Polkujuoksuprofiili Oona Hilkamo

Muodostelmaluistelijasta polkujuoksijaksi. Vuosi polkujuoksudebyytistä saavutti hän toiset sijat sekä Aulanko Tower Trail 22km:llä NUTS Ylläs-Pallaksen 55km:llä! Hyvät nais- herrajuoksijat, meillä on keskuudessamme raketin lailla vauhtiaan nostava talentti. Tämä sarja esittelee mielenkiintoisia polkujuoksuprofiileja – nyt vuorossa Oona Hilkamo.

Minkälainen polkujuoksutaustasi on?

Taisin olla ensimmäistä kertaa poluilla melko tasan vuosi sitten. Aloitin säännöllisemmän juoksun harrastamisen viime kesänä, ja innostuin polkujuoksusta pian sen jälkeen. Polkujuoksu sopii minulle, sillä se vaatii jalkavoimaa ja tasapainoa, joita minulta löytyy muodostelmaluistelutaustani vuoksi. Olen myös melko vaihtelunhaluinen, eikä poluilla pääse tylsistymään yhtä herkästi kuin sileällä!

Mikä oli ensimmäinen polkujuoksukilpailusi?

Ihan ensimmäinen kisa oli Porvoon Hercules Trail Run viime kesänä. Liukastelin Adidaksen Bostoneilla 12 kilometriä Porvoon erittäin teknisillä poluilla, mutta nautin menosta silti! Ensimmäinen kisa, johon olin missään määrin valmistautunut, oli viime syksyn Sipoonkorpi Trailin puolikas, josta tuli suureksi yllätyksekseni ykkössija.

Kuinka usein juokset? Missä?

Lähes päivittäin. Pidän juoksusta yleensä yhden tai kaksi vapaapäivää viikossa, lepoviikkoina useamman. Suurimpina määräviikkoina joillekin päiville on osunut kaksi lenkkiä, suunnitelmallisesti tai vahingossa. Juoksen useimmiten Helsingin Keskuspuistossa tai kaupungin rantoja pitkin.

Harjoitteletko yksin vai porukassa?

Pääosin yksin, mutta kerran viikossa kesäkaudella kaveriporukkamme juoksutreeneissä ja torstaisin olen nyt muutaman kerran käynyt Helsinki Social Runnersin yhteistreeneissä. Porukkatreeneistä saa valtavasti energiaa ja intoa omiin treeneihin!

Juoksit ensimmäisen polku-ultrasi Ylläs-Pallaksella. Minkälainen apina tippui selästä nyt kun debyytti on tehty? Koska seuraava?

En ollut ennen tätä kisaa juossut edes maratonia, eli en oikeastaan tiennyt mitä odottaa. Näin jälkikäteen ajateltuna en tiedä kuinka fiksua on vuoden treenillä lähteä ultramatkalle. Toisaalta tiesin olevani siinä kunnossa, että maraton menisi koska vaan ja melko hyvälläkin ajalla, joten lähdin kyllä kisaan luottavaisin mielin. Tykkään juosta kovaa, ja ajattelin aiemmin olevani lyhyemmän matkan (20-30km) juoksija, mutta onnistuneen debyytin myötä jatkan varmasti myös ultrien parissa. Tämä kausi on itselleni vielä “nollakausi”, testailen eri matkoja ja katson sitten mitä tykkään juosta ja minkälainen harjoittelu toimii. Todennäköisesti seuraava polku-ultra tulee olemaan ensi kevään Karhunkierroksen BTT-matka.

Oletko kärsinyt vammoista juoksuharrastuksessasi? Miten ennaltaehkäiset niitä?

En onneksi juurikaan. Oikean jalan pohkeen saan kyllä helposti pahaan jumiin, ja se heijastelee varsinkin kovien viikkojen jälkeen myös sääreen. Olen käynyt säännöllisesti kerran kuukaudessa hieronnassa, mikä on edesauttanut kunnossa pysymistä. Pyrin myös rullailemaan ja venyttelemään kotona iltaisin telkkarin edessä.

Mitä teet viikonloppuisin jollet ole lenkillä?

Nukun ja syön. Kesällä minut voi löytää maantiepyöräilemästä, uimasta, tai siskon kanssa iltarasteilta, talvella hiihtämästä tai luistelukisojen katsomosta!

Kumpi vie sinulta enemmän voimia, ylä- vai alamäet?

Ehdottomasti alamäet. Varsinkin pitkät ylämäet ovat minulle suhteellisen kevyitä, mutta alamäkiä en osaa juosta vauhdilla, eivätkä reidet ole vielä tottuneet kovaan iskutukseen.

Mitkä ovat vahvuutesi polkujuoksijana?

