Ansion johdolla reittiennätykset murskaksi Bodom Traililla

Teksti: Marko Krapu

Vanhat reittiennätykset lensivät romukoppaan monella matkalla polkujuoksukauden perinteisesti avaavassa Bodom Trail -suurtapahtumassa Espoon Pirttimäessä. Uudet ennätykset hakataan marmoritauluihin miesten 21 kilometrillä, miesten 12 kilometrillä, Bodom Nightin miesten ja naisten kympillä sekä Bodom Teamin miesten kympillä. Huh, mitä ilotulitusta!

Reittiennätyksiä selittää kaksi asiaa: kärkijuoksijoiden kehitys ja kevään vahva kunto sekä harvinaisen kuivassa ja siten nopeassa kunnossa ollut reitti. Bodomin tulostaso antaa odottaa mielenkiintoista kautta niin Buff Trail Tour Finlandin muissa osakilpailuissa kuin pienemmissäkin tapahtumissa.

Henri Ansio vauhdissa. Kuva: Aapo Laiho

21 kilometrin päämatkalla suurin ennakkosuosikki Henri Ansio oli lauantaina täysin pitelemätön. Kympin ja puolimaratonin ennätyksiään alkukevään aikana parannellut Ansio puhkuu elämänsä kunnossa ja rynnisti voittoon ajalla 1.27.38. Parannusta Jere Pajusenviime vuonna pinkomaan reittiennätykseen tuli minuutin verran.

– Mies on iskussa ja oli kyllä reittikin nopeassa kunnossa. Aiemmin viikolla tullut tieto Jeren (Pajunen) poissaolosta sairastelun takia tarkoitti, ettei tänään tarvinnut aivan laittaa all-in. Olisi kiva ollut saada revanssi viime vuodesta ja Jerestä, se hieman jäi harmittamaan, Ansio kertoi.

– Toni (Valido) lähti heti alusta paukuttamaan niitä kolmosen kilsoja. 4-5 kilometrin jälkeen otin itse vetovastuun ja sain juosta lopun yksin. Siinä kieltämättä hieman intensiteetti tippui, kun peli alkoi tuntua selvältä. Mutta oli kyllä kiva nautiskella näin hienossa kelissä ja tapahtumassa.

Ansio tunnetaan nopeana palautujana sekä kovana treenaajana. Tällä kaudella hänen päätavoitteensa ovat ulkomailla, vaikka hän toki aikoo kiertää vähintään neljä Trail Tourin kotimaista osakilpailua. Kalenteriin on ruksittu Karhunkierros (55 km), Nuuksio Classic sekä päätöskisa Vaarojen maraton.

– Seuraava iso tavoite on Comrades Marathon E-Afrikassa 9. kesäkuuta. Siellä on edessä 90 kilometriä ja pari tuhatta nousumetriä maantiellä. Se on iso ja arvostettu kisa. Jos kaikki menee nappiin, niin sijat 10-15 ovat realistisia. Kymmenen parasta saa kultamitalin, joten se on tietenkin ylimääräinen porkkana, Ansio virnisti.

Ansion takana käytiin tiukka vääntö seuraavista sijoista. Toiseksi puristi hieman yllättäen venäläinen Ivan Bogdanov ajalla 1.29.26. Antti Parjanne hävisi hänelle 18 sekuntia. Bogdanov kertoi osallistuvansa kauden aikana kolmeen muuhunkin Tour-kisaan, joten hän saattaa olla lopullisissa tuloslistoissa varsin korkealla. Ylipäänsä tason laajenemisesta kertoo se, että 13 miestä alitti 1.40:n, ja 82 juoksijaa selvisi urakasta alle kahdessa tunnissa.

Jantunen ylivoimainen jalkavaivoista huolimatta

Myöskään naisten päämatkalla suurin ennakkosuosikki ei ollut yllätettävissä. Hanna Jantunen kaunisteli henkilökohtaista ennätystään parillakymmenellä sekunnilla lukemiin 1.44.51 millä irtosi ylivoimainen voitto. Yvonne Gunell hävisi lähes seitsemän minuuttia, ja Oona Hilkamo tasan seitsemän.

– Eka kierros (12 km) meni tosin hyvin ja siitä mä tykkään. Toinen lenkki on selvästi teknisempää ja siinä on paljon vauhtia hidastavia mutalätäköitä. Minulla on ollut välilevyn kanssa ongelmia muutama viikko sitten ja se veti jalkaa hieman tunnottomaksi toisen kierroksen haastavissa paikoissa, Jantunen kertoi.

Jantunen on pääosin hiihtänyt talvella ja arvioi sileän juoksukuntonsa tällä hetkellä viime vuotta heikommaksi. Hiihto on kuitenkin tuonut lisää voimaa, mistä on poluilla hyötyä.

– Suunnitelmissa on osallistua seuraavaksi Aulanko Tower Trail -kisaan ja sitten Ylläkselle heinäkuussa. Neljäs kisa on varmaankin Nuuksio Classic, joka on espoolaiselle helposti saavutettavissa, Jantunen kertoi suunnitelmistaan.

