Kaikkien aikojen polkujuoksukausi huipentuu Kolilla 

Perjantaina ja lauantaina Kolin kansallispuistossa juostava Vaarojen Maraton huipentaa valtakunnallisen Mennään metsään -polkujuoksukiertueen, seitsemän tapahtumaa kattavan BUFF®Trail Tour Finland –kisasarjan sekä kolmesta osakilpailusta koostuvan Ultra Trail Tour Finland -kiertueen.

Kolin syysmaisemia, Kuva: Aapo Laiho.

Vuosi 2018 on ollut suomalaisen polkujuoksun juhlavuosi, sanoo Kolin kansallispuistossa ja sen tuntumassa juostavan Vaarojen Maraton -tapahtuman johtaja Heikki Hamunen.

 

—Polkujuoksuryhmiä syntyy eri puolille maata, ja laji on saanut aiempaa enemmän huomiota sekä uusia harrastajia, Hamunen sanoo.

 

Suomen polkujuoksutapahtumat houkuttelevat myös muita kuin suomalaisia.

 

—BUFF®Trail Tour Finlandin tapahtumissa on tänä vuonna ollut selvästi enemmän ulkomaisia juoksijoita kuin koskaan aikaisemmin. Vaarojen Maratonille on ilmoittautunut 18 eri kansallisuutta omaavia kisaajia, Hamunen sanoo.

 

Kärkijuoksijoiden tiukkaa vääntöä luvassa

 

Seitsemästä osakilpailusta koostuva BUFF®Trail Tour Finland -kiertue päättyy Kolilla 42,5 km kilpailuun. Naisten kisan voiton on jo varmistanut Maija Oravamäki, joka nyt nähdään 130km:n sarjassa UTMB-pisteitä metsästämässä.

 

Miesten sarjassa sen sijaan tullaan näkemään ehkä kaikkien aikojen jännittävin Tourin finaalikisa Vaaroilla. Suunnistustaustainen Jere Pajunen ja suomalaista polkujuoksua viime vuosina hallinnut Henri Ansio kamppailevat tiukasti koko kiertueen voitosta. Pajusella on kauden aiemmista kisoista kasassa kolme pistettä enemmän, joten Ansion on kivuttava loppunousun päälle lauantaina 2 minuuttia Pajusta ennen mieliessään kokonaiskisan kärkeen.

 

Lähteekö Henri Ansio tänäkin vuonna heti paukusta kärkeen? Kuva: Aapo Laiho, Vaarojen Maraton 2015

Miehet eivät ole kohdanneet toisiaan näin pitkällä matkalla aiemmin, mutta Bodom Traililla Jere oli vikkelämpi. Nyt liikutaan kuitenkin Henrin vahvuusalueella.

— Henkka on kestävyydeltään selkeästi minua kovempi – minulla ei ole mitään asiaa sadan kilometrin kisoihin samaan tyyliin kuin hän on niitä juossut. Minulla on maksimisuorituskykyä ja kapasiteettia ehkä pikkaisen enemmän. Vaarojen Maratonin 42,5 kilometrin matkalla olemme varmaan puolivälissä kummankin omia vahvuuksia, Pajunen analysoi.

 

Henri kertoo palautuneensa kuukauden takaisesta 100km kisasta ja saaneensa tällä viikolla muutaman reippaamman treenin tehtyä. Miehillä on toistensa vahvuudet hyvin tiedossa, sillä Ansio kertoo ennakkoasetelmat kuin toisintona:

— Jere osoitti Bodom Traililla, että on tosi kova tekijä lyhemmillä matkoilla, mutta pidemmillä matkoilla omaa vähemmän kokemusta. Omat vahvuudet on taas enemmän maratonilla ja sitä pidemmilla matkoilla, joten uskon maraton kokemuksen auttavan varsinkin kisan loppupuolella.

 

Ansio on juossut hyvin Kolin reitillä aiemminkin ja kertoo tykkäävänsä juosta siellä: ”Reitin parhaimmat osuudet ovat Ryläyksellä 20 – 30 km:n välillä, jossa tarjolla korkeuseroja ja sopivan haasteellista polkua, mutta kuitenkin juostavaa maastoa. Viimeinen loppunousu on myös mukava, kun tietää että maali jo häämöttää ja saa ottaa kropasta viimeisetkin energiat irti.

