Himos Winter Trail (night) kisaraportti

KERTAKAIKKIAAN!

Tämä tapahtuma pitää ehdottomasti markkinoida ulkomaalaisille juoksu-, ja seikkailuturisteille. Himoksen ja Jämsän seudun matkailun kannattaa panostaa näin hienon tapahtuman myyntiin majoituspaketteineen. Väitän vielä, että etenkin yöversiossa pimeässä ja lumisessa metsässä, kapealla polulla, höystettynä kaikilla upeilla ulkotulilla, nuotioilla, lyhdyillä, taikarummuilla ja hangen alta tulevalla musiikilla, on sellaista eksoottisuusarvoa, jota ei monesta maasta ja juoksutapahtumasta löydä.

Kuva: Marko Pitkänen

KISAVIIKKO

Maanantai, Lämpötila -2, lumisadetta. Ennuste Himokselle perjantaiksi +1, joka tuntuu kuin olisi -4. Uutinen olympiavoittaja Matti Nykäsen kuolemasta. Aamulla voimaharjoitus salilla. Illalla lihashuoltoa. Jalat tuntuvat aika vanhoilta, raskailta ja väsyneiltä.

Tiistai, -5. Himoksen ennuste -1 ja lumisade. Runebergin päivä. Söin kolme niitä torttuja. Aamulla hölkkäilyä ja 5x2min reipasta vetoa. Hieronta ja lihashuolto. Lopullista osallistujalistaa arvioimalla sanoisin, että 10 joukkoon pääsy on itsellä aika tiukassa. Kahdeksan parhaan joukkoon ei ole mitään mahdollisuuksia. Koivet edelleen aika jumissa.

Keskiviikko, -8. Ennuste Himokselle 0 ja sataa jäävettä, tuntuu kuin -4. Donald Trump piti kansakunnan tilaa käsittelevän puheen. Aamulla kevyt kuntopiiri ja lihashuolto. Jalat edelleen aika tönköt. Söin vielä yhden Runebergin tortun.

Torstai, -4. Ennuste 0 ja lumisade, tuntuu kuin -5. Päivän uutinen oli, että Himoksen reitit muuttuvat turvallisuussyistä. Somesta katsoin, että järjestäjät aukaisevat polkuja jatkuvien lumisateiden jälkeen sitkeästi aina uudestaan ja uudestaan polkuaurallaan. Vastaavaa jääräpäisyyttä kuin Trumpilla muurinsa suhteen. Maailman tulevaisuutta arvioiden kuitenkin on järkevämpää tallata ja aurata umpikorpeen polkuja puolimetriseen hankeen. Aamulla kevyt kuntopiiri ja lihashuoltoa. Jalat ovat jo levon jälkeen paljon paremmat.

Perjantai Kisapäivä. -2, ennuste 0, tuntuu kuin jännittäisi. Herätys klo 5 ja töihin. Söin kevyen lounaan klo 11. Tämän jälkeen kiinteätä ruokaa ennen kisaa ainoastaan banaani. Himokselle lähtö kolme tuntia ennen starttia. Matkaan menee vajaa pari tuntia. Jalat tuntuivat nuorilta, kevyiltä ja lennokkailta.

Kisanumero

NIGHT CHALLENGE

Lämmittely jää vähän vajavaiseksi. Jalat tuntuvat edelleen hölkätessäkin hyviltä. Startissa laitan sykemittarin päälle, jännityksessä lajiprofiiliksi kuitenkin vahingossa pyöräilyn. Tämän totean maalissa. Kärki kaikkoaa välittömästi kaukaisuuteen, lasken siinä olevan noin kuusi juoksijaa. Havaintoa on tosin vaikea tehdä, kun näkyy vain horisonttiin katoavia viuhuvia kantapäitä. Alun tiepätkä raakoine mäkineen on taatusti kaikille riittävän pitkä löytääkseen itselleen sopivan vauhdin ja paikan letkassa ennen polkuja.

Tunnustelen illan vireelle sopivaa vauhtia, takaa tulee muutamia nopeampia tiepätkällä ohi. Valitsen sopivaa vauhtia pitävän selän peesattavaksi. Saan tasoitettua vauhdin mukavaksi ennen polkuja, sijoituksesta ei ole hajuakaan. Polulla muodostuu kuuden hengen juna, jonka keskivaiheilla olen. Vauhti on mukavan reipas, oikeastaan ihan sopiva. Polulla joutuu tosissaan keskittymään askeleisiin keskelle polkua. Tunnen olevani kettu, joka jolkottaa peräkkäisillä askeleilla. Sivuaskeleet johtavat heti horjumisiin tai turvalleen menoon hankeen. Tiukasta polkuun keskittymisestä johtuen, en taatusti havaitse kaikkia reitin hienouksia. Ulkosoihtuja on paljon. Polku on mutkainen ja vaihteleva. Alamäissä tekisi mieli mennä lujempaakin, mutta junan kyydissä mennään.