Harrastin nuorempana muodostelmaluistelua, ja olen tottunut koviin treeneihin ja säntilliseen harjoitteluun. Uskallan viedä itseni mukavuusrajan yli. Olen juoksijana kaikki käy -tyyppiä, tykkään treenata ja kisata monipuolisesti.

Mitkä ovat olleet avaintreenejäsi Buff Trail Tourin kilpailuihin valmistautuessasi?

Tällä kaudella harjoittelu on vielä ollut melko lailla hakemista, olen testaillut kaikenlaista, joten avaintreenejä on vaikea nimetä. Itseluottamusta ennen kisoja ovat parhaiten nostaneet 4-5 x 2-3 kilometrin reipasvauhtiset vedot.

Mikä on paras kokemuksesi polkujuoksun parista?

Kyllä ensimmäinen ultra oli uskomattoman hieno kokemus! Jossain 35 kilometrin jälkeen katsoin kelloa ja totesin juosseeni pidemmälle kuin koskaan ennen. Tunturimaisemat olivat tällaiselle metsäjuoksijalle melkoinen elämys, joskin olen sitä mieltä että maisemat olivat koko ajan paremmat toiseen suuntaan! Kannatan siis suunnitelmaa juosta reitti ensi vuonna toiseen suuntaan 🙂 Kirsikkana kakun päällä ensimmäisen ultran jakaminen kaverin (Julia Silvennoinen) kanssa oli upeaa, varsinkin kun molempien kisa sujui erinomaisesti!

Toistaiseksi parhaimmat saavutuksesi polkujuoksijana?

No, kaikki kisat mitä olen juossut ovat menneet aika hyvin, ainakin sijoitusten puolesta. Ensimmäisten juoksemieni kisojen voitot ovat tietysti aina voittoja, mutta kyllä BTT-kisojen kakkossijatkin lämmittävät mieltä.

Tavoitteet polkujuoksijana? Elämän muilla osa-alueilla?

Polkujuoksussa tavoitteena on vähitellen kasvattaa vauhtia ja kestävyyttä, ja voittaa tulevaisuudessa Buff Trail Tour. Kansainväliset kisat kiinnostavat myös, etenkin klassikkokisat Zegama-Aizkorri ja Marathon du Mont-Blanc. Jenkkeihin haluaisin myös päästä juoksemaan. Polkujuoksun MM-kisoihin olisi upeaa päästä edustamaan Suomea! Pidän itseäni kuitenkin vielä aivan aloittelijana, joten lyhyen tähtäimen tavoitteena on vain rakentaa pohjaa tulevaisuutta varten keräämällä kilometrejä ja parantamalla polkutekniikkaa.

Juoksun ulkopuolella aloitin viime syksynä väitöskirjan tekemisen Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulussa. Tavoitteena on väitellä 3-4 vuoden kuluessa, ja toivottavasti sen jälkeen jatkaa akateemisella uralla.

Onko sinulla esikuvia polkujuoksussa tai muista urheilulajeista?

Suomessa ehdottomasti Maija ja Jaana, jotka ovat vuosi vuodelta nostaneet naisten tasoa ja pärjänneet myös kansainvälisesti. Miehistä tietysti Henri Ansio, joka on onnistunut raivaamaan tiensä maailman huipulle. Ulkomaalaisista juoksijoista vaikutuksen on tehnyt USA:n olympiamaratoonari Magdalena Boulet, joka nykyään juoksee polku- ja ultrakisoja. Ihailen monipuolisia juoksijoita, jotka pystyvät suorittamaan tasaisen vahvasti eri alustoilla ja eri matkoilla.

Pyhä Tunturimaraton seuraava kisa?

Kovasti houkuttelisi, en olisi Lapista halunnut lähteä ollenkaan! Taitaa kuitenkin yksi ultra ja kaksi maratonia olla tälle nollakaudelle ihan tarpeeksi. Ensi vuonna sitten!

Missä päin löytyy Oona Hilkamon lempipaikka luonnossa?

Kyllä Lappi on ehdottomasti lempipaikka sekä kesällä että talvella. Olen myös aina asunut meren lähellä, ja erityisesti Helsingin ja Porvoon rannat ja saaristot ovat lähellä sydäntä.

Tällä hetkellä TrailrunningFinland.com etusivulla on kysely ”Missä on Suomen hienoimmat polkujuoksureitit?” Mikä on sinun vastauksesi?

Pallas-Hetta väliä voin kyllä suositella kenelle tahansa! Nuuksion vaihtelevat maastot ovat myös kokemisen arvoisia. Ja tietysti Helsingin Keskuspuiston kotipolut keskellä kaupunkia ovat varsinkin ulkomaalaisille elämys.

Aiheeseen liittyvät julkaisut

X
X