Himoksella ison luokan polkujuoksujuhlat

Triathlonisti Juha Laitinen juoksi Himoksen valtiaaksi

Triathlonin täysmatkan kuusinkertainen SM-mitalisti Juha Laitinen hallitsi 1890 metriä nousua käsittävää 52 kilometrin Double Extreme -kilpailua lauantaina Jämsän Himoksella ja rikkoi loppuajallaan 4.24.45 Matthew Daughertyn viime vuonna kellottaman reittiennätyksen 4.52.54 lähes puolella tunnilla.

-Oli tosi hyvä kokemus eka ultramatka, joten saatan joskus kokeilla uudelleen ultraa fiilispohjalta.

Laitinen kertoi lähteneensä tapansa mukaan vauhdilla matkaan, jolloin tuli hiukan ongelmiakin hyvin merkityn reitin kanssa.

-Onneksi en joutunut kärsimään siitä, kun pystyin juoksemaan järjestäjien ohjeiden mukaan saman matkan kuin muutkin. Kova alku aiheutti sen, että hapot jylläsivät toisella kierroksella muutamissa ylämäissä.

Ihan kylmiltään ei lapualainen triathlonisti matkaan startannut, sillä kesän aikaan hän on kotipuolessaan Lapuan Simpsiönvuorella vedellyt muutamia kolmenkympin lenkkejä.

– Ilman niitä olisi ollut turha haaveilla tällaisesta loppuajasta. Opin myös paljon, kun juoksin täällä pari vuotta sitten eka kerran poluilla Extreme -matkan.

Täysin järjestäjien tankkauksen varassa ollut Laitinen vertasi Double Extremea triathlonin puolimatkaan ja maratoniin ja totesi sen olevan lähinnä pidennetty maraton.

– Banaania, suolakurkkua ja urheilujuomaa pistelin matkalla menemään, ja energiat riittivät hyvin.

Eka kertaa Himoksella juossut UltraSisun Tomi Ronkaisen draaman kaari riitti kakkoseksi, kun hän pysäytti kellot aikaan 4.35.24.

– Piti hiukan sulatella, kun mun kerrottiin ensin olevan kärjessä ja sitten olinkin viisi minuuttia kärkeä jäljessä.

Double Extreme -sarjan kärki Juha Laitinen, Tomi Ronkainen ja Henry Aalto. Kuva: Antti Saarimaa

 

Ronkainen ei silti hätkähtänyt, vaikka hyvän eka kierroksen jälkeen jalka alkoi painaa ja maaliin tuli väsynyt mies.

-Parin kuukauden päästä on vuorossa 24 tunnin MM-juoksu, selvitti mielellään ulkomaillakin kilpaileva Ronkainen.

Kolmantena maalilinjan ylittänyt Hoka One One Teamin Henry Aalto merkkautti loppuajakseen 4.49.18 ja

alitti myös entisen reittiennätyksen.

-Vauhdinjako onnistui ja oli piristävää, kun reitillä näki tiheään tahtiin ihmisiä luomassa tunnelmaa.

Pari vuotta sitten Himos Trailin korkannut Aalto kehui reitin parantuneen siitä aika lailla.

 

Niina Taimisto oli lopussa kestävin

Niina Taimisto voitti Double Extremen naisten sarjan Kuva: Antti Saarimaa

Viime vuonna kovan kamppailun Himos Extreme -sarjan neljännestä sijasta käyneet Niina Taimisto ja Kaisa Kontro kohtasivat nyt 52 kilometrin Double Extreme -sarjassa, missä Taimisto oli jälleen niukasti parempi ajoin 6.07.28 ja 6.10.17.

– Oli se matkanteko semmoista oman pään sisäistä taistelua, kun yrittää mennä niin kovaa kuin jaksaa, juttusi Taimisto.

Hän kertoi selvinneensä parista 26 kilometrin kierroksesta odotettua paremmin, vaikkakin krampit hidastivat menoa toisella kierroksella.

Jämsäläissyntyinen Taimisto kuuluu Himos Trailin kanta-asiakkaisiin ja totesi pilke silmäkulmassaan edellisistä juoksuistaan.

-Kun vauhti ei riitä, pitää siirtyä pidemmille matkoille.

Kolmas oli Taimiston tavoin Team Raholaa edustava Tiina Häkkinen ajalla 6.30.14, millä hänkin alitti reilusti Nina Mäen nimissä olleen reittiennätyksen 6.59.29.