Jätän ensimmäisen huollon väliin taktisista syistä, koska junassani muutkin juoksevat sen ohi. Suunnitelman mukaan oli tarkoitus juoda kaikilla pisteillä. Huollon jälkeen edellä menevä muksahtaa nurin, mutta nousee hämmästyttävän nopeasti ylös. Poikittainen rinnan korkeudella oleva puunrunko tulee hieman yllättäen vastaan. Puu oli merkattu vilkkuvalolla, mutta olin liian lähellä edellä menevää ja reagointiaika jäi lyhyeksi. Tällaisista yllätyksistä johtuen olisi sekä edellä menevän hyvä varoittaa, että takana tulevan hyvä pitää turvaväli.

Vauhti pysyy tasaisena ja itselle sopivana toiselle huollolle asti. Siinä pysähdyn juomaan kunnolla. Juna män, mutta juon rauhassa. Lähden yksin liikkeelle toisten perään, teen havainnon olevani pimeässä, ja sytytän otsalampun. Tähän asti olin juossut hyväksikäyttäen toisten valaistusta, säästöä sekin.

Saavutan junan aika nopeasti. Junan veturin vauhti hieman hiipuu. Hetken harkitsen ryntääväni umpista ohi. Järkeilen suunnitelman olevan kuitenkin ennalta tuhoon tuomittu, ja luovun siitä. Ohituksen pyytäminen ei ole edes vaihtoehto, sillä vauhtiero ei ole iso, ja edellä menee viiden hengen letka. Matkalla ohitamme muutamia lyhyemmän matkan menijöitä. Kaikki antavat kohteliaasti tilaa uhrautumalla hangen puolelle. Soraääniä ei kuulu, lähinnä vain kannustusta. Yritän kiittää kaikkia kohteliaasti.

Erään mäen alla toden totta, jotkut soittavat nahkarumpuja. Kaikkea ne järjestäjät ovat keksineet. Toisen mäen alla näkyy valokuvaaja. Jättäydyn hieman taakse ja sammutan otsalampun, jos vaikka tulisi hyvä kuva ilman vastavaloa. Ratkaisuni ei ollut kovin harkittu, kuvaajan salaman jälkeen iskevä pimeys on totaalinen. Laitan valon äkkiä päälle ja pysyn kuin pysynkin polulla.

Rytmiryhmä metsän siimeksessä Kuva: Marko Pitkänen

Toiselle kierrokselle lähtiessä juna jakaantuu, meitä on letkassa enää kolme. Tiepätkä on varmaan monelle kisaajalle ihan paikallaan, sillä metsässä ohittaminen ilman ohituksen pyytämistä on mahdotonta. Tien nousu tuntuu äärettömän raskaalta, ei ne jalkani olleetkaan todellisuudessa nuoret, kevyet ja lennokkaat. Tiedän kuitenkin, että meno helpottuu päästessä takaisin polulle, vaikka ylämäki jatkuu polullakin raskaana. Tieltä käännyttäessä polulle, minut komennetaan kärkeen. Rauhoitan vauhdin polulla itselle sopivaksi. Ylämäen jälkeen on hienoa rullailla polkua ihan omaan tahtiin, kukaan ei hengitä edes ihan niskassa. Käännöspaikan huollossa juon jälleen, takanani tullut kaveri menee ohi. Letkamme kolmas oli jäänyt polun nousussa.

Lähden peesaamaan kaveria, ja vauhtimme on tässä kohtaa huomattavasti kovempi kuin ensimmäisellä kierroksella. Ohitettavat antavat edelleen kohteliaasti tietä. Nyt kun reitti on toisella kierroksella tuttu, niin on aika pohtia taktiikkaa. Matkalla on enää yksi pitkä polkunousu, jossa voin tippua. Tasaisemmilla osuuksilla uskon pysyväni peesissä. Nousussa vauhti ei kuitenkaan ole minulle liikaa ja jatkamme lopun reippaaseen laskuun. Jään laskussa kuitenkin muutamia metrejä taakse, mutta saavutan edellä menijän uudestaan. Tiepätkän jälkeen edessä onkin jo hieman yllättäen tuleva maaliviiva ja järjestäjän tarjoilut. Oli muuten tosi hyvää lämmintä mehua.

