Polkujuoksuprofiili Mia Tuoriniemi – vauhti kiihtyy mäkitreeneillä

Miten polkujuoksukisojemme kärkikaarti on eksynyt lajin pariin? Ovatko kaikki menestyjät lapsesta saakka liikkuneet luonnossa vai voiko aikuisiällä alkanut harrastus viedä mennessään aina korkeimmalle palkintokorokkeelle? Nuuksio 70 ja Vaarojen 65km voittaja Mia Tuoriniemi valottaa meille oman polkujuoksu-uransa vaiheita tähän mennessä. Nainen on itse luottavainen että vauhti kyyhtyy entisestään tulevina vuosina.

Minkälainen polkujuoksutaustasi on?
Polkujuoksutaustani, samoin kuin juoksu- ja urheilutaustani muutenkin on varsin tuore. Minulla ei ole ollut minkäänlaisia säännöllisiä harrastuksia ennen juoksuinnostustani. Toki olen muuten ollut aina aika aktiivinen ja touhunnut paljon kahden, nyt jo lähes täysi-ikäisen lapseni kanssa. Nuorin lapseni syntyi 2011 ja silloin aloitin pitkät kävelyt vaunujen kanssa. 2-4 tuntia päivässä, joka päivä tuli käytyä vaunulenkillä. Siinä varmaan vähän salaa kehittyi peruskunto. Vuonna 2013, 34-vuotiaana osallistuin Mikkelin Kilpa Veikkojen järjestämään juoksukouluun ja se oli siinä. Miten helppoa, kun ei ole aikaan tai paikkaan sidottu harrastus. Voi lähteä silloin kun sopii ja huvittaa. Seuraavana kesänä pääsin mukaan Antin Tallin porukkaan ja juoksimme paljon metsässä. Tajusin, että tää on mun juttu. Olin menettänyt sydämeni polkujuoksulle.

Mikä oli ensimmäinen polkujuoksukilpailusi?
Se oli 2014 Joroisissa, Kotkis Trail Runissa. Matka oli 14km ja olin 3. Siitä sitten pikkuhiljaa ovat kisat lisääntyneet ja matkojen pituudet venyneet.
NUTS Karhunkierros 2016 on jäänyt erityisesti mieleen. En ollut koskaan juossut niin pitkästi ja juoksin yhdessä ystäväni Marjon kanssa koko matkan. se oli mieleenpainuva kokemus.

Mia ensimmäistä kertaa Karhunkierroksella 2016. Kuva: Aapo Laiho

 

 

Harjoitteletko yksin vai porukassa?
Yleensä yksin. Minulla on sellaiset työajat ja kun mieskin urheilee paljon, on elämä välillä vähän hektistä, eikä etukäteen pysty kovin tarkasti aikoja suunnittelemaan.
Pitkät lenkit tykkään juosta porukassa, se on samalla sosiaalinen juttu ja pystyy kavereiden kanssa vaihtamaan kuulumisia.

Paljonko kerrytät juoksukilometrejä vuosittain työmatkoilla?
En yhtään. Kuljen pyörällä töihin kesät talvet. Juoksukilometrit tulee kerättyä muulloin.

Minkälaisista vammoista olet kärsinyt?
2016 vuoden alussa minulla oli säären rasitusmurtuma, mutta muuten olen säilynyt aika hyvin vammoitta. Toki kun ikää tulee kokoajan lisää, on entistä tärkempää kiinnittää huomiota riittävään palautumiseen.

Miten olet valmistautunut vaarojen mäkiin, nousua on kuitenkin enemmän kuin tavallisilla suomen poluilla?
Olen yrittänyt miettiä lenkkireittini niin, että sekä ylä- että alamäkeä olisi mahdollisimman paljon. Ja joka kerran vaaroilla totean, että enemmän pitää ensi vuonna tehdä mäkitreeniä ennen kisaa.

Kumpi vie enemmän voimia, ylä- vai alamäet?
Alamäet. Olen kehittynyt alamäkijuoksussa, mutta varsinkin teknisissä alamäissä tarvitsisi harjoitusta, että uskaltaisi mennä kovempaa.

Mia voitti Vaarojen 65km 2018 Kuva: Kari Kuninkaanniemi

Mitkä ovat vahvuutesi polkujuoksijana?
Sisukkuus. Periksi ei anneta. Ja ehkä kestävyyskunto. En ole kovin nopea juoksija, mutta pidemmillä matkoilla pystyn menemään alusta loppuun kohtuullista vauhtia. Olen myös polkujuoksun parissa oppinut kuuntelemaan itseäni ja löytään ne keinot, joilla maaliin päästään, vaikkei aina niin mukavalta tuntuisikaan.

Mitkä ovat olleet avaintreenejäsi tämän vuoden polkujuoksukisoihin valmistautuessasi?
Kyllä ne varmaan on olleet vauhdikkaammat lenkit mäkisessä maastossa.

Mikä on paras kokemuksesi polkujuoksun parista?
Kisatapahtumat on aina ihan mielettömän hienoja kokemuksia. Kun näkee ihmisiä, joihin on tutustunut lajin parissa ja joista on tullut itselle tärkeitä energian antajia, on se aivan älyttömän hienoa.
Jos yksittäisen kisan mainitsisin, olisi se varmaan tämän vuoden Nuuksio Classic. Siellä vaan kaikki sattui kohdalleen ja jäi kaikin puolin hieno fiilis.

Parhaimmat saavutuksesi polkujuoksijana?
Aika vaikea kysymys. Tämä kausi on mennyt kaikin puolin hyvin, mutta ehkä parhaimmat saavutukset on vielä edessä.

Onko sinulla esikuvia polkujuoksussa tai muissa urheilulajeissa?
Esikuvista en tiedä, mutta kyllähän Maija Oravamäki on yksi hiennoimmista urheilijoista jota tiedän.

Missäpäin on mia tuoriniemen lempipaikka luonnossa?
Kyllä se on jossain poluilla. Haapajärven Pitkäkangas on yksi lempipoluista ja maisemaltaan Karhunkierros on kyllä upea.

Missä kilpailuviivalla seuraavaksi?
Viime viikolla oli Tahkon Vuorijuoksu ja olisiko sitten ensi keväänä Bodomtrail tai ainakin viimeistään NUTS Karhunkierros.

Aiheeseen liittyvät julkaisut

X
X