Polkujuoksua Pohjanmaan saaristomaisemissa

Kympin voittaja Niklas Tylli metsän siimeksessä. Kuva: Maria Immonen

Toista kertaa järjestetty West Coast Trail Run juostiin sunnuntaina 9.9. Kokkolan lounaisnurkassa sijaitsevan Öjan kylän maisemassa, jossa ympäröivä luonto ja ulkoilureitit antavat polkujuoksijalle vaikutelman saaristosta. Tapahtuman järjestämisestä vastaa paikallinen ultrajuoksuseura West Coast Ultra Runners. Rannikkoseudulla polkujuoksutapahtumille on tilausta, niinpä tapahtuma keräsi tänä vuonna edellisvuotta suuremman osallistujajoukon.

Tapahtuman juoksureitti noudattelee Kokkolan kaupungin ylläpitämää retkeilyreittiä, joka on nimetty Öjan saaristopoluksi. Kyseessä on rengasreitti, jonka pisin vaihtoehto on noin 22km pitkä. Saaristopolku kulkee polkuja ja pikkuteitä pitkin monimuotoisessa merenranta-, järvi-, metsä- ja suomaisemassa. Osittain polku kulkee soidensuojeluohjelmaan ja Natura 2000 – verkostoon merkityillä alueilla. Vaikka korkeuseroja reitillä ei ole nimeksikään, polkuverkoston teknisemmät osuudet kykenevät haastamaan varmasti kokeneemmankin juoksijan tekniikan ja kunnon.

Uutuutena 10km reitti

Tälle vuodelle tapahtuma laajentui tarjoamalla myös lyhyemmän, 10km mittaisen reitin, joka soveltuu mainiosti vähemmän poluilla juosseille tai vasta lajiin tuntumaa ottaville juoksijoille. Tämänvuotinen tapahtuma keräsi kahdelle eri juoksumatkalle (10k ja 22k) yhteensä tasan 100 osallistujaa. Sää suosi sekä osallistujia että talkoolaisia, tapahtuman aikana Öjassa vallitsi todella lämmin kesäkeli, eivätkä polut olisi voineet enää nopeammassa kunnossa olla.

Voittajat ylivoimaisia sarjoissaan

 

Salla Fagerudd ja Jarmo Liedes juoksi 22km alle 2 tunnin. Kuva: Maria Immonen

10km matkalla miesten sarjaa hallitsi ylivoimaisesti Niklas Tylli, joka selvitti reitin ajassa 44:08. Muista palkintopallisijoituksista käytiin sitten käkkyrämäntyjen katveessa tiukempaa taistelua kolmen juoksijan kesken. Tämän kolmenvälisen kamppailun vei nimiinsä Jussi Isokoski, joka ylitti maaliviivan ajassa 49:06 sijoittuen toiseksi. Aivan Isokosken kannoilla maaliviivan ylitti Jussi Mökkönen kirjauttaen itselleen loppuajan 49:09. Gary Timm ei pystynyt loppukirissä antamaan vastusta Isokoskelle ja Mökköselle vaan joutui tyytymään neljänteen sijaan loppuajalla 49:46.

Naisten 10km matkalla voittajasta ei ollut epäselvyyttä. Kisan voitti Hannemaarit Rinne loppuajalla 1:05:18. Toiseksi sijoittui Christel Lundin ajalla 1:10:55 ja kolmanneksi Marie Granholm ajalla 1:10:57. Naisten 10km sarjaan osallistui yhteensä 23 juoksijaa.

Pidempi 22km:n mittainen kisa oli tänä vuonna kirjaimellisesti kahden kauppa. Miesten sarjan vei Jarmo Liedes ja naisten sarjan Salla Fagerrudd, molemmille kirjattiin sama voittoaika 1:59:09. Voittajakaksikon kannoilla tämän pidemmän reitin taivalsi Tommy Brännkärr, jonka loppuaika 1:59:42 oikeutti miesten sarjan toiseen sijaan. Miesten sarjan kolmanneksi ehti Markus Jakobsson ajalla 2:02:43. Miesten palkintopallisijoituksista käyty minuuttitaistelu, korosti naisten sarjan voittajan ylivoimaisuutta. Naisten sarjasta ei löytynyt Fagerruddille haastajaa, vaan Salla vei ykköspaikan melkein 18 minuutin marginaalilla. Naisten sarjan hopeasijan otti Henna Witting ajalla 2:17:05 ja kolmanneksi sijoittui Natalia Peiponen ajalla 2:39:16.

 

Hannemaarit Rinne, naisten 10km:n nopein. Kuva: Maria Immonen

 

 

 

Leppoisa tapahtuma keräsi kiitosta

Kilpailukeskuksena toimi Öjan kyläkeskus, jonka tiloissa osallistujilla oli peseytymismahdollisuus kisan jälkeen. Maalissa osallistujille oli pikkupurtavan lisäksi tarjolla maittavaa kanakeittoa ja voileipää. Järjestäjät saivat osallistujilta ilahduttavan paljon positiivista palautetta. Järjestelyitä pidettiin toimivina, reittiä kehuttiin kauniiksi, vaihtelevaksi ja riittävän haastavaksi. Sanotaan, että osallistujat luovat tapahtuman. Täytyy sanoa, että West Coast Trail Run – tapahtuman osallistujat loivat tänäkin vuonna mukavan tunnelma ja ilmapiirin tapahtumaan. Järjestäjät kiittävät lämpimästi kaikkia osallistujia ja talkoolaisia!

Teksti: Janne Piippo

Aiheeseen liittyvät julkaisut

X
X