Naisten reittiennätys (1.41.49) on muuten ruotsalaisella huippujuoksijalla Emelie Forsbergilla, joka tällä hetkellä on äitiyslomalla.

Voittajien hymyä esittää Hanna Jantunen ja Henri Ansio! Kuva: Aapo Laiho

Valido ja Hakala kokivat matkalla kovia

Bodom Trailin erikoisuus on mahdollisuus päättää 12 kilometrin kohdalla, kaartaako suoraan maaliherkkujen suuntaan vai suuntaako askeleensa yhdeksän kilometrin pituiselle ja fyysisesti raskaammalle toiselle lenkille. Lyhyemmän vaihtoehdon kärkijuoksijoilla oli ilmeisesti banaanin kiilto silmissään, sen verran rapsakkaa vauhtia he tällä kertaa painelivat.

Ansion mainitsema Toni Valido lähti tavoilleen uskollisesti “täysillä paukusta” ja otti itselleen läpikotaisin tutussa maastossa ohjat käsiinsä. Komeasta reittiennätyksestä 48.14 (parannusta Jaakko Leinosen vuonna 2015 juoksemaan aikaan tuli lähes kaksi minuuttia) huolimatta Validon matka oli kaikkea muuta kuin neulasilla tanssia.

Toni Valido juoksi reittiennätyksen 12 kilometrillä nilkkaongelmista huolimatta. Kuva: Aapo Laiho

– Kertaalleen leikattu nilkka pyörähti ympäri peräti neljä kertaa kisan aikana. Ja vielä kaikkein helpoimmissa kohdissa. Eka kerran se vääntyi kahden kilsan kohdalla ja sen jälkeen noin parin kilsan välein. Viimeisen kerran se meni kilometri ennen maalia ja jouduin pysähtymään, koska sillä ei meinannut pystyä astumaan. Kuulin kuinka jätkiä alkoi lähestyä takaa, ja adrenaliinipuuskan voimalla pakotin itseni täyteen vauhtiin. Maalissa kenkä pois jalasta, enkä pystynyt enää kävelemään. Seuraava osoite olikin ensiaputeltta, Valido kertoi nilkka vahvassa paketissa.

Valido arveli, että Bodom jäi hänen viimeiseksi polkukisakseen tänä vuonna. Tavoitteet ovat maantiellä ja radalla. Jälkimmäisessä hänen tarkoituksensa on alittaa kympillä Kalevan kisojen A-raja 32.00.

Tuomas Tervo kiristi hyvin loppua kohti, mutta matka loppui hänen osaltaan kesken. Hopeaa yhdeksän sekuntia Validolle jääneenä. Kolmanneksi sijoittui Antti-Pekka Leskinen(50.47).

Maija Hakala oli naisten 12km:n nopein. Kuva: Aapo Laiho.

Naisten 12 kilometrin voittaja oli Bodomilla hyvin viihtyvä, paremmin hiihtäjänä tunnettava Maija Hakala ajalla 58.57. Hän jäi nimissään olevasta reittiennätyksestä vain 11 sekuntia. Myös Hakala koki reitillä kovia, sillä hän ylitti maalilinjan polvi verta valuen. Kyse oli onneksi vain pintahaavasta, sillä tuntia myöhemmin hän oli jo 6 kilometrin nuorten kisan esijuoksijana.

Jenni Laine (1.06.18) ja Hilla Rudanko (1.06.55) ottivat 12 km:n seuraavat sijat.

Hurjaa kyytiä otsalampun kanssa

Eivätkä Bodomin reittiennätykset tähän jääneet. Perjantaina juostussa Bodom Night by Lupine -kilpailussa sekä Lotta Kirvesmies että Antti Parjanne pysäyttivät 10 kilometrin kilpailussa Monesko-ajanottopalvelun laitteet nopeammin kuin kukaan aikaisemmin.

Kirvesmiehen voittoaika 50.33 ansaitsee hatunnoston, kun muistetaan, että kisa todellakin käydään pimeässä, teknisellä polulla ja ainoana valaistuksena on otsalamppu. Voittaja oli maalihaastattelussa itsekin hieman hämillään ajastaan.

– Oliko tämä muka sama reitti kuin viime vuonna?, kaksi ja puoli minuuttia edellisvuoden voittoajastaan lohkaissut Kirvesmies kysyi.

– Kyllä oli. Tai maali on ehkä 20 metriä kauempana kuin viime vuonna, kilpailunjohtaja Terho Lahtinen vakuutti.

– No sitten olen ilmeisesti paremmassa kunnossa, Kirvesmies naurahti.

– Onhan se jännä juosta pimeässä. Ei siinä paljoa ehdi miettiä, paljonko on jäljellä. Täytyy vain katsoa mihin seuraavaksi astuu. Mutta hauskaa oli!

Naisten kisan toinen oli Suvi Tiainen (53.44) ja kolmas Piia Latva-Kiskola (54.15).