Kuva: Marko Pitkänen

JÄLKIPUINTI

1. Urheilullinen spekulaatio

Lopputuloksissa olin yösarjan 13,5km:n matkan sijalla 12 ajalla 1.16.10. Se oli aika lähellä ennustamaani sijoitusta ja aikakin oli pari minuuttia arviotani nopeampi. Juoksu tuntui koko ajan hyvältä ja vauhdinjako oli varsin onnistunut. Ohittamisten rajoittuneisuus vaatii taktista osaamista ja asemat olisivat voineet olla paikoin paremmatkin. Toisaalta keskimatkan rauhallinen vauhti esti mahdolliset loppumatkan hyytymiset. Mitään vaikeuksia ei ollut koko matkalla. Pidän suoritustani nykykunnolle onnistuneena. Lopputuloksia katsomalla sijoituskaan ei realistisesti olisi voinut olla korkeintaan kuin yhden sijan parempi. Kärkikuusikko on käytännössä minuun nähden aivan eri kaliiberin juoksijoita, siihen vauhtiin ei ole minulla mitään potentiaalia päästä. Hyvällä harjoittelulla ja kehittymisellä olisi tavoitteena päästä vaikkapa sellaiseen vauhtiin, että jäisi tällaisella matkalla kärjelle keskimäärin ”vain” minuutin per kilometri.

Isoin ero sulan maan polkujuoksuun on ohituspaikkojen vähyys. Kesäpoluilla on aina leveämpiä kohtia, joissa pääsee ohi. Lajina tämä vaatii erilaista taktikointia ja laskelmointia. Kisajärjestäjät olivat onnistuneet erinomaisesti järjestämään riittävän pitkän ja raskaan alun kilpailijoille asemien hakemiseen ennen polkuja. Toinen ero on polkujen kapeus, virheaskeleista rangaistaan heti kylmällä lumikylvyllä. Noin hyväkuntoisilla poluilla vauhtiero kesäkisoihin on kuitenkin jopa yllättävän pieni. Enkä koe yöversion olevan mitenkään päiväkisaa hitaampi, tulokset perjantain ja lauantain kisojen välillä ovat täysin vertailukelpoiset.

Huoltopiste. Kuva: Marko Pitkänen

2. Tapahtuma

Todella hieno ja upea kokemus. Mitenkä muka voisi perjantai-iltaa paremmin viettää? Maksavana asiakkaana pitää jostain kuitenkin vähän urputtaa. Näin hienon ja paljon kehutun kisan järjestäjät sen kyllä kestänevät. Lähinnä ajattelin lyhyempien matkojen osallistujia, jotka joutuivat antamaan tietä. En tiedä tuliko ohituksia kuinka paljon, mutta varmasti se vaikutti heidän suoritukseen ja kokemukseen. Yksikään ohittamani ei siitä kyllä minulle purnannut. Ohittamisiin vaikutti varmasti se, että viime hetkellä reittiä jouduttiin muuttamaan. Järjestäjä ottaa kuitenkin varmasti mielellään useampiin väistämisiin joutuneilta palautteen vastaan.

Kuva: Marko Pitkänen

Toinen asia mikä puuttuu kaikista kisoista joissa olen ollut mukana, on sijoitusten huutelija. Olen tietenkin aina sijoilla ynnä muut, eikä ketään muuta osallistujaa kärjen takana varmaan matkalla kiinnosta millä sijalla on, mutta olisi hienoa tietää ero edellä menevään ja oma sijoitus. Tällainen talkoolainen pitäisi vielä järjestää kisoihin. Vaikka vanha hiihtoniilo, joka on huudellut väliaikoja Marja-Liisalle jo Sarajevossa 1984. Olihan tuolla muutenkin jos jonkinlaista talkoolaista lyhdynkantajista aina bongorummun soittajiin. Tämä nyt tietenkin on perinteisesti sälytetty oman huollon tehtäväksi, mutta vaikka vinkiksi, jos tulevaisuudessa jossain kisassa on liikaa tunkua talkoolaisista, niin siinä ylimääräisille tehtävä.

Tämä on tapahtuma johon suosittelen osallistumaan siten, että iltakisassa hölkkäilisi rauhassa retkisarjassa, jotta ehtisi havaita ja nähdä kaikki reitin ja illan hienoudet. Kisavauhdissa katse on kuitenkin liikaa polussa. Sitten varsinaisen kisasuorituksen tekisi lauantain päiväkisassa. Vahva suositus ja suuri kiitos järjestäjille.

Aiheeseen liittyvät julkaisut

X
X