Himos Winter Trail ennakko

Himos Winter Trail talvipolkujuoksutapahtuma on 8-9.2.2019. Viralliset tiedot tapahtumasta löytyy järjestäjän kertomana TÄÄLTÄ. Tässä kirjoittamani teksti on vain ajatuksiani, en ole mitenkään osallinen kisajärjestelyihin. Olen mukana ainoastaan kilpailijan roolissa.

Kuva: Jani Sompi, Himos Winter Trail 2018

Järjestäjien kiitettävä osaaminen aiempien tapahtumien järjestelyissä sekä tapahtuman markkinoinnissa, on saanut mukaan tähän mennessä yli 330 ilmoittautunutta. Eli isot ja takuulla hienot kisat ovat luvassa.

Osallistun perjantain iltakisan 13km:n  matkalle. Vaikka osallistun itse ensi kertaa talvipolkujuoksukilpailuun, niin se ei estä minua viisastelemasta. Tässä kirjoituksessa kokeilen antaa lähinnä noviiseille soveltuvia neuvoja ja lisäksi spekuloin hieman kilpailua, keskittyen tosin lähinnä keliin ja omaan sarjaani.

SÄÄ

Tätä kirjoittaessa ei ole vielä olemassa mitään luotettavia ennustuksia. Yli viikon päähän yltävät ennusteet ovat hyvin usein vielä hataria. Talven pitkäaikainen säätyyppi on kuitenkin ollut sellainen, että kilpailusta pahimman keliin liittyvän uhkakuvan poistumisen voin luvata varmaksi. Ei tule jääkaljamaliukastelua lumettomassa, mutta osin jäisessä maastossa ja vesisadekelissä.

Siten vaihtoehtoja kelille jää muutama. Niistä todennäköisin on normaali talvikeli, eli 0-15 astetta pakkasta ja mahdollisesta pientä lumisadetta. Tällaisen kelin sisällä tapahtuvalla vaihtelulla ei ole mitään merkitystä juostessa metsässä. Tärkeintä on ettei ylipukeudu. Liiat vaatteet pitää jättää pois, sillä juostessa metsässä ei tule kylmä.

Toinen mahdollinen säätila on kova lumisade. Pöllyävä lumi haittaa autoilijoita. Pöllyävä lumi haittaa myös Jere Pajusen ja muiden hurjien takana tulevia juoksijoita. Näkyvyys katoaa totaalisesti, kun kärkimenijöiden kengät nostattavat polulta pöllyävän lumen sankaksi pilveksi. Tästä tosin on haittaa vain alussa, eiköhän se pilvi ehdi jo laskeutua ennen kuin itsekin paikalle ehdin.

Kuva: Antti Hakonen, Himos Winter Trail 2018

Mikäli päivälle tai edelliselle yölle osuu rankka lumisade niin tähänkin järjestäjä, eli Jämsän Retki-Veikot, ovat keksineet ratkaisun. Kehittämällään Uuno-innovaatiolla eli polkuauralla, järjestäjät lupaavat poistaa  sankan lumisateen reitille kerryttämän lumen. Siten ei keulamiesten tarvitse antaa tasoitusta tamppaamalla takana tuleville polkua.

Kolmas vaihtoehto säälle on kova pakkanen. Silloin tulee merkitystä juoksijoiden henkilökohtaisilla kylmäominaisuuksilla, eli miten hengitys sietää pakkasta, ja mitkä kohdat ovat arkoja paleltumaan. Kaikkien kannattaa ainakin etukäteen sen verran kokeilla, että tekee testin vaatteista ja varusteista joilla aikoo juosta.  Sisääntuloilman suodatus lämpimämmiksi onnistuu suun edessä olevalla kypärämyssyllä tai tuubihuivilla. Vaihtoehtona ottoilman lämmitykselle on rakenteellinen keino, eli nenähengitys. Katsellessani reittiprofiilia voin ainakin omalta kohdalta todeta, ettei nenäni kapasiteetti riitä yksinään haukkomaan tarpeeksi happea.

Yleinen kohta kylmettymiselle on myös nilkat. Housun ja kengän saumakohtaan kannattaa viritellä esim. itse kudottuja ns. pässin pukkimia villahärpäkkeitä, tai urheilukaupan high tech-tuotteita. Myös ranteet voivat olla paikkoja, joita kannattaa suojata. Muita huomioitavia kohteita, jotka ovat vaarassa paleltua, ovat mm. kaula, rinta, korvat, posket, sormet ja sukukalleudet. Nämä kaikki ovat kovin yksilöllisiä ominaisuuksia, ja kannattaakin perustaa vaatetuspäätökset ennemmin omaan kokemusperäiseen tietouteen kuin kirjaoppeihin. Minulla esim. sormet lämpenevät kaikissa kymmentä pakkasastetta lauhemmissa keleissä niin paljon, että noin tunnin juoksun tai hiihdon jälkeen tekee aina mieli ottaa hanskat pois. Täytyy siis etsiä jostain hiihtohanskoja paljon ohuemmat käsineet.

