Jere Pajunen koulutti Nouskin suunnistajat Himos Winter Traililla

Maamme polkujuoksijoiden eliittiin kuuluva Jere Pajunen päihitti edellisillan niukan tappionsa, huonosti nukkumansa yön ja aamun luentonsa jälkeen hänen päänahkaansa himoinneet Nouskin nuoret miehet Aleksi Karppisen ja Juho Ylisen, kun hän pääsi lumipoluilla irti itselleen paremmin

Pajusta hymyilyttää voittajana

sopivalla 25 kilometrillä ja merkkautti maalissa ajakseen 1.41.59 lauantaina Himoksella.

 

-Aika lailla lujilla olin, mutta jostakin vain voimaa kilpailuun löytyi. Oli myös tarpeeksi matkaa, mikä on pelkästään hyväksi mulle, juttusi Pajunen.

Mies kertoi saaneensa juosta alusta asti omaa vauhtiaan. Kun hän sitten lisäsi kaasua, alkoi ero seuraaviin pikku hiljaa kasvaa.

-Polkujen kevyemmällä hoidolla pohjat eivät olisi kestäneet, kun sää rupesi lämpenemään.

Aleksi Karppinen maalissa

Opiskelijoiden suunnistuksen keskimatkan hallitseva maailmanmestari Karppinen otti kakkossijan vajaat pari minuuttia voittajalle hävinneenä.

-Kokenut polkujuoksija (Pajunen) koulutti meitä, vaikka aioimme Juhon (Ylinen) kanssa pistää Jeren lujille. Jere veti sen verran kovaa vauhtia, etten pystynyt vastaamaan, myönsi elämänsä pisimmän juoksukisan käynyt Karppinen.

Kolmannesta sijasta otettiin kunnolla yhteen Ylisen ja Jämsän oman pojan ultrajuoksija Jussi Nokelaisen kesken, minkä 1.46.14 kellottanut Nokelainen puristi lopussa puolellatoista minuutilla edukseen. 17 kilometrin kohdalla Ylinen oli vielä minuutin Nokelaista edellä.

-Pidin koko ajan hyvän tuntuman Juhoon. Kun hänen vauhtinsa hidastui, omavauhti riitti Juhon ohitukseen, selvitti Nokelainen.

Hän kiitteli Retki-Veikkoja lumipolkujuoksun eteen tekemästä valtavasta työstä ja kertoi viikko sitten palanneensa Japanista, missä hän oli vedellyt 2,5 kuukautta 200 kilometrin viikkoja.

Kunnon kirikamppailulla ratkottiin viides sija, kun Nouskin kokeneemman kaartin miehet Vesa Taanila ja Juho-Veikko Hytönen ottivat yhteen Taanilan voittaessa 16 sekunnilla.

 

Monipuolinen kestävyysnainen Susanna Ylinen oli omaa luokkansa

Naisten 25 kilometrin kilpailu oli jyväskyläläisen Susanna Ylisen heiniä, kun hän kukisti 2.02.42 ajallaan viime vuoden voittaja Marjo Taanilan yli seitsemällä ja kolmanneksi sijoittuneen Salla Loiskeen lähes 14 minuutilla.

-Näillä lumipoluilla oli kevyempi juosta kuin lasten juoksurattaiden kanssa lumessa, hersytti Ylinen.

Hän kehui vuolaasti reittiä, maisemia ja tunnelmaa reitin varrella ja suorastaan janosi lisää vastaavia tapahtumia, vaikka pehmeitä polun reunoja pitikin varoa.

Ilman minkään lajin kilpaurheilijan taustaa urheileva Ylinen nousi viime syksynä polkujuoksumaailman tietoisuuteen, kun 35-vuotias perheenäiti voitti Vaarojen maratonin 42,5 kilometriä mainiolla ajalla 4.48.21. Pyöräilyssä hän on tehnyt itseään tunnetuksi mm. MTB Marathon cupin voitollaan.

-Tällä kaudella on tavoitteena osallistua triathlonin täysmatkalle, paljasti hiihdossakin kilpaileva Ylinen.

