 120 kilometrin kohdalla, ja sääri tulehtui ja turposi pahoin. Maaliin tulin kuitenkin viidentenä, mutta toipuminen vaati mädän poistamisen säärestä ja antibiootit sekä vei aivan liian kauan aikaa. Rasituksesta tai alipalautumisesta johtuvia vammoja on joitain sattunut, mutta olen kehittynyt kehonhuollossa ja tuntemusten tulkinnassa, joten ennaltaehkäisy on nyt paremmalla mallilla kuin koskaan ennen.

Mitä teet viikonloppuisin jollet ole lenkillä?

Yleisimmin vietän aikaa perheen kanssa, mieluiten ulkona.

Kumpi vie sinulta enemmän voimia, ylä- vai alamäet?

Nykyisin ylämäet vie enemmän. Alamäet pystyn rullaamaan melko rennosti ja palautumaan samalla.

Mitkä ovat vahvuutesi polkujuoksijana?

Alamäet ja henkinen vahvuus pitkillä matkoilla.

Voitit tänä vuonna Karhunkierroksen 165km:n matkan vaikuttavalla tavalla johtaen lähdöstä maaliin ja olit Ylläs Pallaksella kakkonen pari kuukautta myöhemmin. Suunnitelmasi Rukan lähdössä KK 165km:llä oli seuraava:

  1. Juon paljon, etenkin alkumatkasta.
  2. Etenen vähintään puoliväliin omaa tahtiani, välittämättä muiden vauhdista.
  3. Väsymys ei ole syy keskeyttää, se menee ohi kuitenkin.

Pitää olla psyykkisesti vahva, jotta tuota kolmosta pystyy noudattamaan. Miten valmistaudut henkisesti kilpailuihin?

Kilpailut ja pitkät lenkit ovat minulle omaa aikaa, jolloin voin keskittyä vain juoksemiseen. Hankalien hetkien varalta muistutan itseäni ennen pitkiä kilpailuja, että juoksen vain itseäni varten ja osallistuminen on vapaaehtoista. Hankalat hetket ja väsymys menevät ohi jossain vaiheessa ja niiden voittaminen on todella palkitsevaa. Nämä asiat kun käy läpi ennalta, on helpompi suhtautua ongelmiin kesken kilpailun.

Mikä on paras kokemuksesi polkujuoksun parista?

Muutaman hirven herättäminen juoksemalla niiden ohitse noin viiden metrin päästä auringonnousun aikaan kuulaana syysaamuna UKK-reitillä Vuokatissa. Myös kaikki pitkien matkojen maaliintulot aiheuttavat kylmiä väreitä vielä pitkään jälkikäteen muisteltuna.

Toistaiseksi parhaimmat saavutuksesi polkujuoksijana?

Maaliintulotuuletukset NUTS Karhunkierros 160 km reittiennätyksestä. Kuva: Milja Fromholtz /Pipo silmillä -blogi

Karhunkierroksen reittiennätys.

Tavoitteet polkujuoksijana? Elämän muilla osa-alueilla?

Haluan kehittyä juoksijana vielä selvästi ja parantaa suorituskykyä etenkin pitkissä kilpailuissa – myös vuorilla. Suorituskyvyssä on paljon tehtävää, koska astman takia on ollut todella haastavaa saada ehjää harjoituskautta. Ensimmäinen kehityskohde onkin paremman hoitotasapainon kehittäminen, jotta en anna niin paljon tasoitusta harjoittelussa.

Haluaisin siirtää kunnioituksen luontoa kohtaan lapsilleni ja auttaa heitä nauttimaan luonnossa liikkumisesta. Toivottavasti hekin innostuvat jostain ulkoilulajista, jotta voimme harrastaa yhdessä.

Onko sinulla esikuvia polkujuoksussa tai muista urheilulajeista?

Suoranaisia esikuvia ei ole, mutta useiden urheilijoiden edesottamukset ovat inspiroineet minua ja inspiroivat edelleen. Esimerkiksi Kilianin Hardrock-voitot ja Iivo Niskasen 50 km Olympiakultahiihto muutama viime vuosilta mainitakseni. Myös viime vuoden UTMB oli todella inspiroivaa seurattavaa.

Kirjotit KK-valmistautumisesta seuraavan ohjeen, joka on niin tärkeä että jaetaan se tässäkin yhteydessä:

”Kun elämässä on muuten ruuhkaa, on harjoittelua syytä keventää. Peruskestävyyskaudella juoksunkin voi hyvin korvata muulla liikunnalla, jos se sopii paremmin muuhun elämään.

Ultrajuoksuharjoitteet ovat niin kuluttavia, että vaatii hirmuisesti kokemusta, jotta kaikki pitkät harjoitteet kykenisi tekemään juosten.

Missä päin on Antti Itkosen lempipaikka luonnossa?

Pidän todella paljon Lapin tuntureista sekä Pohjois-Norjan  ja -Ruotsin vuoristoalueista. Myös Vuokatin alue on etenkin harjoitteluun erittäin hyvä ja monipuolinen, eikä maisemiltaankaan paljon häviä Lapille.

Tällä hetkellä TrailrunningFinland.com etusivulla on kysely ”Missä on Suomen hienoimmat polkujuoksureitit?” Mikä on sinun vastauksesi?

Vaikea valita vain yksi suosikki, koska on monta niin hienoa paikkaa. Ehkä Pallas-Hetta on komein, varsinkin jos Ylläksen alueen siihen lisää mukaan.

Viimeistelylenkillä ennen NUTS Ylläs-Pallas 134 km kilpailua

Aiheeseen liittyvät julkaisut

X
X