Lumisen metsän lumo

Sosiaalista mediaa seuratessa on käynyt selväksi, että suomalainen polkujuoksukansa on tänä talvena löytänyt kauniit lumiset metsät ja sitä myötä kutsuvat kimmoisat lumipolut. Olemme Himos Trail-organisaatiossa itsekin hurahtaneet lumipolkuihin ja niitä endorfiineja seuraillen pyrkineet innostamaan yhä useampia lumipolkuherkuttelun maailmaan.

Ja näin todella tuntuu käyneen. Se näkyy myös järjestämässämme Himos Winter Trail-tapahtumassa(8.-9.2.2019), jossa ilmoittautuneiden määrä lähentelee jo 350. Ensimmäisenä tapahtumavuonna Himoksen lumipoluille uskalsi 174 kokeilijaa.

ELÄMYS TAVOITTEENA

Himos Winter Trail-tapahtuman syntyhistoria ei niinkään liity Himokseen vaan lumipolkuihin. Suunnistajavetoinen organisaatiomme on harjoitellut talvisilla lumipoluilla iät ja ajat. Kun jälleen kovan kimmoisat lumipolut tarjosivat kesäkeliäkin kovempaa vauhtia, niin päätös oli selvä. Nämä samat upeat vauhdin hurman ja lumisen pysäyttävän luonnon kokemukset on puettava tapahtuman muotoon.

Toki taustalla oli Himos Trail-kesätapahtumamme eli meillä oli kokemus, millaisia elämyksiä polkujuoksun kautta voi tuottaa. Alun perin tapahtumaa ei suunniteltu Himokseen, vaan tarkoitus oli päästä helpommalla. Kaikissa suomalaislähiöissä nimittäin metsät ovat täynnä koiranulkoiluttajien polkuja ja nämä ovat liikuntapaikkoina käytännössä aina auki ja hyvässä kunnossa. Tässä vinkki muillekin polkuyhteisöille ensimmäisen lumipolkutapahtuman suunnitteluun!

Reittisuunnitelmia pyöritellessä Himoksen vetovoima alkoi kuitenkin käydä liian suureksi. Himoksen alueen lyömättömät fasiliteetit ja joustavat kumppanit tarjosivat kuitenkin paremman ympäristön tapahtumalle. Ainut haaste oli polkujen luominen, sillä Himoksen takametsissä on vain kaunis erämaa. Mikä lopulta oli sitten se yksi vahvuuskin, että tapahtuma käännettiin juuri Himokselle.

SÄÄN ARMOILLA

Lumipolkujuoksun järjestäjä on todella sään armoilla. Jotta paras tulos syntyy, ensin tarvitaan paljon lunta. Tämän jälkeen vuoroin pakkasta ja suojaa, jotta polut ovat parhaimmillaan. Toki pakkanen ja kiihkeä uran käyttö riittää. Kun polut ovat täydelliset, lunta ei enää tarvittaisi. Liika lumisade pilaa sen vauhdin hurman ja kimmoisan juoksunautinnon, joka kuuluu lumipoluille.

Viime talvena pidimme reitin auki juosten. Kilometrejä kului, onhan perusreitti 12km pituudeltaan. Ruokkii kummasti yhteisöllisyyttä nämä yhteiset tamppauskilometrit, mutta Jämsän Retki-Veikot on yhteisöllinen seura. Kisaa edeltävänä päivänä saimme 25cm lunta. Reitti lapioitiin auki ja ura jäi pehmeäksi.

Tämän vuoden tapahtumaa varten olemme kehittäneet lumiauran, joka kulkee kahteen mieheen jopa juoksuvauhtia alle 10cm uudessa lumessa. Tavoitteemme on pitää urat aina auki ja pyyhkäistä suosittujen yhteislenkkiemme kovettama pohja vain auralla taas esiin suurempien sateiden ilmaantuessa. Tämä takaa laadukkaan juoksukokemuksen myös itse tapahtumassa – jopa lumimyräkän yllättäessä.

YHTEISÖLLISET YHTEISLENKIT

Tietysti 1-2 kertaa kuukaudessa järjestämämme maksuttomat yhteislenkit ovat arvokkaita lumipolun pohjan kovettamisessa. Parhaimmillaan talvilenkillä on ylitetty 70 osallistujan raja. Kävijöitä on aina ympäri maakuntia. Yhteislenkkiemme suosio perustuu selkeään ohjeistukseen, pätevään ja lupsakkaan opasporukkaan, monipuolisiin lenkkipituuksiin sekä vauhtiryhmiin. Aina on ryhmä myös kävelyyn, jopa kahteen eri kävelyrytmiin.

Loppujen lopuksi polkujen kunnostuksen lisäksi lumipolkujuoksun järjestäminen ei eroa kesätapahtumasta millään tavalla. Jos on lunta, niin reittikin on helppo merkata – hankeen tuskin kukaan uralta lähtee. Toki huolehtiva järjestäjä rakentaa lumeen ohituskaistoja sekä varautuu pakkasherran puremaan. Himos Winter Trailissa järjestäjiä on reitillä turvaamassa tiuhaan tahtiin ja he kaikki ovat varustettu avaruuslakanoilla kylmettyneiden kisaajien varalta.

MATALA KYNNYS TARVITAAN

Vaikka lumipolkujuoksu selvästi kasvattaa suosiotaan omankin tapahtumamme osalta, niin aivan kaikki eivät lumipoluille ole vielä löytäneet. Himos Trail on panostanut asioihin – myös markkinoinnissaan, jotka tekevät kilpailuistamme matalan kynnyksen tapahtumia. Olemme valmistautuneet ottamaan ensikertalaiset vastaan monta yksityiskohtaa huomioimalla.

Tästä huolimatta niin sanottuihin matalan kynnyksen sarjoihimme (Himos Vaellus, Himos Easy 6km ja Himos Enjoy 9km) on ilmoittautunut vain 42 osallistujaa. Tämä on noin 12% kokonaisosallistujamäärästä. Tämä kertoo sen, että kesätapahtumastamme poiketen emme saaneet matalan kynnyksen menijöitä liikkeelle talvitapahtumassamme. Talvipolkujuoksuun on siis olemassa kynnys, ennakkoluuloja ja pelkoa aloittamista kohtaan. Aloittamamme prosessi on lähtenyt hyvin käyntiin, mutta se on selvästi kesken. Lumipolut ovat aivan kaikille.

Himos Winter Trail-tapahtumamme suurin herkku on tietysti yöpolkujuoksu totaalisen kauniissa lumierämaassa. Jotain mikä on todella huumaavaa ja pakkoa kokea. Jos uskaltaa. Ensimmäisenä vuonna yöpolkujuoksuumme osallistui 21. Nyt ilmoittautuneita on 150. Tämä, jos joku, on elämys.

Himos Winter Trail-tapahtumaan voit tutustua tarkemmin täällä: winter.himostrail.fi

Tapahtumaan ehtii vielä ilmoittautua su 3.2 asti.

Aiheeseen liittyvät julkaisut

X
X