Vaateohjeet vielä tiivistettynä. Testaa ja kokeile ennakkoon. Älä ylipukeudu vaikka mittari näyttää kylmiä asteita. Tärkein talvella lämpimänä pysymiseen vaikuttava asia on liike. Vaatetus vaikuttaa siihen liikettä vähemmän. Jos mietit pukevasi päälle kuorivaatteita, niin näitä varten järjestäjä jakaa muovipussin, joka merkitään kilpailijan numerolla. Laita kuorivaatteet lähtöviivalla pussiin, niin järjestäjä toimittaa ne maalialueelle.

Nastakengät ovat varma valinta talvipoluille

KENGÄT

Itse valitsen jalkaan nastakengät. Vaikka polku ei ole jäinen, niin kovassa poljetussa lumessa nastat tuovat lisäpitoa, joka ei pelkästään purista sekuntteja pois, vaan myös tuo luottamusta juoksijan askeleeseen. Toki lumipoluilla pärjää vallan mainiosta myös karkeakuvioisella polkulenkkarilla, joissa nappulat pysyvät pehmeinä myös pakkasella. Niin ja pärjäähän kyllä villasukilla ja kaikilla muillakin vaihtoehdoilla, jotka juoksija on testannut itselle sopiviksi. Mutta jos epäröit, niin valitse nastat.

 

KUU

Ymmärrän kyllä näin ison tapahtuman järjestäjän haasteen sopivan ajankohdan löytymiselle. Ajankohtaan vaikuttavat monet seikat, jotka eivät ole ulkopuolisten tiedossa. Asiakkaana ja ulkopuolisena huutelijana katson kuitenkin olevani oikeutettu antamaan pientä kritiikkiä. Muuten ajankohta on sydäntalvella varmaan aivan oikea, mutta itse toivoisin ajankohtaa sovitettavan myös täyden kuun mukaan. Kirkkaan sään sattuessa täysikuu toisi vielä oman tunnelmalisän. Nyt ajankohta taitaa olla kuunkierrossa miltei pimeimpään aikaan.

TAKTIIKKA

Talvipolkujuoksussa kapea polku rajoittaa normaaliakin enemmän ohituksia. Ulkokautta umpihangessa ohittaminen ei ole helppoa ja vaatii ainakin potkua reisissä. Yökisan yhteislähdössä lähtöviivalla on noin 150 juoksijaa. Uskon järjestäjän varautuneen suureen osallistujamäärään siten, että heti lähdön jälkeen on riittävän pitkästi leveää baanaa tai useampi rinnakkainen polku, jossa juoksijat pääsevät järjestäytymään  omaan vauhtiinsa sopivaan kohtaan jonossa. Minulla ei ole mitään tietoa, miten tämä on järjestetty, mutta asia vaikuttaa olennaisesti siihen minkälaiseen lähtöryntäykseen kisaajat sortuvat. Helposti tämä alkuinto ja oman aseman turvaaminen, sorruttaa monet ylivauhtiin, mikä kostautuu vauhdin tökkimisenä, kun varsinaiselle poluille ja ylämäkeen päästään. Toiveena tietenkin on, että niin ohittajat kuin ohitettavat toimivat reilusti ja fiksusti toiset huomioiden. Aika hyvin tähän voi luottaakin, kun kysymyksessä ovat polkujuoksijat.

Kuva: Jani Sompi, Himos Winter Trail 2018

Yleensä kuitenkin polkujuoksuissa juoksijat jakaantuvat alkuhässäkän jälkeen sopivasti siten, että tilaa on juosta kaikille riittämiin. Isokin juoksijamäärä katoaa metsään siten, että usein saa köpötellä pitkiä matkoja näkemättä juurikaan ketään muita. Lopputuloksissa erot ovat silti vain muutamia sekunteja eteen ja taakse.

Aika monelle voi olla täysin uusi kokemus kilpailla kapeilla talvipoluilla, jota ympäröi puoli metrinen lumikerros. Helposti menee tasapainoiluksi, vaikka periaatteessa ura on tarpeeksi leveä juoksemiseen. Rauhallinen alkuvauhti kannattaa. Mikäli sitten matkalla tuntee olevansa voimiensa tunnussa, niin lisää hönkää päälle. Tämä on ensikertalaisille suosittelemani taktiikka, jota kuvittelen myös itse noudattavani.

TULOKSET

Osallistujalistaa, reittiä ja vanhoja tuloksia selaamalla pystyy yleensä kohtuullisella menestyksellä arvioimaan sekä voittajan aikaa, että omaa aikaa ja sijoitusta. Tässä talvipolkukilpailumuodossa on kuitenkin aika monta muuttujaa, eikä reitti ole minulle mitenkään tuttu. Viime vuoden kisan perusteella reitti on suhteellisen hidas. Veikkaan karkeasti, että  Night challengen voittoaika on lähellä tuntia. Jos haluaa arvioida omaa aikaa, niin pitää huomoida kisassa olevan mukana todella kovan luokan juoksijoita. Toivottavasti kisassa tulee mukana oleville paljon hienoja elämyksiä, onnistumisia ja jopa itsensä ylittämistä. Aika monelle sijoituksella ei ole väliä ja se on hienoa. Tähän en kyllä itse pysty, tavoittelen sijoitusta sarjan 15 parhaan joukkoon. Sitten on taas jälkeenpäin hienoa suomia itseä, kun on miltei viimeinen.

Aiheeseen liittyvät julkaisut

2 Kommentti(a)

Kommenttikenttä on suljettu.

X
X