Viikko 50: Lyhyet mäkivedot

Lyhyet mäkivedot ovat erinomainen voima- ja nopeusharjoitus kaiken tasoisille juoksijoille. Mäkivedot eroaa harjoitusvasteiltaan jonkin verran kovatehoisista tasamaalla tehdyistä vedoista. Ylämäkeen harjoittelu saa aikaan samankaltaisia vasteita kuin muutkin räjähtävää nopeutta vaativat harjoitusmuodot kuten plyometriset hyppelyt, nopeusvoima- ja maksimivoimaharjoittelu. Mäkijuoksun etuna on kuitenkin sen läheisyys (polku)juoksun kanssa, jolloin harjoitus on lajinomaisempi.

Kuva: Teemu Oksanen

Aloitetaan treeni lämmittelemällä huolellisesti vähintään 20min, jonka jälkeen voidaan siirtyä vetoihin. Tehdään 10-20 x 10-15 sekunnin vetoa täydellä teholla. Vetojen välissä pidetään pitkähkö, 2-3 minuutin mittainen palautus kävellen/hölkäten. Näin lihakset ehtivät palautua ennen uutta vetoa. Loppuverryttelyksi juostaan kevyesti vähintään 15min.

Aiheeseen liittyvät julkaisut

X
X