Underbar bergslöpning i Atlasbergen

Underbar bergslöpning i Atlasbergen 

 

Solen färgar hela dalgången i ett ljust morgonskimmer. Vi har nyss ätit en makalöst god frukost uppe i härbärget i den Marockanska bergsbyn Imlil. Trailskorna är snörda, löpväskan packad och solglasögonen ligger på pannan, redo att fällas ner och möta dagens äventyr. Känslan när man står där taggad, förväntansfull och mer än redo att ge sej ut i bergen är oslagbar. Vi är som ett gäng vildhästar. Snart springer vi fria. 

Vi är ett gäng på 20 löpare och vandrare från Team Nordic Trail som flugit ner till Marrakech och sedan sökt oss ut till Imlil där vi har vårt första basläger innan vi så småningom ska söka oss allt högre upp i bergen. Vi har en sträcka på 100 km och ca 7000 höjdmeter framför oss. Vi kommer sova på olika små refuger längs rutten och med oss har vi tio åsnor som bär all vår packning och mat. Det enda vi bär med oss i löpvästen är det som behövs under dagen; vatten, energi, extrakläder och en mobiltelefon som fylls med hundratals bilder under resans gång.

Den första etappen avverkas i strålande sol och vi kommer så småningom upp till den lilla byn Tiziano som ligger på 1750 m över havet. Vi har tagit oss längs slingrande stigar, sett makalöst vecka vyer och även sett Nordafrikas högsta topp Joel Toubkal ( 4167 m.öh. ) som vi har som mål att bestiga sista dagen. Vi är alla tagna av mötet med det äkta och genuina Marocko. Vi tar oss fram mellan åsnor och getter, springer genom små bergsbyar där både barn och vuxna hälsar glatt på oss. Vi tar oss över vattendrag, över steniga bergssluttningar och över gröna platåer. Fast beslutna om att vi vill se vad som gömmer sej bakom nästa krön, bakom nästa berg. Vi är alla uppfyllda av känslan av en oslagbar frihet kombinerat med en nyfikenhet och äventyrslust som gör att benen alltid orkar springa lite till…lite till. Vi svävar fram i en kollektiv underbar Runners High.

    

Den tredje dagen fortsätter vi löprundan längs Assif n’Aït-dalen till Tizi n’Taghrhourte (1995 möh). Vandringsgruppen möter upp oss till lunch och ett bord med en massa Marockanska delikatesser står uppdukat för oss. Vilken lyx att få ägna dagarna till att springa runt i bergen mellan alla mat- och sovställen. Så kunde man leva för evigt. Ett riktigt Trail-life deluxe.

Solen fortsätter skina på oss från en klarblå himmel och temperaturen ligger på lite över 20 grader. Perfekt trailväder. Under den tredje dagen fortsätter vi löpturen upp till Tizi Oussem (1850 möh) för att sedan fortsätta upp till sommarbyn Tamsoult. Några av oss sover under bar himmel den natten. Miljoner stjärnor och en vacker fullmåne vaggar oss till sömns medan löparbenen får vila några timmar.

Så småningom tar vi oss upp till lite högre höjder och den näst sista natten tillbringas på Toubkal Refuge på 3207 m.öh. och vi hinner precis fram för att få tak över huvudet innan ovädret drar in. Temperaturen har sjunkit drastiskt i takt med att vi tagit höjd och när jag och den övriga ledarstaben kliver upp på natten klockan 04.00 för att kolla läget inför toppbestigningen ligger ett tjockt vitt lager av snö över hela berget. Det snöar fortfarande vågrätt och vinden är kraftig. Vi pratar ihop oss med dom Marockanska bergsguiderna och kommer fram till det gemensamma beslutet att inte gå till toppen. Vi skulle vara genomblöta redan 50 meter från dörren och att sedan plocka 1000 höjdmeter i det vädret, med sjunkande temperaturer och dåligt sikt…nej, det är farligt.

I stället sover gruppen vidare tills det ljusnat och vårt fulla fokus ligger på att ta oss tryggt ner till Imlil igen. Vi påbörjar löpningen och vandringen neråt dalen och bara efter nån timme är marken bar och det går att dra på lite mer. Mot kvällen droppar alla löpare och vandrar in i Imlil och vi får en varm dusch på härbärget.

Marocko har verkligen bjudit upp till trailfest i bergen och vi har ivrigt fått dansa med. Fastän löpningen i Atlasbergen var otroligt underbar är det ändå känslan av närhet till den Marockansa kulturen och alla människor vi mött längs vägen som gjorde störst intryck hos oss alla.

Team Nordic Trail resa till Marocko och Atlasbergen är verkligen ett äventyr i löparskor. Vill du hänga med gör vi resan på nytt i mars 2019.

 

Aiheeseen liittyvät julkaisut

X
X