Polkujuoksuprofiili Piia Anttonen – 40 kansallispuiston kävijä

Piia Anttonen innostui Mennään Metsään polkujuoksukiertueesta ja teki huikean tempun kiertäessään kaikki Suomen 40 kansallispuistoa. Polkujuoksukokemusta ennen tätä kesää oli nolla.

Mikä kiertueessa kiehtoi?
Puoli vuotta ja 40 kansallispuistoa. Se oli haasteen nimi ja se kuulosti niin upealta ja jännittävältä, että heti kiinnostuin. Olen aina pitänyt luonnossa liikkumisesta ja kierrellyt aiemmin kohteita ulkomailla oman kotimaan jäädessä vähemmälle huomiolle. Haastetta paremmin lukiessani skippasin polkujuoksuasiat heti mielestäni. En edes tiennyt mitä se tarkoittaa.  Minua kiinnosti se, että yhteislenkeille voisi osallistua myös kävellen. Se olikin alkuperäinen suunnitelma, osallistua niin moneen yhteislenkkiin kuin mahdollista – kävellen. Ensimmäisellä yhteislenkillä Nuuksiossa oli hirmuinen määrä pro-juoksijan näköistä porukkaa ja salaa vakoilin heitä hienoissa varusteissaan ja mietin, että näyttääpä kivalta. Kävelimme lenkin reipasta tahtia ja ohjaajamme kertoi enemmän lajista ja mainitsi, että vauhti ei yhteislenkeillä ole paljoa meidän vauhtia kovempi. Se oli se kipinä, joka kypsytti päätöksen, että seuraavassa puistossa kokeilen juoksemista. Ja sittenhän se oli menoa.

Missä päin oli omat suosikkipolkusi Mennään Metsään -kiertueen aikana?
Kaikissa puistoissa oli omat viehätyksensä ja jokainen kohde oli seikkailu. Lähes kaikissa puistoissa pyrin tutustumaan myös muihin reitteihin yhteislenkkireittien lisäksi. Oulanka ja Riisitunturi jäivät erityisenä mieleen, sillä se reissu oli ensimmäinen kerta elämässäni Pohjois-Suomessa. Itä-Suomessa sijaitseva Patvinsuo on yksi niistä puistoista, joihin on pakko päästä uudestaan. Samoin Hossa, Pyhä-Luosto ja niin moni muu. Rankin yhteislenkkireitti oli Etelä-Konneveden kansallispuistossa.

Mikä oli ensimmäinen polkujuoksukilpailusi?
Osallistuin heti kiertueen päättymisestä seuraavana viikonloppuna kotiani lähellä olevaan Eerikkilä Trail Runiin 28 km:n matkalle. Se on toistaiseksi pisin matka, jonka olen ikinä juossut. Keväällä innostuttuani kiertueen myötä juoksemaan, laitoin tavoitteekseni juosta syksyllä 20 km. Sen ylitinkin kesän aikana useamman kerran.

Kuinka usein juokset nykyään? Missä?
Minulla on tätä nykyä valmentaja. Juhani (K3 Fitness) suunnittelee minulle erilaisia lenkkejä, joita on 3–4 kertaa viikossa voimaharjoittelun lisäksi. Juoksen aina metsässä. Liesjärven kansallispuisto on tässä lähellä ja siellä juoksen mieluiten. Talvella siirryn todennäköisesti teille juoksemaan, vaikka lähtökohtaisesti luonnossa liikkuminen on se, mikä kiinnostaa.

Harjoitteletko yksin vai porukassa?
Nyt olen juossut paljon yksin, mutta olemme suunnitelleet Mennään metsään -lenkeiltä tutuiksi tulleiden kavereiden kanssa yhteislenkkejä.

Oletko kärsinyt vammoista juoksuharrastuksessasi? Miten ennaltaehkäiset niitä?
Vammoja ei ole vielä tullut, mutta juoksijan polvi on välillä vaivannut. Tanssitaustani takia minulla on verissä lämmittely ja venyttely, ja uskon, että ne osaltaan ennaltaehkäisevät revähtymiä tms.

Mitä teet viikonloppuisin jollet ole lenkillä?
Töitä. Vapaa-aikaa minulla on tosi vähän ja nyt olen yrittänyt järjestää sitä nimenomaan juoksemista varten, sillä se tekee kaikin puolin hyvää.

Kumpi vie sinulta enemmän voimia, ylä- vai alamäet?
Ylämäet.

Mitkä ovat vahvuutesi polkujuoksijana?
Sitkeys, hyvä tasapaino ja kehonhuolto.

Mikä on paras kokemuksesi polkujuoksun parista?
Pyhä-Häkin kansallispuistossa tehty 17 km:n lisälenkki. Juoksimme aluksi Mennään metsään -yhteislenkin ja parin juoksukonkarin kannustamana lähdimme sen jälkeen yhdessä lisälenkille. Sillä lenkillä tajusin, että osaan, pystyn, jaksan ja nautin juoksemisesta. En ole ikinä aiempien harrastusten yhteydessä pitänyt juoksemisesta.

Tavoitteet polkujuoksijana? Elämän muilla osa-alueilla?
Haluaisin pystyä juoksemaan pidempiä matkoja nautinnollisesti. Tavoitteeni ei ole juosta mahdollisimman pitkiä matkoja, vaan matkoja, joiden jälkeen on hyvä olo fyysisesti ja psyykkisesti. Tottakai tykkään haastaa itseäni, mutta en halua rikkoa itseäni liian kovilla tavoitteilla.

Onko sinulla esikuvia polkujuoksussa tai muista urheilulajeista?
On useampiakin ihmisiä, kenen treenaaminen kiinnostaa. Esim. Maija Oravamäki, Mennään metsään -lenkkien vetäjä Marko Krapu ja Juuso Simpanen.

Missä päin löytyy Piia Anttosen lempipaikka luonnossa?
Tämän kesän yksittäiset lempparipaikat olivat Pyhä-Nattanen, Särkitunturi ja Teretinniemen lintutorni Patvinsuolla.

Polkujuokseva yhteisö äänesti sinut maamme menestyneimpien polkujuoksijoiden edelle – tuliko yllätyksenä?

Tuli todellakin. Jo ylipäätänsä se, että olin ehdolla. En paininut todellakaan samassa sarjassa muiden ehdokkaiden kanssa, sillä olen vasta-alkaja. Mutta ihan mielettömän hienoa, että ihmiset äänestivät minua. Ja olen iloinen, että Mennään metsään -kiertue sai äänestyksen kautta näkyvyyttä, sillä kiertue muutti elämäni.

Yllättikö Mennään Metsään -polkujuoksukiertueen suosio?

Tavallaan, tavallaan ei. Kiertue liikutti tuhansia ihmisiä kautta maan ja ansaitsee kyllä kaiken mahdollisen ylistyksen. Uskon, että en ollut ainoa, joka yhteislenkkien myötä innostui polkujuoksusta.

Sinulla on vankka kannattajakunta harrastuksesi takana – mitä aiot seuraavaksi? Juosta Euroopan halki poluilla?

Kuka tietää, mahtava idea! Kansallispuistojen kiertelystä innostuin joka tapauksessa, ja ensi vuonna onkin tavoitteena käydä juoksemassa kaikki Viron kansallispuistot läpi. Katsotaan, onko sen jälkeen vuorossa Ruotsi ja Norja. Suomessakin riittää kansallispuistojen lisäksi kaikenlaisia mielenkiintoisia reitistöjä, joita olisi kiva alkaa koluamaan läpi.

Aiheeseen liittyvät julkaisut

X
X