Ulkona olet perillä Therese Johaug

Älä pelkää, en tule kirjoittamaan sanaakaan dopingista. Johaug on pelkästään klikkiotsikko ja horjuva, ei kun murtuva aasinsilta. Johaug kasvoi lapsuuttaan lehmätilalla tehden navettatöitä.

Perinteisen hiihto on erinomainen harjoitusmuoto myös juoksijalle

Ei siinä mitään. Jotkut ovat tehneet töitä lapsuudessa navetassa, toiset jotain muita töitä, kolmannet saaneet enemmän leikkiä ja harrastaa, kukin tavallaan. Aika on muuttunut ja monet työt tehdään nykyään tietokoneella toimistoissa. Edelleen löytyy kuitenkin raskaan työn raatajiakin.

On selvä, että fyysisen työn määrä on vähentynyt muutamassa kymmenessä vuodessa. Samoin on myös kestävyyslajeja harrastavien fyysistä työtä tekevien määrä. Korkealla kilpatasolla optimaaliset harjoittelut ja kilpasuoritukset vaativat ehkä raskaan harjoittelun vastapainoksi fyysisesti sopivan kevyen työn. Toisaalta monelle fyysisen työn tekijälle tulee töissä palkan ohella paljon askeleita ja peruskuntoilua, joten pk-lenkkejä voi olla vapaa-ajalla vähemmän. Miten sinun työsi ja harrastuksesi soveltuu yhteen? Ovatko vastapainona toisilleen, tukevatko toisiaan, vai haittaavatko toisiaan. Etenkin kisaavien polkujuoksijoiden töiden ja harjoittelun yhdistelmästä kuulisin mielelläni lisää. Itse vaihdoin loppuvuodesta suhteellisen raskaan ulkotyön toimistotyöhön. Samalla minun tulisi osata muuttaa oleellisesti harjoittelua, tähtäänhän sentään itselle huimiin saavutuksiin tulevissa polkukisoissa.

Saatko sinä paljon askeleita työssäsi?

Eräs, nyt jo hyvinkin iäkäs maanviljelijä, kertoi nuoruutensa talvisesta hiihtoharjoittelusta: ”Aamulla menin viideltä navettaan, sitten olin koko valoisan ajan metsätöissä. Heti syönnin jälkeen oli iltanavetta, jonka jälkeen kävin hiihtämässä 30km. Siitäpä ei sitten tarvinnut enää kuin käydä saunassa, ja juoda lasi konjakkia, niin heti tuli uni.” Harva kovan työn raataja nykyään tällaista settiä tekee. Ennen oli työt toiset ja jos teki mieli urheilla, niin kokonaisrasitus oli iso. Liekö ollut syy Suomen aikaisempaan kestävyysurheilumenestykseen raskaat työt, jotka monilla alkoivat jo lapsena, sekä koulukyyditsettömyys.

Kuten jo mainitsin, ajat ja työt muuttuvat, ja hyvä niin. Harjoittelusta on tullut valtavasti lisää tietoa ja osaamista, joten myös harjoittelu on muuttunut menneistä ajoista. Osa pystyy yhdistämään paremmin työn tavoitteelliseen urheiluharjoitteluun sopivaksi ja toisin päin. Toisilla pienikin harjoittelu vaatii raskaiden töiden jälkeen venymistä pois sohvalta, ja taitavaa ajankäytön suunnittelua. Monet tämän päivän työt tehdään sisätiloissa. Aika monet harrastuksetkin ovat nykyään sisällä.

Sisäily onkin tämän pitkän alustuksen ja johdattelun jälkeen tällä kertaa motkotukseni aihe. Liikuntasuosituksista kyllä toitotetaan, mutta onko ulkoilusuosituksia? Joskus oli lehdessä otsikko, että nykyihminen ei pärjää talvella ulkona kuin muutamia minuutteja, koska ei osaa pukeutua, eikä ole tottunut kylmään ilmaan. Ihminen hyvinkin todennäköisesti asuu kotonaan sisällä, ja lisäksi käy töissä sisällä toimistossa. Sitten hän siirtyy auton sisällä töistä sisälle kuntosalille tai sählyyn, ja sieltä taas kotiin, niin ulkoilu jää minimiin. Kuten monet työt ovat siirtyneet sisälle, on myös urheilulajit siirtyneet ulkoa sisälle. Monen lajin kannalta on ollut välttämätöntä tämä kehitys, kuten esim. yleisurheilu tai jalkapallo talvella Suomessa. Toivottavasti en tule kuitenkaan näkemään polkujuoksuhallia.

Joskus silti kannattaa vain lisätä vauhtia

Kyllä ulkoilun merkitystä hyvinvoinnille voisi toitotottaa enemmänkin. Nykyään löytyy kyllä sellaiset vaatteet ja varusteet, että ulkoilu ei voi olla sääkysymys. Huono sää on ihmisen mielipide, eikä sään ominaisuus. Vuodenaikoja ei kannata urheilun harrastajien tuskailla, vaan hyödyntää ja pitää harjoittelua monipuolisena sovittaen olosuhteisiin. Sinä polkujuoksija ja sinä Therese Johaug olette valinneet oikein, kun harrastatte ulkona. Sieltä se onni kumpuaa.

Aiheeseen liittyvät julkaisut

X
X