Polkujuoksuprofiili Eetu Nordman

Polkujuoksuprofiili -sarjassamme esittelemme suomalaisia lajivaikuttajia hieman tuloslistoja ja profiilikuvia syvemmältä. Tällä kertaa esittelyssä Samba Trail Running Clubin vauhtimies Eetu Nordman.

Transvulcania 2018

Miten ajauduit polkujuoksun pariin?

Ensimmäiset varsinaiset pidemmät polkulenkit jossain määrin juosten on tullut varmaankin tehtyä hiihdon nuorten valmennusryhmien kanssa Vuokatinvaaralla 15-18-vuotiaana. Varsinaisesti ”polkujuoksemaan” olen lähtenyt ensimmäisen kerran 2013 keväällä Nuuksiossa ja oikeastaan kipinä syttyi saman tien.

Mikä oli ensimmäinen polkujuoksukilpailusi?

Tuosta kipinän syttymisestä ei mennyt kauaa kun juoksin Nuuksio Classicin 2013. Ensimmäinen ilmoittautuminen oli saman vuoden Vaarojen Maratonille, kun Nuuksion paikat olivat ehtineet mennä, mutta peruutuspaikalla pääsin Nuuksioonkin mukaan.

Harjoitteletko yksin vai porukassa?

Sekä että, mutta hieman haastavien työaikojen takia suurin osa lenkeistä tulee tehtyä yksin. Mielelläni juoksen porukassa jos aikataulut osuu yksiin ja joku jaksaa kuunnella katkeamatonta höpötystä 😀 Toki myös urheilussa kehittymisen kannalta porukalla treenatessa pääsee haastamaan itseään kunnolla ja optimaalisintahan on kun treenikaverin tossut liikkuu napsun verran vauhdikkaammin.

Paljonko kerrytät juoksukilometrejä vuosittain? Entä nousumetrejä?

Juoksukilsoja on tullut viime vuosina 4000-5000km ja nousumetrejä 80-120 tuhatta.

Minkälaisista vammoista olet kärsinyt?

Aika perinteisiä juoksijan rasitusperäisiä vammoja penikoista akilleiden kipuiluun. Viime kesänä lisäksi kerran pannutin kovassa vauhdissa ja onnistuin vääntämään jalkaterän jänteitä aika mielenkiintoisesti ilman, että nilkka olisi kuitenkaan nyrjähtänyt. Tuohon lisäksi Haglundin kantapää ja Mortonin neureema jotka olen saanut kuitenkin viimeisen 1,5v aikana hyvin hallintaan kenkävalinnalla.

Olet mukana Samba Trail Running clubissa. Mitä seuraan kuuluminen antaa polkujuoksijalle?

Mahtavan treeniporukan joka viikko, osaavat valmentajat ja paljon mukavia polkujuoksutapahtumia niin leirien kuin kisamatkojen myötä. Suomen ensimmäinen polkujuoksuun erikoistunut urheiluseura kasvaa tasaisesti ja toiminta kehittyy. Jäsenet ovat pääasiassa pääkaupunkiseudulta, mutta myös muualta päin Suomea on useita juoksijoita.

Olet juoksemassa polkujuoksun MM-kisoja kesällä. Minkälaisin tavoittein sinne?

Tämä on neljäs kerta MM-kisoissa ja omaa parasta suoritusta lähdetään tekemään. Kausi lähti käyntiin haastavasti kun nappasin influessan ja noin 6 viikkoa meni aivan harakoille joulukuun puolesta välistä eteenpäin. Nyt olen saanut hyviä treenejä alle ja jopa yllättäen kunto on ehkä parempi kuin koskaan tähän aikaan vuodesta. Jos kaikki menee nappiin niin mielestäni top 30 -sijoitus on realistinen tavoite.

Kumpi vie sinulta enemmän voimia, ylä- vai alamäet?

Alamäet siinä mielessä, että niissä saa helpommin paikat rikki.

Tuttu treeenialusta – Paloheinä

Mitkä ovat vahvuutesi polkujuoksijana?

