Näillä ohjeilla voittoon kesän kisoissa.

Tässä vinkkejäni harjoitteluun. Lohdutukseksi kerron, että vinkeistä harva on oma keksintöni. Olen lukenut tai havainnut ne jossain yhteydessä, ja sitten vain koonnut tähän. Moni asia näistä on varmaan kovin tuttuja. Voit miettiä miksi näitä itsestäänselvyyksiä pitää aina toistaa ja jankata. Mutta jos yksikin vinkeistä osuu yhdellekin juoksijalle siten, että hän saa siitä motivaatiota tai hyötyä harjoitteluunsa, on tämän tekstin tarkoitus täytetty.

Lukuohje: Kokeilen olla selittämättä liikaa, yritä itse löytää pointti. Jos et löydä sitä, tai asia on sinulle selvä, niin hyppää kohta yli. Nämä ovat yksittäisiä vinkkejä, ja ihan oikea havainto, osin ristiriitaisia toistensa kanssa. Yritä löytää vaikka yksi kohta, jota alat hyödyntämään. Sitten vain lukemaan, ja näitä voit myös vastaamalla kumota järjettöminä tai lisätä mukaan omiasi.

Oikeasti näillä ohjeilla joskus vielä voitetaan polkujuoksun olympiakultaa Suomeen.

1. Lajivalinta.

Älä valitse lajiasi sen perusteella, mikä on tehokkain tai trendikkäin. Valinnan voi tehdä sen perusteella, mikä on muuhun elämääsi liittyen mahdollista. Sekä ennen kaikkea siksi, mistä ihan oikeasti pidät ja mikä tuntuu sinulle luontevalta ja sopivalta. Kokeile useita lajeja ja löydä juuri omasi.

2. Harjoittele olosuhteissasi.

Älä monimutkaista asioita. Kannattaako aina siirtyä jonnekin parempiin olosuhteisiin treenaamaan? Vai käyttää sekin aika harjoitteluun lähiympäristön mahdollisuuksissa. Sovella, jos se tunturi ei nyt sattumalta ole tänään kotisi vieressä.

3. Kokonaisvaltainen harjoittelu.

Susi on kohtalaisen kova ultrajuoksija. Todennäköisesti se ei kuitenkaan ajattele jolkotellessaan olevansa treenaamassa. Susi elää elämäänsä sutena ja juoksu kuuluu osana siihen. Tee suden kaltaisia valintoja. Suden mietteitä tosin voit kyllä soveltaa arkeesi paremmin sopivaksi, jos et ole metsässä asuva peto. Käytä portaita hissin sijaan. Se tuo vuodessa kerrostaloasujille, tai sellaisessa työskenteleville, satoja nousumetrejä lisää. Valitse jalkasi liikkumamuodoksesi paikasta toiseen aina, kun valinta on mahdollinen. Kuinka paljon olet jalkojesi päällä päivässä ja miten sitä voisi lisätä?

Kuuta ulvomassa.

4. Harjoittelumäärät.

Voittaako Vaarojen Maratonin tai olympialaiset se joka harjoittelee eniten? Voittoon johtava kaava taitaa olla hiukan monimutkaisempi. Äkillinen harjoittelun lisääminen lisää riskiä rasitusvammoille. Harjoittele, että jaksat harjoitella kovempaa.

5. Harjoittelun monipuolisuus.

Vaikka lajisi olisi juoksu, harrasta myös muita lajeja. Jos lajisi on mikä tahansa muu, niin juoksu tukee ihan kaikkia muita lajeja oheisharjoitteluna. Myös juoksuharjoitteita voi tehdä lukuisilla eri tavoilla. Polkujuoksijankin kannattaa hakea itselleen nopeutta maantieltä, radalta tai talvella vaikkapa juoksumatolta.

Maaseudultakin löytyy nykyaikaisia kuntosaleja, joissa voi tehdä oheistreenejä.

Tosin maalla eletään paikoin vielä kovin mustavalkoista aikaa.

6. Jaksota harjoittelua.

Älä junnaa. Tee suunnitelma vuoden ja tai kisojen mukaan. Tee harjoitusjaksoja eri teemoilla. Tämä tuo kaiken muun lisäksi piristystä, kun pääset aina uuteen jaksoon tekemään uusia treenejä.

 

 

 

 

 

 

7. Vaikuttavuus.

Kaikki Himos Trailin voittajat tai olympiavoittajat eivät harjoittele samalla ohjelmalla. Etsi ne harjoitteet jotka tuottavat toivotun kehittävän vaikutuksen juuri sinulle.

8. Kisaa.

Kilpailu tuo motivaatiota ja pystyt tekemään vertailua millä tasolla olet ja miten olet kehittynyt. Kilpailuista saa lisäksi mitaleja, pokaaleja, palkintoja ja palkintorahaa.

Kisoista saa mitaleja. Esimerkki Hippohiihdoista

9. Lepää.

Kunnon kohottaminen vaatii harjoittelua ja lepoa oikeassa suhteessa. Salli itsellesi lepo. Oikea-aikainen lepo voi olla kehittävämpi kuin pelkkä jääräpäinen kilometrien keräily väsyneenä.

