Kaldoaivi Ultra Trail 130km – maailman pohjoisin ultrajuoksu

Viikonloppuna järjestettiin kautta aikain ensimmäinen Kaldoaivi Ultra Trail Utsjoen kunnassa, pohjoisimmassa Suomessa. Maailman pohjoisimmalle ultramatkalle starttasi perjantaina yötä vasten 32 juoksijaa ja lauantaiaamuna 113 maastopyöräilijää.

 

Kuva: Poppis Suomela

Reitillä on 110km yhtäjaksoista erämaa-aluetta, johon mahtuu korkeaa tunturia, karua puutonta erämaata, kivikkoa, suohelvettiä ja vesistöjen ylityksiä. Perjantai-iltana mahtava tyyni aurinkoinen keli saatteli juoksijat maastoon. Yötön yö oli tunturissa upea ja matkantekoa häikäisivät muun muassa öinen sateenkaari sekä tulenpunainen auringonnousu. Maalissa kisaajat kuvailivat ensimmäistä kahdeksaa tuntia jatkuvaksi “nousuhumalaksi”. Juoksun kärki piti maastossa häkellyttävän kovaa vauhtia.

 

Aamulla kova tuuli ja vesisade saapui Kaldoaivin ylle. Keli viileni merkittävästi kylmän tuulen ja kovaan sateen vuoksi. Tämä ei kuitenkaan hidastanut juoksijoita, vaan meno jatkui edelleen vauhdikkaana. Miesten koko kärkikolmikko selätti haastavan reitin alle 15 tuntiin. Kaldoaivin kunkku oli Eelis Rankka ajalla 14.16.02. Toisena maaliin saapui alkumatkan kärkipaikkaa pitänyt Marko Mattila 14.40.46 ja kolmannen sijan nappasi Jarkko Aspegren 14.43.10. Naisten voiton polkujuoksussa korjasi ylivoimaisesti Saara Päätalo huikealla 15.15.53 ajallaan. Naisten toinen oli Kati Tervo-Niemelä 20.31.05 ja kolmas oli Jaana Tervo 20.43.05.

 

Kuva: Poppis Suomela

Huikea fiilis ja vahva yhteishenki loivat positiivisen tunnelman, vaikka karu erämaa ja keli todella haastoi kilpailijoita ja tapahtumaa järjestävää tahoa.

Aiheeseen liittyvät julkaisut

X
X