Kohtuullisen jyrkät ja pitkät nousut. Vanhana hiihtäjänä askel tulee maahan rauhallisesti ja odottaa, että pitovoide ottaa ladusta otteen. Tähän ei tietenkään olisi aikaa esim ratajuoksussa, mutta kun mäki on tarpeeksi pitkä ja jyrkkä niin voi vain hengittää syvään ja pitää silmät auki.

Mitkä ovat olleet avaintreenejäsi onnistuneisiin polkujuoksukisoihin valmistautuessasi?

Hieman kisasta riippuen. Jos ajatellaan vaikkapa kevään tulevia Kytäjä Trailia ja Bodom Trailia niin esimerkiksi Samban talvileirin 6 x 1,3km polkuvedot, 2min palautuksella Sorviston Juhan ja Vähäsen Samin peeseistä nauttien. Tehtiin tehoilla PK-kynnys-MK. Pidempään vuorimatkaan Suomessa treenaten erilaiset mäkimatot, esim 8-10 x 100m verttiä 15% kulmalla ja palautus 2min kävellen 4-5km/h samaan kulmaan.

Mikä on paras kokemuksesi polkujuoksun parista?

Hienoja kokemuksia on paljon ja vaikea nimetä yhtä! Vuorilla treenatessa maisemat ja hiljaisuus rauhoittavat helsinkiläisen pälättäjän kerta toisensa jälkeen. Kilpailuista tuli ensimmäisenä mieleen viime vuoden UTMB-viikon CCC-kisa johon valmistauduin käytännössä loukkaantumisen jälkeen kisaamalla ja vielä kolmisen viikkoa ennen jalat eivät kestäneet Pyhällä oikein mitään. Kun 72km kohdalla Trientissä alkoi valjeta, että ei nämä jalat taidakaan mennä rikki, eikä mihinkään satu, oli kaikki huonot fiilikset kaudesta ja edellisen vuoden UTMB-keskeytyksestä pyyhkiytyneet hetkessä. Maalissa aika parani vuodesta 2015 noin kahdella tunnilla.

CCC maali 2018 Kuva: Teemu Takkula

Parhaimmat saavutuksesi polkujuoksijana?

Lähtökohtiin nähden viime vuoden CCC oli tasapainoinen juoksu. Karhunkierroksella on myös kulkenut. MM-tasolla pitkän matkan 45. Portugalista taitaa olla paras sijoitus toistaiseksi.

Onko sinulla esikuvia polkujuoksussa tai muista urheilulajeista?

Ei ole varsinaisia esikuvia. Seuraan ja kunnioitan useiden urheilijoiden saavutuksia lajiin katsomatta ja hämmästelen heidän mielen maisemaa ja miten huiput pystyvät tekemään itsestään parhaan version urheilun näkökulmasta. Usein tuo paras versio kehittyy intohimosta liikkumiseen ja ulkona olemiseen ja sivutuotteena syntyy uskomattomia suorituksia, esimerkkinä vaikkapa Alex Honnold.

Missä päin on Eetu Nordmanin lempipaikka luonnossa?

Vuorella jonka päälle kavutakseen on joutunut hengittämään syvään, mutta ei tarvitse pelätä tippuvansa.

Minkälaisia tavoitteita polku/vuorijuoksussa 2019? Kauempana tulevaisuudessa?

Suuri tavoite 2019 on onnistua nauttimaan polkujouksusta niin, että tästä nauttii vielä 2029. Toivottavasti MM-kisoissa tulee onnistuminen, samoin elo-syyskuun vaihteessa UTMB-viikolla OCC-kisassa. Kauempana tulevaisuudessa kummittelee UTMB:n päämatka ja ehkä ensi talvena paluu myös kilpahiihtoviivalle – sitähän pääsee jo seniilien SM-kisoihin ensi talvena. 😀

Missä kilpailuviivalla seuraavaksi?

Polkujuoksussa Kytäjä Trail huhtikuun lopulla ainakin. Mahdollisesti aikataulujen salliessa esim Espoo Trail yms hyvänä treenikisana.

Ultra Trail Du Mont Blanc viikon CCC-kisan maalissa 2018 Kuva: Teemu Takkula

 

Aiheeseen liittyvät julkaisut

X
X