Hauskaa taisi olla myös Parjanteella, joka tuli tekemään Bodomille kaksipäiväisen kovan treenin. Saldona yökisan voitto ajalla 42.37 sekä 21 km:n kolmas sija. Hän muisteli varsinkin yöllistä juoksuaan hymyssä suin.

Vanhat lukiokaverukset Tuomas Tervo ja Antti Parjanne kohtasivat jälleen Pirttimäen poluilla. Kuva: Aapo Laiho.

– Hynkänlammen kohdalla sattui hauska juttu. Olin mielestäni selvässä johdossa, kun näin hienojen valoteosten kohdalla takana lähestyvän valon. Ensimmäinen ajatus oli, että onpa kirkas valo ja eikös näiden valoteoston pitäisi olla paikallaan. Sitten nousussa vilkaisin taaksepäin ja tajusin, että perskeles, kyllä siellä on lamppu.

Kyseessä oli toiseksi sijoittunut Esa Huttunen, joka hävisi lopulta Parjanteelle vain 23 sekuntia ja alitti myös edellisen reittiennätyksen. Kolmannen sijan otti Aapo Leskinen(43.53).

Vahvan suunnistustaustan omaava Parjanne kuuluu polkujuoksun Suomen MM-joukkueeseen. Kisat käydään kesäkuun alkupuolella Portugalissa, missä matkana on 44 kilometriä.

– Tämä oli hyvä kenraaliharjoitus MM-kisoja varten. Kestävyys ja polkutekniikka on hyvä, mutta mäkivoimaa tarvitsee vielä toukokuun aikana hankkia lisää, Parjanne suunnitteli.

Lähes kaksituhatta osallistujaa

Maamme suurimpiin polkujuoksutapahtumiin lukeutuva Bodom Trail kokosi kahden päivän aikana Pirttimäen poluille lähes kaksituhatta osallistujaa. Laskua viime vuoteen tuli 100-150, mutta se selittyy muun muassa pienemmällä osallistujakiintiöllä. Tähän vaikutti osaltaan kisakeskuksen vierestä kulkevan Kunnarlantien kunnostustyöt, mikä heijastui myös parkkipaikkojen määrään.

– Todella hyvä fiilis jäi jälleen tästä viikonlopusta. Meillä on upea tiimi, joka tekee mahtavaa työtä osallistujien eteen. Ja myös sää oli armollinen: aurinko paistoi lauantaiaamupäivänä komeasti ja lumisade alkoi vasta kun vain muutama osallistuja oli enää loppureitillä, kilpailunjohtaja Terho Lahtinen iloitsi.

Bodom Trailin järjestelyt hoituvat vuosittain talkoovoimin, ja erilaisissa työtehtävissä ahertaa lähes sata vapaaehtoista. Yllättäviäkin tilanteita saattaa tulla. Kuten lauantaina, kun yhden huoltorakennuksen vesiputki hajosi. Vedentulo jouduttiin katkaisemaan hetkeksi koko alueelta, mutta onneksi huoltoyhtiö oli korjaustoimissaan ripeä.

Bodom Teamin voittajajoukkue KPMG Trail Runners. Kuva: Miska Koivumäki

Lahtinen näkee Bodom Trailissa kasvupotentiaalia erityisesti Bodom Nightin ja Bodom Teamin osalta. Jälkimmäiseen osallistui tänä vuonna yhteensä 62 joukkuetta ja noin 450 juoksijaa. Miesten 10 kilometrin tiimikisassa kirjattiin myös Bodom Trail -viikonlopun viides reittiennätys: Fingrid Oyj:tä edustanut Tuomas Mattila viiletti nopeimman ajan 44.51. Ennätyksestä huolimatta Fingrid jäi joukkuekisassa 16 sekunnin marginaalilla toiseksi KPMG Trail Runnersin nostellessa mestaruuspokaalia.

Lisäksi tapahtumassa palkittiin alle 23-vuotiaiden nopeimmat 21 kilometrin matkalta, Bodom Double -parhaimmisto sekä lasten ja nuorten 6 kilometrin junior-sarjan kärki. Double-kilpailussa lasketaan yhteen osallistujien perjantai-illan Bodom Night -matkan ja lauantaiaamun 21 kilometrin matkan tulokset. Alle 23-vuotiaissa palkintokorokkeelle nousivat Jussi Hilden ja Tinja Salminen. Double-kilpailun voittivat Anne-Mari Leskinen ja Antti Parjanne.

Buff Trail Tour Finland jatkuu toukokuun viimeisenä viikonloppuna NUTS Karhunkierros -tapahtumalla Kuusamossa.

Pirttimäessä näkyi lähes yksinomaan iloisia ilmeitä. Bodom Trail 2019 Kuva: Miska Koivumäki

Tulokset

Bodom Team

Bodom Night, Bodom Trail ja Bodom Double

Valokuvia

Aiheeseen liittyvät julkaisut

X
X