Polkujuoksuprofiili Harri Jantunen – ITRA:n suomalaisedustaja

ITRA eli kansainvälinen polkujuoksuyhdistys sai huhtikuussa uudet kansalliset maaedustajat, joiden tehtävänä on edustaa maidensa juoksijoiden ja järjestäjien puolta ITRA:n vuosikokouksessa. Maaedustaja toimivat viestin välittäjinä suomalaisten juoksijoiden ja järjestäjien suunnasta ja myös toisin päin – varmistavat että suomalainen polkujuoksuyhteisö saa tietoa ITRA:sta ja polkujuoksun kehityksestä maailmalla. Maaedustajat pyrkivät edesauttamaan polkujuoksun kehittymistä kotimaassaan ITRA:n arvojen mukaisesti.

Tässä esitellään Suomen uusi ITRA edustaja Harri Jantunen. Jatkossa ITRA kuulumisia voi lukea TrailRunningFinland.com blogi-osioista, jossa Harrin blogi pian avataan informaatioväylänä suomalaisille polkujuoksijoille.

ITRA:n suomalaisedustaja Harri Jantunen

Harri Jantusella on urheilusta pitkän ajan kokemusta hallintopuolelta, mm. HIFK:n salibandyn parissa. Nyt mies näkyy poluilla polkujuoksuseura Samban väreissä. Harri on juossut isänsä (yli 60-vuotias) kanssa jopa Karhunkierroksen 80km yhdessä. Molemmilla on vaellus ja maantiejuoksutausta ja Harrin omakin polkujuoksuinto on saanut alkunsa perheen Luukin vaellusviikonlopuista.

Polkujuoksussa Harrilta löytyy selvä kilpailullinen tavoite: Ultra Trail Tour Finlandin läpäisy 2020. Harri tulee olemaan mukana jo polkujuoksun MM-kilpailuissa Portugalin Coimbrassa kesäkuussa ITRA toimikunnan jäsenenä.

Minkälainen polkujuoksutaustasi on?

Olen harrastanut polkujuoksua vuodesta 2015 lähtien – muita lajeja taustalla, viimeisimpäni maantiejuoksu. Olen osallistunut muun muassa NUTS Karhunkierrokseen ja NUTS Ylläs Pallakseen.

Mikä oli ensimmäinen polkujuoksukilpailusi?

Helsinki City Trail puolimaraton 2016.

Kuinka usein juokset?

Juoksua tulee noin 5-6 kertaa viikossa, siihen päälle punttia, uintia ja kuntopiiriä.

Harjoitteletko yksin vai porukassa?

Treenikaudella yksin mutta jos seuraa löytyy mielellään porukassa. Harjoittelen omalla muokatulla maratonohjelmalla ja saan myös vinkkejä Jalanjälki juoksuvalmennuksen pojilta. Juoksisin mieluiten pelkästään metsässä, mutta vauhtien takia pitää juosta myös sileällä. Maaliin pääsyn takia mukana kisoissa, ei koskaan tavoitteena päästä podiumille. Polkujuoksu onkin sikäli erikoinen laji sikäli että kaiken tasoiset harrastajat ovat samaa yhteisöä tuloksesta riippumatta.

Miten aiot edistää suomalaista polkujuoksua?

Haluan selvittää tarvitaanko Suomessa polkujuoksuliittoa vai miten meidän kannattaisi järjestäytyä. Polkujuoksuhuiput ovat peräänkuuluttaneet selkeää mallia miten toimitaan arvokisavalinnoissa – liitto voisi ratkaista tämän. Junioritoimintaa on jo nyt joidenkin kisojen yhteydessä, muttei ole tarpeeksi systemaattista kisatarjontaa jotta juniorisarjassa voisi harrastaa polkujuoksua aktiivisesti kilpaillen. Voisiko tätä saada korjattua lähivuosina?

Paljonko kerrytät juoksukilometrejä vuosittain?

2000-2200km, mutta aikomus kasvattaa määriä jotta UTTF läpäisy onnistuu.

Harrin tavoitteet ovat Karhunkierroksen 160km:llä Kuva: Aapo Laiho

Oletko kärsinyt vammoista juoksuharrastuksessasi? Miten ennaltaehkäiset niitä?

Varsin tyypillisiä juoksijoiden vammoja on ollut, muun muassa kantapään luupiikki ja eritasoisia nilkkojen nyrjähdyksiä.

Onko sinulla esikuvia polkujuoksussa tai muista urheilulajeista?

Esikuvia on paljon, muun muassa Juha Jumisko, Kilian Jornet ja kolleega Mira Hämäläinen-Iho. Mikael Heermanin edesottamuksia on myös huikeata seurata.

Kumpi vie sinulta enemmän voimia, ylä- vai alamäet?

Alamäet.

Mitkä ovat vahvuutesi polkujuoksijana?

Sitkeys. Vaikka tulisi keskeytys, niin en lakkaa yrittämästä. Tapanani on aina tulla takaisin yrittämään läpäisyä jos kisa jostain syystä jää kesken.

Mikä on paras kokemuksesi polkujuoksun parista?

Metsässä oleminen kaveriporukalla hyvällä yhteishengellä. Polkujuoksijoiden yhteisöllisyys.

Mistä päin löytyy Harri Jantusen lempipaikka luonnossa?

Nuuksion Haukkalammen kallio.

Mitä haluaisit vielä saavuttaa polkujuoksijana? Elämän muilla osa-alueilla?

UTTF, siitä eteenpäin UTMB:n läpäisy. Mahdollisesti Hard Rock 100 joskus tulevaisuudessa. Mitä järjettömämpi sitä enemmän kiinnostaa.

Missä lähtöviivalla seuraavaksi? 

Bodom Trailin tripla toistamiseen!

Ottakaa yhteyttä Harriin jos teillä on kysyttävää ITRA:n toiminnasta tai ideoita suomalaisen polkujuoksun kehittämisestä. Odotamme innolla blogia, jossa Harri kertoo suunnitelmistaan!

Aiheeseen liittyvät julkaisut

X
X