Nuuksio Classic tuo juoksijat Espoon poluille lauantaina 1.9.

Seitsemättä kertaa juostava Nuuksio Classic Trail Marathon kerää polkujuoksijat lauantaina 1.9. Nuuksion kansallispuiston poluille. Tapahtuma on noussut lyhyessä ajassa Suomen suosituimpien maratonien joukkoon, ja tänä vuonna myös kilpailullinen taso on kovempi kuin koskaan.

Ennätyksellisestä yli 800 osanottajasta maratonmatkalle lähtee vajaat 600, ja toista kertaa ohjelmassa olevan 72km:n Nuuksio70 -ultrajuoksun listoilla on noin 170 nimeä. Lisäksi Nuuksio Mini Maratonille pinkaisee runsaat 50 innokasta lasta ja nuorta.

 

Syvät metsät pääkaupungin kupeessa houkuttelee massoja kapeille ja juurakkoisille poluille. Kuva: Aapo Laiho, Nuuksio Classic 2017

Tapahtuman suosion kasvu näkyy ja tuntuu monin tavoin.

— Jouduimme sulkemaan ilmoittautumisen jo heinäkuussa, kun osanottajamäärä tuli täyteen. On hienoa nähdä, että elämyksellinen juoksu luonnossa kiinnostaa, ja yhä useampi kuntoilija uskaltaa lähteä näin pitkälle lenkille, iloitsee tapahtuman johtaja Terho Lahtinen.

— Lauantaina Nuuksion poluilla on paikoin vilskettä. Toivomme ulkoilijoiden kannustavan juoksijoita, ja muistutamme osanottajia, että poluilla on myös muita liikkujia. Aikaisempina vuosina tämä on sujunut hienosti, ja varmasti näin käy myös nyt, arvio Lahtinen.

Nuuksio Classicin perinteeseen kuuluu tapahtuman tuotoista tehtävä lahjoitus, jonka kohteen osanottajat ja kisaorganisaatio päättävät yhdessä. Jo neljättä kertaa lahjoitus suunnataan Nuuksion kansallispuiston reittien ylläpitoon.

Metsähallitus on ilahtunut Nuuksio Classicin osanottajien lahjoituksesta Nuuksion kansallispuistoon.

— Kiitämme juoksijoita tärkeästä tuesta, jolla hankitaan pitkospuuta ja soraa, jolla kunnostamme kuluneimpia retkeilyreittejä” sanoo Harri Karjalainen, Rannikon puistoalueen puistonjohtaja.

— Nuuksion poluilla kävi viime vuonna 319 000 retkeilijää, pääosin pääkaupunkiseudun asukkaita, mutta myös aasialaiset matkailijat ovat löytäneet tänne, avaa Karjalainen kulumisen syitä.

Ansio ja Jantunen maratonin suosikit

Kuivan kesän ja uusien pitkospuiden ansiosta reitti on tällä hetkellä erittäin vauhdikkaassa kunnossa. Kun myös kilpailullinen taso on selvässä nousussa, odottavat järjestäjät kovia tuloksia.

— Maastossa matka taittuu 30-50% hitaammin kuin tiellä, joten alle neljän tunnin maratontulos Nuuksiossa on jo kovaa luokkaa, kertoo Lahtinen polkujuoksun luonteesta.

— Veikkaan, että lauantaina nähdään enemmän kuin yksi reittiennätys, kisan puuhamies uskoo.

Naisten maratonilla suosikkina matkaan lähtee maantiejuoksuissa menestynyt Espoon Hanna Jantunen, joka kisan aprikoi Nuuksion maaston vaikutuksia lihaksistolle.

— Kesällä tuli sitkeän flunssan takia suunniteltua vähemmän pitkiä lenkkejä, joten jalkojen kestävyys hieman jännittää, myöntää Jantunen, mutta toteaa kuitenkin lähtevänsä taistelemaan kärkisijoista.

Kovaa vastusta antavat taatusti ainakin Oona Hilkamo ja Yvonne Gunell.

Irtoaako Ansio jälleen voittoon? Kuva: Aapo Laiho, Nuuksio Classic 2017

Miehistä ennakkoon vahvin suosikki on Nuuksion moninkertainen voittaja, Samba Trail Running Clubin Henri Ansio, joka nimissä on myös reittiennätys 3:07:59.

— Syksyn päätavoite on ensi viikon 100 km:n MM-kisoissa, ja Nuuksio toimii hyvänä viimeistelynä sinne. MM-kisan läheisyyden takia tarkoitus on lähteä rauhallisesti liikkeelle ja kiristää vauhtia lopussa jos on tarvetta, paljastaa Ansio suunnitelmansa.

Haastajan viittaa voidaan sovitella säästeliäästi kilpailleen Antti Parjanteen harteille.

Maratonilla jaetaan myös Buff Trail Tourin pisteitä ja pedataan asemia lokakuun alussa Kolilla juostavaan sarjan finaaliin. Sekä Jantunen että Ansio tarvitsevat Nuuksiosta hyvät pisteet säilyttääkseen mahdollisuuden koko kiertueen voittoon.

Molemmilla ovat käyneet tähän mennessä vasta kaksi osakisaa, kun yhteispisteisiin lasketaan finaalin lisäksi kolmen kisan pisteet. Sarjaa johtavat Jere Pajunen ja Maija Oravamäki eivät ole mukana Nuuksiossa, mutta suuntaavat Kolille täysi pistepotti takataskussa kauden aiemmista kisoista.

Ultramatkalla ennätyksiä haussa

Polkujuoksijaa Nuuksion hienot reiti pistää hymyilyttämään Kuva: Aapo Laiho, Nuuksio Classic 2017

Naisten 72km:n ultramatka näyttää ennakkoon varsin tasaiselta ja vahvalta. Kärkinimiin kuuluvat mm. viime vuoden kakkonen Mia Tuoriniemi Mikkelin Antin Tallista ja kesällä NUTS Ylläs Pallas – tunturijuoksussa hyvin menestynyt Henna Majuri, Porin Tarmo.

Miehissä viime vuonna ensimmäisen Nuuksio70:n mestari Juuso Simpanen pääsee matkaan kesän jalkavaivoista toipuneena ja saa rinnalleen kovia haastajia.

Samba Trail Running Clubin Simpasta kirittävät toukokuussa NUTS Karhunkierroksen 80km ennätysaikaan taittanut Ultra Sisun Tero Ruokolainen ja elämänsä pisimpään juoksuun lähtevä FUK:n Jussi Kumpula, joka nappasi elokuun alussa hopeasijan Pyhä Tunturimaratonilla.

Niin miesten kuin naisten sarjassa on hyvät mahdollisuudet siihen, että järjestäjät pääsevät jakamaan reittiennätyksistä luvattuja valmennusstipendejä. Tärkeintä Nuuksio Classicissa on kuitenkin tiukasta fyysisestä haasteesta nauttiminen Nuuksion upeassa luonnossa muiden samanhenkisten osanottajien kanssa.

Nuuksio Classicin tapahtumasivu

Aiheeseen liittyvät julkaisut

X
X