Viileitä kamppailuja kauden huipentumassa Vaarojen Maratonilla

Syksyn ensimmäiset lumisateet yllättivät monet Kolille kauden päätöskisaansa matkanneita polkujuoksijoista. Kauden muihin Buff Trail Tourin kisoista poiketen nyt kannatti pukea extrakerroksen vaatetta mukaan ja lähtiväthän monet nastallisilla kengillä varsinkin 130km:n taipalelleensa suunnanneista. Luonto näytti lauantain aikana parhaimman syksyisen väriloistonsa ruskan pukiessa rinteiden lehtipuut. Kärjessä kamppailtiin Trail Tourien pisteistä, mutta useimmat yli 1000 taipaleelleen lähtijästä oli liikkeellä itseään voittamassa.

BUFF Trail Tour Finlandin kokonaisvoitosta käytiin tiukka kisa

42,5km voittaja Henri Ansio ja takana sarjan toinen Jere Pajunen – Vaarojen Maraton Kuva: Aapo Laiho

Päivän sykähdyttävin kisa käytiin 42,5 kilometrin matkalla, kun Henri Ansio ja Jere Pajunen kisasivat voitosta viime metreille asti.

– Ryläyksen kohdalla Jere otti eroa, ja minulla ei ollut luottoa, että saisin hänet vielä kiinni. Sataman kohdalla juoksimme kuitenkin yhtä matkaa nousun alkuun. Noin puolessa välissä mäkeä, kun en nähnyt enää Jereä, tiesin että voitto tässä kisassa tulee. En kuitenkaan uskonut Tourin kokonaisvoittoon ennen kuin kaksi minuuttia maaliintulostani oli kulunut, Ansio tuumaa.

– Olen taistellut puolitoista viikkoa flunssan kynnyksellä, se vei tältä päivältä viimeisen terän. Jalat eivät toimineet niin kuin pitää. Yritin, mutta minulla ei ollut tänään riittävästi annettavaa, Pajunen summaa.

Kaksinkamppailun henkeä kuvaa hyvin se, että Pajunen pariin otteeseen odotteli Ansiota tämän sitoessaan kenkiään. Loppujen lopuksi kisa ratkesi fyysisesti loppunousussa Ansion eduksi.

1. Henri Ansio, Salomon Suunto Trail Team Finland 3:38:33
2. Jere Pajunen 3:41:25
3. Ivan Bogdanov, For The Boys 3:57:20

Kisa päättyi Ansion voittoon tarpeeksi isolla erolla Pajuseen, sillä samalla hän kuittasi koko Buff Trail Tour Finland -kiertueen voiton. Kolmannen sijan kokonaiskilpailussa pokkasi Jussi Nokelainen, Hölkkämäyrät.

– Buff Trail Tour sai tänä vuonna uutta säpinää ja varmaa on, että ensi vuodesta tulee vähintäänkin yhtä tiukka. Lupaan antaa oman panokseni kärkitaistoon ensi vuonnakin, Pajunen summaa debyyttikauttaan kiertueella.

Naisten 42,5km sarjan voittaja Susanna Ylinen Kuva: Aapo Laiho – Vaarojen Maraton 2018

Naisten Maratonin kärkikolmikko oli seuraavanlainen:

1. Susanna Ylinen 4:48:17
2. Oona Hilkamo 4:53:15
3. Eija Hartikainen, Antin Talli Mikkeli 4:59:12

Voittaja juoksi Kolilla ensimmäisen polkujuoksukisansa, mutta on sitä jonkin verran lenkillä taidettu käydä!

– Oli oikein kaunis reitti ja nautiskelin juoksusta alusta loppuun. Tämä oli paras tapa viettää vapaa-aikaa, Voittaja totesi maalissa.

Maija Oravamäki, Oona Hilkamo ja Hanna Jantunen oli naisten Buff Trail Tour Finland 2018 kärkikolmikko. Naisten kiertueen kärki on tiivistynyt vuosi vuodelta – pystyykö joku uhkaamaan Maija Oravamäen ylivoimaa vuoden 2019 tourilla?

 

Pystyykö tänä vuonna ison kehitysharppauksen ottanut Oona Hilkamo taistelemaan BTTF:n voitosta 2019? Kuva: Aapo Laiho – Vaarojen Maraton 2018

13,5 kilometrin matkalla kisattiin hyvällä hengellä

 

Päivän ensimmäiset maaliin saapujat saatiin miesten 13,5 kilometrin sarjasta. Hyväntuulinen voittajakaksikko Simo-Pekka Fincke (Sajaniemen Sonnit) ja Juha Hyyryläinen (Anttolan Urheilijat) saapuivat maaliin 0,32 sekunnin erolla.

—  Monivaiheinen kisa, Juha oli parempi alamäissä ja kivikkoisilla osuuksilla ja minä taas ylämäissä. Hyvä, että maali oli mäen päällä, Fincke naurahtaa.

— Parasta oli, että siinä oli koko ajan sellaista kissa-hiiri-leikkiä käynnissä, Hyyryläinen lisää.