 

Pajunen uskoo omien vahvuuksien olevan teknisissä ylämäissä, ja niitähän Kolin metsistä löytyy. Kumpikaan ei ole paljastanut kaikkia korttejaan, mutta Henrikin sen tietää: ratkaisut kisassa pitää tehdä ennen loppunousua!

 

Uutuussarja 65 km kastelee jalat

 

Liekö kilpailun kansainvälinen käännös Marathon of Dangers saanut alun näistä noususta? Kuva: Aapo Laiho.

Tämän vuoden tapahtumassa ensimmäistä kertaa juostava 65 km sarja kiertää Herajärven kierros -retkeilyreittiä pitkin Lieksan, Joensuun ja Kontiolahden kuntien alueilla. Noin 19 kilometriä startista juoksijat ylittävät Herajoen kahluuvaijerin avulla.

—  Veden pinta on matalalla, mutta vesi on lokakuun alkuun sopien virkistävän viileää, Hamunen sanoo.

— Reitti antaa mahdollisuuden polku-ultran juoksemiseen samalla hidaskulkuisella reitillä, jonka 130 km juoksijat kiertävät kaksi kertaa. Päinvastoin kuin perjantai-iltana starttaavat 130 km juoksijat, 65 km sarjassa juoksijat pääsevät juoksemaan päivänvalossa, Hamunen valottaa.

Sekä 65km:llä että 130km:llä tullaan näkemään mielenkiintoisia kamppailuja kärkisijoista kun iso osa maamme parhaimpia ultrajuoksijoita on viivalla. Näin pitkillä matkoilla jo maaliinpääsy on iso saavutus, joten sankareita tulee olemaan satoja!

Mennään metsään -yhteislenkeillä yli 3000 liikuntasuoritusta

 

Valtakunnallinen Mennään metsään -kampanjan polkujuoksukiertue alkoi huhtikuussa Nuuksion kansallispuistossa ja päättyy viikonloppuna Kolille. Vaarojen Maratonin yhteydessä järjestetään viimeiset Mennään metsään -yhteislenkit, joissa 50 osallistujasta koostuvat ryhmät kiertävät 7 ja 14 km reitit ilman numerolappuja.

 

Kiertue on liikuttanut yhteislenkeillä jo yli 3000 ihmistä, taaperoikäisistä yli 70-vuotiaisiin yhteensä yli 30000km matkan. Kiertuekampanjan päätepysäkki on Kolilla, mutta polkujuoksuun ja luontoliikuntaan mahtuu mukaan tulevinakin vuosina, sanoo kiertueen ideoija ja Ylen vastaava tuottaja Marko Krapu.

 

- Nyt on erilaisten yhteisöjen, järjestöjen ja seurojen vuoro tarttua kiinni luontoliikuntabuumiin ja osaltaan edistää meidän kaikkien luonnossa liikkumista.

 

TrailRunningFinland.com pyrkii osaltaan jatkamaan Mennään metsään -kampanjan nostattamaa innostusta luonnossa liikkumista kohtaan. Pysy kuulolla!

 

INFO: Vaarojen Maraton

  • Vuodesta 2006 lähtien järjestetty tapahtuma. Osallistujamäärä on kasvanut kymmenestä (2006) tuhanteen (2018).
  • Matkat 13,5 km, 42,5 km, Retki 42,5 km, 65 km, 130 km.
  • Reitti on vaativa korkeuserojen ja pinnan epätasaisuuden takia. Vaativuutta lisää syksyn haasteellinen sää. Juoksijat vastaavat itse huollostaan itse matkan aikana. Järjestäjän puolesta on vesipisteitä muissa kuin 13,5 km sarjassa.
  • BUFF®Trail Tour Finland –polkujuoksucupin sekä kolmesta osakilpailusta koostuvan Ultra Trail Tour Finland -cupin finaali.
  • Tapahtumasivuilta löydät mm. reittikartat, aikataulut ja ohjeet live-seuraamiseen netissä: www.vaarojenmaraton.fi

 

Kolilla riittä vilskettä, mutta kaiken tasoiset menijät mahtuu mukaan. Kuva: Aapo Laiho, Vaarojen Maraton.

Aiheeseen liittyvät julkaisut

X
X