Polkujuoksuprofiili Aapo Laiho – kokemusten ikuistaja

Kuva polkujuoksutapahtumista vangitsevat useamman tunnin aikana eletyt tunnelmat yhteen hetkeen. Kotisohvalla on mukava selailla kuvia muistellen taipaleen varrella sattuneita kommelluksia, ilon hetkiä ja koko saavutusta. Valokuvaaja jolla on omaa luonto- ja juoksukokemusta osaa parhaiten ikuistaa nämä hetket. ”Kuva: Aapo Laiho” komeilee usein onnistuneiden otoksien alla – hän kiertelee lääkärin päivätyönsä ohella maamme polkujuoksutapahtumia.

Lederhosen-sarjan kärki Nuuksio Classicin Maratonilla 2018. Kuva: Jarmo Koskela

Minkälainen juoksutaustasi on? Olen hiihtänyt ja suunnistanut lapsesta saakka. Nykyään pidän itseäni keskinkertaisena kansallisen tason suunnistajana.

Koska aloitit valokuvaamisen? Innostuin valokuvauksesta vasta lukioaikana ja ihastuin järjestelmäkameroiden kuvanlaatuun. Harrastuksesta kehittyi varsin nopeasti ammatti ja elätin itseni opiskeluajan kuvaamalla pääasiassa hiihtolajeja sveitsiläiselle kuvatoimistolle. Sen myötä kehittyi rautainen rutiini ja oma tyyli valokuvaukseen.

Mikä oli ensimmäinen polkujuoksukilpailusi? Ensimmäinen oikea polkujuoksukisa taisi olla muutama vuosi sitten Arberland Ultra Trail 60km Etelä-Saksassa. En ollut koskaan juossut edes puolimaratonia sileällä ennen sitä. Toki muissa lajeissa oli tullut koluttua pitkiä kisoja, mutta ensimmäinen polkujuoksukisa herätti kuolemanpelkoa siitä saakka, kun nimen laitoin listaan. Hyvä valmistautuminen ja hallittu suoritus toi hyvän sijoituksen.

Kuinka usein juokset? Missä? Treenaan normaalisti kuutena päivänä viikossa töiden jälkeen tai tiukkoina päivinä ennen töihin menoa. Yleensä juoksua 4-5 kertaa viikossa ja pitkät kevyen lenkit on tullut tehtyä pyörällä. Pääasiassa lenkit alkaa kotiovelta ja päättyy samaan paikkaan.

Harjoitteletko yksin vai porukassa? Pitkälti yksin

Mitä teet viikonloppuisin jollet ole lenkillä? Käyn suunnistuskisoissa, päivystän sairaalalla, teen metsätöitä ja jos edellisten jälkeen vielä riittää aikaa niin lähden perhokalastamaan.

Kumpi vie sinulta enemmän voimia, ylä- vai alamäet? Ylämäet. Alamäkiä juoksen yleensä sujuvasti.

Mitkä ovat omat vahvuutesi polkujuoksijana? Haavojen sidonta- ja ompelutaito 😀 Lisäksi pystyn juoksemaan kamerarepun kanssa melko lujaa.

Aapo Laiho vuonna 2016 Arberland Ultra Traililla. Kuva: Marco Felgenhauer / Woidlife Photography

Mitkä ovat olleet avaintreenejäsi tärkeisiin polkujuoksukilpailuihin valmistautuessasi? Sopivassa suhteessa pitkiä ja lyhyitä vetoharjoituksia. Herkkyys ja haponsieto haetaan radalta 12x200m rypistyksellä.

Mikä on paras kokemuksesi polkujuoksun parista? Kummalla puolen linssiä? Parhaat kokemukset ovat ehdottomasti kameran takaa. Kuvatessa kokee ilon useamman kerran kuvausprosessin aikana. Ensimmäinen voittajafiilis tulee kuvauspaikkoja suunnitellessa ja ideoidessa, mitä kaikkea hienoa ja hauskaa voi saada aikaan. Toinen onnistumisen tunne tulee kuvia ottaessa, kolmannen kerran innostuu kuvia käsitellessä, kun viilaa rajaukset ja sävyt kohdilleen tietokoneen ääressä ja neljännen kerran tyytyväisyys iskee, kun näkee omia kuvia käytetyn tai jaettavan isosti. NUTS YPH ja varsinkin 134km keskiyön auringossa on aivan huikea kuvattava ja sieltä tulee yleensä vuoden parhaat polkujuoksukuvat.

Mitä urheilusaavutuksiasi arvostat korkeimmalle? En oikein mitään 😊 Junnusarjoissa oli paljon ”pöljiä päiviä”, mutta nykyään olen tyytyväinen aina kun on hyvä kulku ja sopiva vastus.

Mitä haluaisit vielä saavuttaa polkujuoksijana? Elämän muilla osa-alueilla? Viime vuosina, kun urheilusta on tullut vain hauska harrastus ja juniorivuosien totisuus on vähentynyt niin kaikesta urheilusta on tullut paljon mukavampaa kuin ennen. Haluan harrastaa urheilua kieli poskessa pysyä ehjänä ja terveenä.

Millä varusteilla juoksit Nuuksio Classicin? Saksalaisissa nahkahousuissa. Toissa vuonna Nuuksio Classicin jälkeen käytiin keskustelua polkujuoksun sisällä kehittyvistä trendeistä ja menin avaamaan suuni tyyliin ”jos minusta riippuu niin nahkahousujen määrä Nuuksio Classicissa kasvaa 100% lähivuosina”.  Tänä vuonna Lederhosen-trendi on nopeimmin kasvava suuntaus! Aapo juoksi kovan ajan 4:02:54 tauluun sijoittuen Maratonilla 12. sijalle.

Onko sinulla esikuvia polkujuoksussa tai muista urheilulajeista? Ei varsinaisesti esikuvia, mutta pakko nostaa esiin entinen Sveitsin maajoukkuesuunnistaja Marc Lauenstein, jonka suorituksia on ollut ilo seurata melko läheltä aikanaan suunnistuspuolella ja nykyään maailman kovimmissa polkukisoissa. Nykyiset esikuvat ovat ennemminkin urheilulääketieteen puolelta.

 

Mistä päin löytyy Aapo Laihon lempipaikka luonnossa? Aina jostain korkealta auringonlaskun aikaan.

TrailrunningFinland.com etusivulla on nyt kyselyn ”Missä on Suomen hienoimmat polkujuoksureitit?” vastaukset. Mikä on sinun vastauksesi? Kuopion Neulamäki 😀 Spontaani vastaus hämmensi itsenikin, mutta hetken mietittyäni sieltä löytyy kaikki olennainen tiukassa paketissa läheltä Kuopion kaupunkia.

Aapon ikuistamia juoksijoita Bodom Traililla 2016. Kuva: Aapo Laiho

Aiheeseen liittyvät julkaisut

X
X