Naisten puolella kisan voittoon ylsi sarjan ensikertalainen Mari Härmälä (Hippoksen Maratonkerho). Aikaisemmin maratoneja juossut Härmälä selviytyi kisasta ilman kolhuja ja kaatumisia.

Uutuusmatka 65km

65km sarjan voittaja Sami Vähänen helpottuneena maalissa. Kuva: Aapo Laiho – Vaarojen Maraton 2018

Sami Vähänen (Sajaniemen Sonnit) voitti miesten 65 kilometrin sarjan ajalla 6:44:36. Vaikka loukkaantumisesta kärsineen Samin nilkka leikattiin helmikuussa, kilpailu meni hyvin.

– Tämä oli minulle arvokas juttu. Ekat juoksuaskeleeni pääsin ottamaan kaksi viikkoa ennen Bodom Trailia toukokuussa. Olen kuntoutunut hyvin ja olen onnellinen, että kilpailu meni näin hyvin.

– Alku oli hirveän helppoa, eteläpäässä oli rankkaa mutta vasta loppua kohti Kiviniemen kohdalla alkoi tulla vaikeuksia ja kramppeja. Pystyin kuitenkin etenemään ihan hyvin kun rauhoittelin menoa ja lisäsin suolan napostelua.

1. Sami Vähänen, Sajaniemen Sonnit 6:44:35
2. Markus Rannankari 6:50:41
3. Juuso Simpanen, Salomon Suunto Trail Team 6:56:47

Naisten kisan vikkelin oli Mia Tuoriniemi ajalla 8:27:42. Hän kommentoi kisaansa seuraavasti:

– Odotuksia paremmin sujui. Oli ollut pientä sairastelua ja pari viikkoa jouduin olla juoksematta, mutta varmaan lepo teki hyvää. Olen useamman kerran juossut maraton matkan, mutta eteläpään lenkki jännitti. Se oli kyllä tekninen ja hidas kulkuinen, mutta ei niin kauhea kuin odotin. Ensimmäiset 15km tultiin Siitosen ja Laineen kanssa yhtä matkaa, mutta jossain vaiheessa huomasin että olivat jääneet ja juoksin yksin. Olisinko sitten 20km kohdalla saanut sillä hetkellä johtavan Gröholmin kiinni. Pallea kramppasi aika pahasti 30km kohdalla ja jouduin pysähtymään. Olin varma että nyt menee naisia ohi, mutta ei. Se on jännää kun et yhtään tiedä kuinka kaukana seuraava tulee. Varma voitosta olin vasta loppunousussa. Ja siinäkin vaan päätin, että en päästä ketään enää ohi. Olosuhteet olivat minulle ok, jotkin pitkokset oli vähän liukkaita. Hyvä mieli jäi kisasta.

Eija Keski-Säntti ja Piia Siitonen jäivät noin vartin voittajasta ollen 2. ja 3.

Voittaja Tuoriniemi järkeili lopuksi että nyt pitäisi levätä, sillä harkitsee vajaan kahden viikon päästä juostavaa Tahkon Vuorijuoksua.
Ensi kaudella nainen tullaan todennäköisesti näkemään taas samoissa karkeloissa kuin tänä vuonna.

 

”Jokainen kilpailu on juhlapäivä”

Kolin vaarat perjantaina saavuttanut yllättävä lumisade antoi oman lisämausteensa ultrajuoksijoiden taipaleelle. 130 kilometrin sarjan voittaja Antti Itkonen (Partioaitta) kuvaakin perjantain ja lauantain välistä juoksuyötä brutaaliksi liukkauden vuoksi.

Vaarojen 130km sarjan voittaja Antti Itkonen. Kuva: Aapo Laiho

– Kaaduin pakaralleni Ryläyksellä ensimmäisellä kierroksella, mistä tuli hermopinne, jota joutui varomaan koko loppumatkan. Juoksu on nautinto, mutta tällä kertaa kipu oli myös läsnä, Itkonen kertoo.

Juuso Simpasen viime vuoden voittoajan yli tunnilla peitonnut Itkonen on silminnähden tyytyväinen mies.

– Jokainen kilpailu on juhlapäivä, Itkonen ylistää. Oli ikimuistoinen reissu – mielenkiintoiset olosuhteet!

– Nyt muutama viikko ylimenokautta ja sitten uuden treenikauden avulla kohti ensi kautta. Toivottavasti talvella pääsee hiihtämään paljon. Ensi vuonna tähtäin on UTMB:lla, joten mäkiharjoittelua täytyy lisätä vähän enemmän mukaan. Kärkikolmikon tuloslista näyttää tältä:

1. Antti Itkonen, Partioaitta 17:53:52
2. Pekka Teivaanmäki, Jyväskylä Trail Runners 18:37:10
3. Miika Lahtela, Rauman palomiesurheilijat / NTR 19:16:37

Itkonen varmisti voitollaan Ultra Trail Tourin kokonaiskilpailun voiton ennen Jaakko Eskelistä ja Jarkko Aspegreniä.

