Mikko Knuuttila yllätti Jere Pajusen Himoksen öisillä lumipoluilla

Mikko Knuuttila kiri voittoon Kuva: Marko Pitkänen

Nouskin Mikko Knuuttila ja Kalevan Rastin Jere Pajunen järjestivät huikean jännitysnäytelmän Himoksen 13 kilometrin lumipoluilla perjantai-iltana Jämsässä. Otatus ratkesi ajan 56.58 merkkauttaneen Knuuttilan eduksi, kun hän luotti loppukiriinsä ja kukisti Pajusen 11  sekunnilla.
-Pistin lopun tiepätkällä kaikki peliin ja sain repäistyä kymmenen metrin eron Jereen, mikä lopussa hieman kasvoi. Sen verran olin  kumminkin lujilla, että Himoksen valot inspiroivat jaksamaan maaliin asti, selvitti Knuuttila.
-Paremmalle hävisin, kun Mikko irtosi  tiepätkällä, tunnusti Pajunen rehdisti.
Miesten taktiikka valikoitui matkan aikana, kun Pajunen piti vauhtia mäkisillä osuuksilla ja Knuuttila otti ohjat käsiin lyhyillä tiepätkillä.
-Yritin kyllä nousuissa päästä Mikolta karkuun, mutten onnistunut, paljasti Pajunen.
Mäkijuoksua harjoittelussaan painottava Knuuttila kertoi pilke silmäkulmassa tulleensa pistämään Pajusen ahtaalle, kun seurakaverit Juho Ylinen ja Aleksi Karppinen kohtaavat lauantaina Pajusen Himoksen 25 kilometrin lumipoluilla.

Kärjen vauhdissa yli puolivälin juosseet Koovee:n Ari-Pekka Lassila ja KR:n Markus Räsänen joutuivat taipumaan kärkikaksikolle vajaan minuutin, mutta he ottivat keskenään tiukasti yhteen ja saivat erokseen vain kahdeksan sekuntia.

Talvista yöpolkujuoksutunnelmaa parhaimmillaan Kuva: Marko Pitkänen

-Ari-Pekka ratkaisi homman edukseen pitkällä kirillään, mihin en pystynyt tiepätkällä vastaamaan. 16-vuotiaiden suunnistuksen kaksinkertainen EM-kultapoika Touko Seppä ei alussa miehiä kunnioittanut, vaan hän pisteli ekat 4 kilometriä kärjen tahtiin.
-Ihan en saanut parasta irti eikä sykekään kovasti noussut, kun on viikolla ollut pientä flunssaa.
Viidenneksi sijoittunut Turun poika sai kuitenkin sulan hattuunsa, kun hän kukisti 1.03.48 ajallaan kokeneen triathlonisti-juoksija Teemu Toivasen.

Aino Ojanen oli nopein nainen ja ehti nauttia lajista

Junnuna suunnistanut ja nyttemmin polkujuoksuihin hurahtanut Lempäälän Aino Ojanen kellotti naisten 13 kilometrillä voittoajakseen 1.17.43 ja kertoi nauttineensa täysin siemauksin lumipoluista ja tunnelmasta reitin varrella.
-Olipas tämä tosi elämyksellinen kokemus. Poluilla piti välillä taituroida, mutta se kuuluu talvijuoksuun.
Hän johti kilpailua alusta saakka ja piti seuraavat sijat vallanneet Kati Korhosen ja Nina Mäen selvästi takanaan.

Kuva: Marko Pitkänen

Naisten 9 kilometrillä kärkikolmikko Niina Taimisto, Kirsi Häyrinen ja Tia Tarkiainen paukutti 28 sekunnin sisään Taimiston voittaessa ajalla 48.44.
-Tänään piti vain lenkkeillä huomista 13 kilometrin kisaa varten. Se jäi kuitenkin haaveeksi, kun tulin viimeisen kilometrin täysillä.

Miesten 9 kilometrillä voittoajan 45.00 kellottanut Jani Saalamo pysyi paremmin suunnitelmassaan sekä piti vauhtinsa kurissa lauantaita varten ja seuraaviksi sijoittuneet Antti Syrjäsen ja Riku Annalan takanaan.
-Reitillä oli hyvä yötunnelma, ja tykkäsin juosta pimeässä, kehui Saalamo.

Järjestävän seuran Jämsän Retki-Veikkojen 11-vuotiaat tulevaisuuden lupaukset Aapo Virkajärvi ja Elli Taini hallitsivat 6 kilometrin matkaa  miten tahtoivat, kun he merkkauttivat voittoajoikseen 170 metriä nousua käsittävällä radalla 31.46 ja 39.15.
-Pääsin heti alussa muilta karkuun, vaikka otin alun nousuosuuden rennosti, juttusi Virkajärvi.
-Tykkäsin radasta, kun lopussa oli paljon alamäkijuoksua, kehaisi huoltopisteellä yhden suklaapalan napannut Taini.

JRV:n sai paljon kiitosta radoista ja tunnelmasta, joista pääsi nauttimaan Himoksen öisillä lumipoluilla 154 osallistujaa, mikä tiesi rajua kasvua viime vuoteen. Tänään lauantaina vuorossa on tiukkaa lumipolkujuoksua päivänvalossa.

Valomatoa startista Kuva: Marko Pitkänen

Aiheeseen liittyvät julkaisut

X
X