SisuXtrail haastoi teknisyydellään ja palkitsi kauneudellaan

SisuXtrail-polkujuoksutapahtuma järjestettiin Lapinjärvellä toisen kerran viime lauantaina 11.5.2019. Kostea sää oli otollinen metsäjuoksuun ja tapahtuma keräsikin lähes 400 innokasta juoksijaa ja vaeltajaa Lapinjärven metsiin.

Osallistujat jakaantuivat 55, 22 ja 10 km:n reiteille joko vaeltaen ilman ajanottoa tai kilpasarjoihin. Lisäksi noin 30 lasta vipelsi 2 km:n lasten reitin. Vaellussarja otettiin tämän vuoden tapahtumaan mukaan, sillä moni toivoi mahdollisuutta nauttia metsän poluista ilman aikapainetta. Yli 100 vaeltajaa lähti matkaan klo 8 ja 11 välillä ja tuli maaliin ripotellen iltapäivän aikana.

Naisten 22km voittaja Kerttu Aronen yhden nousun päällä. Kuva: Henrik Lund

Kilpasarjoista ensimmäisenä matkaan lähtivät 55 km:n ultrajuoksijat. Tänä vuonna osallistujamäärä nousi 25:een. SisuXtrailin ultramatka juostiin vaihtelevassa ja haasteellisessa maastossa ja juoksijoiden loppuajat vaihtelivat noin 5,5 tunnista 9,5 tuntiin.

SisuXtrailin reitit ovat erittäin vaihtelevat. On polkua, riistapolkua, metsätietä, hakkuualuetta ja jopa junarataa. -Kierrän polkujuoksukilpailuja ympäri maailmaa. Osallistuin SisuXtrailiin myös viime vuonna ja halusin tulla ultrajuoksuun uudestaan, sillä reitti on ainutlaatuinen vaihtelevuutensa takia, kommentoi Pedro Cardoso.

Miesten sarjan voitti ylivoimaisesi espoolainen Antti Pasanen ajalla 5:38:28. Tämä oli miehen ensimmäinen ultrajuoksu, mutta ei Antin omien sanojen mukaan viimeinen. Naisten sarjan voittaja, Emmi Hanhimäki, ylitti maaliviivan lennokkaalla askeleella ja kellotti ajaksi 6:04:46 voittaen toiseksi tulleen Jessika Lahden noin neljällä minuutilla.

10 ja 22 km:n reittien juoksijat lähtivät yhdessä matkaan klo 11. 10 km:n nopein oli Salomon/Clifbaria edustanut Tuomas Sovijärvi ajalla 50:47. Hänestä seuraavana maaliin pinkaisi jo naisten sarjan voittaja Ruut Uusitalo vain noin 10 sekuntia Tuomaksen jälkeen.

– Reitti oli upea! Tarpeeksi haastava ja monipuolinen, innostui Tuomas. – Osallistun 19.5. Skyrace des Matheysins -kilpailuun Ranskassa ja SisuXtrail toimi hyvänä viimeisenä valmistavana treeninä ennen tätä koitosta. 

Alle 14-vuotiaiden tyttöjen ja poikien sarjojen nopeimmat olivat järjestävän seuran Madicken Lund ja Einar Vickholm. Einar juoksi maaliin ajalla 57:36 ja Madicken 1:03:07. Polkujuoksijoiden kastiin on tulossa kovaa vauhtia uusia haastajia.

10km ja 22km juoksioita 3,5km kohdalla. Kuva: Henrik Lund

22 km:n reitti tarjosi osallistujille jo valmiiksi teknisen maaston ja kostea keli lisäsi haastetta tekemällä alustasta liukkaan. Sisua ja tarkkuutta vaadittiin, mutta kilpailijat selvittivät koitoksen hienosti. Miesten sarjan voittaja oli porvoolainen Sante Ahonen, joka juoksi reitin upella ajalla 2:00:45. Naisista nopein oli Kerttu Aronen Iisalmen Visasta. Kerttu hyppelehti kevyesti maaliviivan yli ja hänen loppuaikansa oli 2:29:37.

Lasten sarjat starttasivat heti suuren yhteislähdön jälkeen. Sarjoja oli 6-, 8-, 10- ja 12-vuotiaille. Nuorimmat osallistujat olivat vasta 4-vuotiaita, mutta he pääsivät hienosti koko reitin läpi. Maalissa odotti kaikille palkinnot. Sarjojen voittajat olivat Maj Ahlberg (T6), Linus Teuri (P6), Fanny Ahlberg (T8), Mats Kaustinen (P8), Ellen Strömfors (T10), Timur Gerasimenko (P10), Venla Teuri (T12) ja Oscar Strömfors (P12).

Tapahtuman järjestävä seura, Lapinjärven Urheilijat ry (LuLi), on erittäin tyytyväinen kokonaisuuteen. – Ihan mahtavaa, että näin moni tuli ylittämään itsensä ja joko nauttimaan upeista maisemista tai testaamaan sisuaan, kommentoi Maria Vickholm Lapinjärven Urheilijoista. – Tiedostamme, että reittimme ovat haastavat. Haluamme jatkossakin tarjota osallistujille mahdollisuuden ylittää omia rajojaan, mutta pieniä muutoksia tai tasauksia saatamme tehdä.

Viimeinen nousu nelivedolla; 22km:n Thomas Kolster sekä Esa Lehti. Kuva: Henrik Lund

Eniten positiivista palautetta tapahtuma sai toimivista järjestelyistä, upeista maisemista ja iloisen kannustavasta talkooväestä. – Meillä oli yli 50 talkoolaista mukana. Ketään ei tarvinnut pakottaa mukaan, vaan yhdessä tekemisen meininki tuli ihan luonnostaan, naurahtaa Maria. Tapahtuman koko tuotto menee LuLin toimintaan eli paikallisten lasten liikunnan mahdollistamiseen.

Aiheeseen liittyvät julkaisut

X
X