 

Luonnossa liikkuessa aika kuluu kuin siivillä ja lataat akkuja arkea varten. Kuva: Aapo Laiho – Vaarojen Maraton 2018

Naisten pisimmällä matkalla Maija Oravamäki lähti juoksemaan elämänsä pisintä kilpailua. Lyhyemmillä matkoilla vauhti on ollut vakuuttava, mutta pitkissä kilpailuissa energian imeytyminen ja lihaskestävyys on aina haastavaa ja jo pelkkää maaliinpääsyä voidaan pitää 130 kilometrin kisassa onnistumisena. Edellisestä pitkästä kisasta oli vain viisi viikkoa ja kelien viilentyessä Maijaa rupesi jännittämään.

– Matkaan päästyäni huomasin, että jännittäminen oli ollut turhaa. Tykkään tosi paljon juosta yöllä ja juuri ennen starttia kiinnitetyt irtonastat Sense Ultrien pohjassa toimivat erinomaisesti. Jalat olivat yllättäen keveät ekalla kiekalla ja päätin juosta Villen, Miikan, Osmon ja Markuksen muodostamassa mukavassa porukassa. Ensimmäinen heikko hetki tuli heti puolenvälin huollon jälkeen ja jäin yksin juoksemaan. Olo parani hetkeksi ja etenin aika hyvää vauhtia aina vesistön ylitykseen saakka. Sitten tuli toinen välikuolema ja päätin edetä pääasiassa kävellen, jotten ihan tyhjentäisi lihaksia. Huomasin pian, että reppuun huollossa pakatut eväät eivät riittäisi. Energiaa säännöstellen etenin hitaasti, mutta varmasti. Jarkko Aspegrenin ohittaessa minut sain kuulla, että Saara oli joutunut keskeyttämään. Tässä kisassa voitto oli toissijainen tavoite, mutta vilkuilin kuitenkin kanssasisarien numerolappuja, kun lyhyempien matkojen juoksijat ohittelivat minut vauhdilla oikealta ja vasemmalta. Missään vaiheessa en siis ollut varma voitostani.

Maija Oravamäkeä hymyillyttää elämäbsi pisimmän kisan maalissa. Kuva: @onevisionfi #vaarojenmaraton2018

1. Maija Oravamäki, Salomon Suunto Trail Team Finland 21:33:03
2. Mira Hämäläinen-Iho, La Sportiva Finland 24:22:37
3. Sanna Viitanen, Samba Trail Running Club 26:13:32

Oravamäki sai Kolilla kasaan UTMB:lle tarvittavat pisteet ja totesikin että kisa oli hyvä harjoitus ensi kesän UTMB-kisaa varten.

– Paras oppi on se, että lyhyemmillä matkoilla käyttämäni kisan aikainen energiantankkaus ei ole läheskään riittävä näin pitkään kisaan.

– Nyt aion levätä kunnolla ja aloittaa uuden harjoituskauden 3-4 viikon päästä. Parin viikon totaalisen levon jälkeen alan tekemään muutamia huoltavia, aineenvaihduntaa ylläpitäviä keveitä lenkkejä esim. pyöräillen, hiihtäen

Maija Oravamäen ensi kauden huippukohta ja päätavoite tulee olemaan UTMB!

Ämpärillinen helpotusta Watergatesta

NUTSin Eppu Lumme keskellä Watergatea Kolin maaliintulossa. Kuva: Vesa Aurala

Eppu Lumme, joka toimi NUTS Ylläs Pallaksen kilpailunjohtajana aiemmin kesällä sai vetisen vastaanoton Kolin loppusuoralla. Jere Pajunen ja Susanna Tervo saivat NUTS Ylläs Pallaksen 30 kilometrin matkalla 15min aikasakon sääntörikkomuksesta Pirunkurussa tapahtuneesta vaastaavasta tempauksesta Aapo Laihon kastellessa juoksijat helteessä.

Aapo Laiho, Eppu Lumme ja Jere Pajunen Kolilla hymyssä suin. Kuva: @onevisionfi #vaarojenmaraton2018

Pajunen ja Laiho osoittivat tempauksellaan ettei polkujuoksun tarvitse olla niin tiukkapipoista touhua ja Lummettakin nauratti maalissa. Kilpailun jury ei ole vielä ottanut kantaa pitikö tämä Ylläksellä tuomion perusteena ollut väittämä paikkaansa: ”viilennyksestä oli juoksijalle merkittävää etua.” Lämpöasteita oli Kolilla vain muutama…

Polkujuoksijan Etikettiin ja kilpailusääntöihin kannattaa tutustua, jotta lajin hengen ymmärtää.

Vaarojen Maratonin tulokset 2018

BUFF® Trail Tour Finland –tulokset 2018

Kolilla juokseminen hellii mieltä! Kuva: Aapo Laiho – Vaarojen Maraton 2018

Aiheeseen liittyvät julkaisut

X
X