Polkujuoksun MM-ennakko 2019

Polkujuoksun MM-kilpailut palaavaat Portugaliin, jossa kisataan tänään 8.6.2019 Miranda do Corvossa. Kilpailun järjestelyvastuussa ovat International Association of Ultrarunners yhdessä International Trail Running Association ja Trilhos dos Abutres -kilpailun järjestelytomikunta. MM-kisoissa vuorottelevat lyhyt ja pitkä matka vuorovuosin – tänä vuonna on vuorossa lyhyt matka joka on 44,2 kilometriä, mutta haasteita riittää, sillä rata sisältää 2 200 metriä nousua. Kilpailu starttaa Suomen aikaa kello 11.

Suomella on mukana 8-henkinen miesjoukkue johon kuuluvat Jere Nurmi, Eetu Norman, Tomi Mikkola, Antti Parjanne, Sami Vähänen, Simo-Pekka Fincka, Juuso Simpanen, Markus Rannankari ja Joni Seppä sekä 3-henkinen naisjoukkue: Eija HArtikainen, Riina Kuuselo ja Reetta Peltonen.

Peltosen Reetta kommentoi kisapaikalta tunnelmia: ”Täällä Coimbrassa on paikalla satoja juoksijoita ja huoltajia yhteensä 53 maasta eli väkeä on paljon. Tunnelma on mahtava, kaikki ovat hyvällä tuulella ja kisajännitystä leijuu ilmassa. Lauantaille luvataan puolipilvistä ja +20 astetta eli oikein optimaalista kisasäätä.

Omat viimeistelyni ovat sujuneet hyvin. Karhunkierroksen jälkeen jalat olivat viime viikolla vähän väsyneet, vaikka juoksin siellä tarkoituksella tosi rauhallisesti. Tänään lenkillä askel oli kuitenkin aika kevyt. Joukkuekavereiden kanssa ollaan täällä paikan päällä käyty läpi lauantain kilpailun reittiä, reittiprofiilia, alustaa, varustevalintoja, tankkausta ja kaikkea muuta mahdollista. Huoltajat kävivät tänään katsastamassa osan reitistä, joten siitä saatiin ihan konkreettista tietoakin. Tarkemmat huoltosuunnitelmat tehdään vielä huomenna.

Omana tavoitteenani on ensisijaisesti onnistunut suoritus. Aion lähteä liikkeelle rauhallista vauhtia, tankata nestettä ja energiaa säännöllisesti sekä säästellä paukkuja myös viimeisille kilometreille. Aikaa ja sijoitusta on vaikea arvioida etukäteen, koska tällä reitillä ei olla kilpailtu aiemmin enkä ole itse juossut vastaavia kisoja missään. Vaarojen maraton lienee lähimpänä vaativuuden ja keston suhteen. Teen siis parhaani ja katsotaan, mihin se riittää.”

Suomen joukkue polkujuoksun MM-kisojen avajaistunnelmissa

Suomen huoltotiimiin kuuluva Jarno Salmelin raportoi että tiimi on paikalla lähdössä, 16 km:ssä sekä 34 km:n kohdalla. Viilehkö sää vuodenaikaan nähden Portugalissa lienee hyvä suomalaisille, koska lämpötila on kotimaisen kesän tyyliä. ”Etelä-eruooppalaiset eivät saa etua, mutta Ranskalla ja Espanjalla on erittäin kovat joukkueet viivalla molemmissa sarjoissa” Salmelin kertoo.

Juuso Simpanen kertoi kisaa edeltävänä päivänä odottavaisesta tunnelmasta: ”Meillä on vahva joukkue ja voidaan onnistuneilla suorituksilla saavutta kovakin sija joukkuekisassa. Viimeistely on sujunut suunnitelmien mukaan. Karhunkierroksen jälkeen tein viime viikolla vielä kaksi kovaa treeniä ja tällä viikolla enää rentoja avaavia vetoja ja kevyttä lenkkeilyä. Taktiikka on lähteä rennosti alkuun, mutta hakea hyvät asetelmat, ennen kapeille poluille siirtymistä. Vauhdinjaon yritän toteuttaa niin, että pystyn pitämään aikalailla samaa tasaista vauhtia alusta loppuun. Tavoitteeksi olen itselleni asettanut top30 sijoituksen. Joukkuekisaan mielestäni tavoitteeksi voitaisiin asettaa kaikkien aikojen paras joukkuesijoitus polkujuoksun arvokisoissa.”

Antti Parjanne on ensikertalainen arvokisoissa, joskin kansainvälistä kisakokemusta onkin. ”Ennen kaikkee tää on mielenkiintoinen kokemus ja nyt vaikuttais hyvältä reitiltä – lyhyt matka ja suunnistajalle sopivaa polkua. Kiva päästä vertaamaan omaa tasoa muihin, joskin itselle näin pitkällä matkalla voi tulla ylläreitä. Muut suomalaisetkin uhkuvat hyvää nousukuntoa, mutta tavoitteenani on että saavat juosta todella hyvin voittaakseen mut. Ulkomaalaisiin ja kokonaissijoitukseen on hankalampi laittaa tavoitteita”

Toivotamme Suomen joukkueella mainioita jalkoja ja onnistuneita taisteluita Coimbraan!

Kilpailua voi seurata iRunFar:in Twitterissa

Kilpailun kotisivut

Aiheeseen liittyvät julkaisut

X
X