Viikko 13: Alamäkitreeni

Alamäkien harjoittelu on yksi tärkeä osa pitkiin polkujuoksuihin valmistautuessa. Turha jarruttelu alamäissä hidastaa vauhtia huomattavasti, sekä myös lisää jalkoihin ja etenkin etureisiin kohdistuvaa rasitusta. Huono alamäkitekniikka on myös iso loukkaantumisriski. Jos askel on ylipitkä ja askelkontakti tulee pitkälle lantion eteen kantapää edellä, niin polviin ja lantioon kohdistuu todella isot kuormat. Tämä voi johtaa ikäviin rasitusvammoihin.

Suuntaa lähimmälle mäelle tai suunnittele lenkkisi niin, että tiedät reitillä olevan paljon nousuja ja laskuja, teknistä ja jyrkempää alamäkipätkää, sekä nopeaa ja helppokulkuista alamäkeä. Ota ylämäet kevyesti juosten tai kävellen.

 

Keskity alamäissä nopeaan askelfrekvenssiin. Askelkontaktin tulisi osua päkiävoittoisesti lantion alle ja sen tulisi olla mahdollisimman nopea. Juokse alamäet kovaa, mutta yritä pitää juoksu rentona. Teknisillä alamäkipätkillä mene hieman mukavuusalueen ulkopuolelle ja juokse ne kovempaa kuin tekisi mieli. Katso parin kolmen metrin päähän eteenpäin polulla, näin eteneminen on nopeampaa kuin että katsoisit varpaisiisi. Käytä käsiäsi apuna tasapainon pitämisessä, sekä nopeiden suunnanmuutosten tekemisessä.

Hyviä alamäkitreenejä kaikille! -Juuso

Aiheeseen liittyvät julkaisut

X
X