Oletko polkujuostessasi törmännyt vuorigorillaan?

Polkujuoksuseura: Samba Trail Running Club

 

Gorillojen keltaisia hahmoja vilahtaa maamme joka kolkassa, jossa polkujuoksutapahtumia järjestetään. Samba on tiettävästi Suomen ensimmäinen polku- ja vuorijuoksuseura. Mistä tämä kulttuuri sai alkunsa ja mihin seuran toiminta on menossa? Eetu Nordman jakaa Samban tarinan.

Sambalaiset Bodom Nightissa 2017 Kuva: Miska Koivumäki

Mistä seuran perustaminen lähti?

 – Samba esiintyi ensimmäisen kerran ”Sambaryhmänä” Vaarojen maratonilla 2013 ja kipusi heti naisten lyhyen matkan ykköspallille kun Ali Leivo pääsi pokkaamaan 1-palkinnon. Kolilla Sambaryhmä oli vielä kaveriporukka joka innostui samana keväänä polkujuoksusta Nuuksion lenkeillä. Syksyn aikana ajatus Suomen ensimmäisen polkujuoksuseuran perustamisesta alkoi kyteä, mutta höpinöistä tekoihin tarvittiin vuoden pimein päivä ja 100km vuorijuoksusimulaattori, Sysikallio100 Espoossa. Sysikalliossa Eetu Nordman, Antti Niinikoski (ensimmäinen PJ) ja Miikka-Pekka Rautiainen pääsivät tarpeeksi pimeille ajatuksenjuoksutasoille ja polkujuoksuseuran suuntaviivat alkoivat hahmottua. Suuntaviivat olivat polkujuoksun kilpailukulttuurin kehittäminen niin treenien kuin kilpailujen järjestelyn muodossa. Teknisesti seuran perustamispaperit on allekirjoitettu 14.6.2014.

 

Mistä seuran nimi tulee?

Kaveriporukalla oli ja on keskusteluryhmä ”Sambaryhmä”, josta osa juoksi 2013 Kolilla kyseisellä nimellä. Aluksi vitsinä lähteny nimi kääntyi treeneissä esiintyneiden  ”tanssia poluilla”- ja ”samba-apinat” -kaskujen kautta Samba Trail Running Clubiksi.

 

Samban alkuaikaa

Entä mistä Gorilla tuli paitaan?

Samban apinoista oli huudeltu leikkimielisesti treeneissä ja kun mietittiin uuden logon suuntaviivoja, niin mikäs sen paremmin sopisi polku- ja vuorijuoksuseuran maskotiksi kuin vuorigorilla.

 

Mikä oli seuran ensimmäinen polkujuoksukilpailu?

Bodom Trail 2014 taisi olla ensimmäinen, jossa edustus nimenomaan Samba Trail Running Club -nimellä, vaikka paperit virallisesta seurasta olivat vielä allekirjoitusta odottamassa.

 

Missä päin seuralla on toimintaa?

Samba on Helsingin oma polkujuoksuseura ja treenit ovat pääasiassa Pirkkolassa ja Paloheinässä. Osa treeneistä myös Tapiolan hallissa talvisin Espoon puolella ja yksittäisiä treenejä on pidetty mm. Nuuksiossa ja Vierumäellä.

 

Onko teillä yhteisharjoituksia?

Viikottaiset yhteistreenit läpi vuoden tiistaisin ja talvikaudella tämän lisäksi Sami Vähäsen vetämät vetotreenit Tapiolassa. Seura on onnellisessa asemassa kun mukana on huippuvalmentajat Harri LInnavuori ja Sami Vähänen.

 

Muita yhteistapahtumia? Esim. harjoitus- tai kilpailumatkat.

 – Vuosittain on 1-2 viikonloppuleiriä, sekä suurimpiin BUFF Trail Tourin kilpailuihin yhteismajoitukset. Lisäksi olemme järjestäneet ravinto- ja harjoitusaiheisia luentoja.

 

Samban vesipiste Bodom Traililla, Kuva: Ilkka Heinonen

Onko seura mukana jonkun polkujuoksutapahtuman järjestelyissä?

Classic Trail Ry:n luovuttua Helsinki City Trailin järjestelyistä, siirtyi vastuu kaksi vuotta sitten Samballe. Siirsimme lähdön ja Maalin Eltsun legendaariselle kentälle. Kansainvälisestikin uniikki polkujuoksukilpailu kun päärautatieasemalta pääsee vaikka kävellen lähtöön ja reitistä 95% on oikeaa polkua!

 

Montako aktiivisesti toiminnassa olevaa jäsentä on?

Jäsenmäärä on tällä hetkellä vajaa 200, joista aktiivisia arviolta 120-150.

 

Ketkä on nimekkäimpiä Gorilloja?

Samban riveissä lähes alusta asti treenejä vetänyt Harri ”vanha lurjus” Linnavuori ehdottomasti. Harrin treeneissä on aina hauskaa vaikka vähän hapottaisikin. Tulossivuilla vilkkuu mm. Sanna Viitanen, Laura Järvinen, Ali Leivo, Ulla Marjosola, Jaana Mononen, Juuso Simpanen, Sami Vähänen, Henri Ansio, MP Rautiainen, Janne Hietala, Juha Jumisko ja Eetu Nordman

 

Miten seura tukee urheilijoidensa edesottamuksia poluilla?

Pieni jäsenmaksu sisältää ohjattuja treenejä lähes joka viikko vuoden ympäri. Yhteiset kisamajoitukset on myös järjestetty edulliseen hintaan.

 

Mikä on seuran kovin saavutus?

Suomen ensimmäinen ja edelleen aktiivinen polkujuoksuseura, unohtamatta Henri Ansion urotekoja niin kotimaisilla kuin kansainvälisilläkin kentillä.

 

Mitä tavoitteita seuralla on?

Tarjota mielekkäitä polkujuoksuharjoituksia niin aloittelevalle kuin kokeneemmallekin polkujuoksun harrastajalle ja ennen kaikkea osoittaa, että rankan kestävyyslajin harjoittelu voi olla hauskaa!

 

Pitäisikö Suomessa järjestää polkujuoksuseurojen välinen kilpailu, tyyliin Jukolan viesti?

Pitäisi! Miten olisi polkuviesti jossa kierrettäisiin lyhyttä ja katsojalle helposti seurattavaa rataa hurjan kannustuksen saattelemana?

 

Gorilloille tsemppiä loppukauden otatuksiin!

 

Aiheeseen liittyvät julkaisut

X
X