 

Tomi Mikkola jälleen nopein 13 kilometrillä

Elokuussa Himoksen kesäisillä poluilla 17 kilometrin nopeimman ajan kellottanut polkujuoksun maajoukkuemies Tomi Mikkola piti pintansa lumipoluillakin ajalla 1.02.47, vaikka Manu Kauppila pisti hyvin kampoihin ja taipui vain 27 sekunnilla. Kolmas oli Antti Mattila.

-Siirryin kärkeen huoltopisteen jälkeisellä alamäkiosuudella ja pistin sitten kaikki peliin, kertasi Mikkola loppuvetoaan.

Mikkola luonnehti lumipoluilla juoksemista erilaiseksi kokemukseksi, mutta hän vakuutti sen palvelevan hyvin harjoittelua.

-En pysty poluilla juoksemaan kovaa. Sitten se vielä henkisesti korpee, kun vetää turvalleen, tuumi Kauppila.

-En pystynyt vastaamaan kärkikaksikon vauhtiin, tunnusti vajaat kolme minuuttia voittajalle hävinnyt Mattila.

Maajoukkuesuunnistajien Merja Rantasen ja Sari Anttosen poissa ollessa naisten 13 kilometrin nopein oli kuitenkin suunnistaja, kun Rasti-Karhujen Tuija Kuusela tykitti maaliin ajassa 1.12.50. Seuraavat sijat menivät Tanja Kuroselle ja Niina Taimistolle.

-Lähes koko ajan olin Tanjan takana, mutta ohitin hänet kilometri ennen maalia ja pistin kaikki peliin.

Kuuselan loppukiri riitti pitämään aiemmin Himoksella lyhyempää matkaa juosseen Kurosen takana 19 sekunnin turvin.

-Mulla paras puristus jäi yöpoluille, enkä pysynyt kärjen vauhdissa, tunnusti Taimisto.

 

Lyhyemmät matkat äiti ja poika Lakasen nimiin

Jos keillä niin Lakasen Reetalla ja hänen 11-vuotiaalla Lauri -pojallaan meni taktiikka täysin nappiin, sillä Reetta oli 9 ja Lauri 6 kilometrin nopein loppuajoin 48.22 ja 34.17.

-Sovimme äidin kanssa, että juoksemme yhdessä huoltopisteelle, mistä minä käännyn maaliin ja äiti kiertää Paljakan lenkin kautta maaliin, paljasti Lauri.

Liekö isä-Janikin ollut asialla, kun poika on pienestä pitäen opetettu juoksemaan poluilla, mistä Lauri kertoi oppineensa nauttimaan.

-Ei siinä paljon eroa ole yö- ja päiväpoluilla juoksemisessa, jos on tottunut juoksemaan pimeässä, arveli äiti-Lakanen.

Miesten 9 kilometriä meni 10-vuotiaan Juho Taavilan nimiin niukasti alle tunnin ajalla 59.55, millä Rauli Tsutsunen kukistui puolella minuutilla.

-Ylämäet olivat raskaita, ja jouduin välillä kävelemään, pärvötti Taavila juoksuaan.

Naisten 6 kilometriä hallitsi 13-vuotias Heta Virkajärvi, joka oli vaihtanut edellisillan toimitsijatehtävät omaan kilpailemiseen.

-Oli kyllä kivempi juosta kuin olla toimitsijana, kehui Virkajärvi.

Aivan oma lukunsa on naisten 6 kilometrillä ajalla 40.01 toiseksi tullut vasta 8-vuotias Heinolan tyttö Janette Tarkiainen, joka oli edellisillan yöpoluillakin samalla matkalla toinen ajalla 40.30.

-Päivällä oli hauskempi juosta kuin illalla, mutta illan juoksu painoi jaloissa.

Himos Winter Trail-tapahtumaan ilmoittautui yli 400 henkilöä ja lopulta starttasi 352 juoksijaa. Viime vuoden määrä oli 174. Kilpailunjohtaja Juha Tainin mukaan palaute juoksijoilta oli kauttaaltaan niin hyvää, että se kannustaa jatkamaan lumipolkujuoksua elokuussa juostavan kolmannen Himos Trailin lisäksi.

Aiheeseen liittyvät julkaisut

X
X