10. Syö.

Kova treeni vaatii energiaa. Syömisen voi myös ajatella osana harjoittelua, jos se helpottaa jättämään ylimääräiset napostelut pois tai terveellistämään ateriat. Toisaalta voit myös motivoida itseäsi treenaamaan kovempaa ja enemmän sillä, että saat silloin myös syödä enemmän.

11. Huolla ja palaudu.

Huolletaanhan suksia ja autoakin. Huolla tärkeintä välinettäsi joka liikuttaa sinua Nuts Ylläspallas kisassa tunturin pääälle.

12. Sairasta.

Parane kunnolla ensin jos olet oikeasti kipeä. Jos sinulla on vamma, niin selvitä ja korjaa sen aiheuttaja. Vamma kyllä paranee. Onko kyseessä liikarasitus, virheellinen väline tai tekniikka, vai ihan yleinen syy; käytön puute.

13. Ota rennosti.

Jos et tänään jaksa millään toteuttaa harjoitteluohjelmaasi, niin se ei tarkoita ettet huomenna jaksaisi. Jos et koskaan jaksa toteuttaa ohjelmaasi, niin heitä se roskiin. Tee sitä mitä haluat, ja mikä sinua motivoi.

14. Sovita harjoittelut työhösi ja elämääsi.

Aikatauluta ja sovi treenisi yhdessä perheen kanssa. Yksin treenaamisesta on etuna, että sinun ei tarvitse olla tiettyyn aikaan treeneissä. Viikossa on 148h. Siitä pitää löytyä aikaa harjoitella. Kaikkeen muuhun jää vielä yli 130 tuntia, vaikka harjoittelisit yli 10 tuntia viikossa.

15. Ryhmäydy.

Yksilölajeihinkin voi ja kannattaa harjoitella myös ryhmissä. Polkujuoksuryhmiä löytyy monilta paikoilta. Saat hyödyllisiä vinkkejä ja näet mitä muut tekevät ja miten he juoksevat. Ota oppi vastaan.

16. Tavoitteellisuus.

Tavoite voi olla korkealla tai matalalla, mutta se on silti syy lähteä lenkille myös silloin kun sohva muuten vetäisi puoleensa.

17. Kaikki mikä netissä lukee on totta.

Netistä löytyy miljoonaa oikeaa ohjelmaa ja neuvoa. Sinulla on mahdollista pomppia vaikka päivittäin uuteen. Kaiken tietomäärän keskellä voi kuitenkin pohtia perusasioita ja pitkäjänteistä toimintaa. Juoksemaan oppii juoksemalla. Ylämäkiä oppii juoksemaan juoksemalla niitä.

18. Etsi vinkkejä netistä.

Vinkeistä kannattaa kuitenkin poimia parhaat ja ne jotka sopii itselle. Niillä saat vaihtelevuutta tai pieniä nyansseja harjoitteluusi sopivin väliajoin. Voit vaikka käyttää tätä hyödyksesi: Viikon harjoitus

19. Kerro itsellesi syy miksi harjoittelet.

Harjoitteletko liikuntaa vain siksi, kun olet oppinut että niin on pakko tehdä. Liikunta maistuu pakkopullalle. Harva pulla sen sijaan maistuu pakkopullalle. Mieti hetki onko näin. Kokeile löytää uusi parempi syy harjoitteluun.

Ulkona liikkuessa voit nähdä vaikka maiseman. Porvoonjoki.

20. Ota valmentaja.

Hyvä valmentaja tuntee sinut ja tietää että olet yksilö. Valmentaja näkee jotain mitä et itse hoksaa nähdä.

21. Harjoittele eri sykealueilla.

Siirrä jokapäiväinen tasavauhtinen lenkki historiaan. Tee sekä hyviä kovatehoisia harjoituksia, että palauttavia kevyitä ja hitaita harjoituksia. Yleinen ohje tähän: Kovat kovina ja kevyt kevyinä.

22. Kisavalinta harjoitusmahdollisuuksien mukaan.

Jos aikataulusi eivät millään anna myöden pitkäkestoisia harjoitteluja, niin voit pohtia haluatko silti kisata pitkiä matkoja. Voit hakea vaikka lyhyemmillä, mutta vauhdikkailla treeneilläsi lisää vauhtia ja siirtää tavoitteesi lyhyemmille matkoille.

23. Aina ei tarvitse olla mukavaa, että olisi kivaa.

Käy mukavuusalueesi ulkopuolella. Koettele itseäsi. Jatka vielä silloinkin kun tunnet ettet jaksa. Kulje eteenpäin vaikka ryömien jos et jaksa kävellä. Liiku, älä jähmety.

Mitkä ovat ohjeet sinun menestyksesi takana, ja parhaat vinkkisi muille?

Aiheeseen liittyvät julkaisut

1 Kommentti(a)

Kommenttikenttä on suljettu.

X
X