Matti Taini ja Susanna Ylinen Extreme -sarjojen nopeimmat Himoksella

KRIK Finlandia edustava lapualainen Matti Taini ja Salomon Suunto Trail Teamia edustava jyväskyläläinen Susanna Ylinen pitivät kovinta vauhtia 945 metriä nousua käsittäneellä miesten ja naisten 26 kilometrin Extreme -reitillä ja merkkauttivat loppuajoikseen 2.05.28 ja 2.19.36 lauantaina Jämsän Himoksella.

– Ykkössija oli mukava yllätys, sillä tiesin vasta maalissa voittaneeni, iloitsi Taini.

Miesten kilpailussa oli nimittäin ensimmäisenä ja toisena maalilinjan ylittäneiltä Teemu Toivaselta ja Jonne Seppäseltä epähuomiossa jäänyt pätkä reittiä juoksematta. Maratoonarina paremmin tunnettu Taini oli ottanut opikseen pari vuotta sitten Himoksella tekemänsä kokeilun, missä hän veti jalkansa hapoille.
– Kun lähdin varovaisesti liikkeelle, pystyin säästämään ajoittain vihoitellutta akillesjännettäkin. Näin jaksoin hyvin myös viimeisen kympin.

Miesten muut mitalisijat veivät lopussa lihaksensa auki saanut kokenut Teemu Lemmettylä ja viime vuoden kuudetta sijaansa petrannut Ilkka Heinonen loppuajoin 2.08.27 ja 2.14.45.

Monipuolinen kestävyysurheilija Susanna Ylinen Kuva: Antti Saarimaa

Viikko sitten Himoksella maastopyöräilyn ykköseksi polkenut Susanna Ylinen myönsi tunteneensa ennen lähtöä kisaväsymystä, mutta maalissa nainen oli yhtä hymyä.

– Tämä tuntui kotikisalta, ja annoin vain mennä miettimättä lopputulosta.

Hän kertoi välillä nähneensä takanaan juoksevan Heidi Haapasalon, jolla oli vakaat aikeet tavoittaa karkulainen.

– Ajattelin juosta kärjen kiinni, sillä rakastan mäkiä. Siitä ei tullut mitään, kun takareisi kramppasi alamäessä, selvitti ajan 2.21.19 kellottanut Haapasalo.

Naisten sarjan kolmannen sijan ajalla 2.27.12 nappasi Himos Trailissa debytoinut Ruut Uusitalo, jolla oli alkumatkasta hyvä tuntuma Haapasaloon.
– Reitillä oli hyviä nousuja. Tykkäsin niistä, sillä harrastan vuorijuoksua, kehui Uusitalo.

 

 

 

 

Hiihtäjä Heini Hokkanen dominoi Challenge -sarjaa

Naisten viestinhiihdon 3-kertainen suomenmestari Kainuun Hiihtoseuran Heini Hokkanen löi ällikällä polkujuoksuväen, kun hän voitti 630 metriä nousua käsittävän 17 kilometrin Challenge -sarjan ylivoimaisella ykkössijalla ja uudella reittiennätyksellä 1.19.37.
– Ajan ja tuntuman perusteella jaksaminen on hyvällä tasolla talven hiihtoja ajatellen.

Tunturisuunnistuksessa meritoitunut Hokkanen teki Himos Trailin kannalta hyvän valinnan, sillä Jyväskylässä asuva nainen jätti rullahiihdon SM-kilpailut Vuokatissa väliin ja valitsi itselleen sopivan mittaisen matkan Himokselta.

Muut podiumsijat valtasivat suunnistaja Elli Peltomäki ja pitkien matkojen hiihtäjä Terhi Pollari, jotka myös alittivat ajoillaan 1.28.49 ja 1.29.59 Emma Hämäläisen nimissä olevan reittiennätyksen 1.31.24.

-Sain tässä hyvän treenin, kun en pääse tänne mukaan SM-yösuunnistuksiin, juttusi Peltomäki.

Pollari tunnusti, ettei hiihtäjä pääse helpolla polkujuoksussa, koska alamäessä ei pääse kyykkyyn eikä palautumaan.

-Yleensä ei ole tullut juosta kovin paljon näin pitkiä matkoja, pohdiskeli Pollari.

Antti Mattila piti miesten 17 kilometrin ohjat käsissään, vaikka takavuosien mailerilupaus Janne Hiukka ravasi tuntumassa ja taipui vain runsaan minuutin turvin ajoin 1.17.38 ja 1.18.59.

Kolmas oli Aleksi Kujala juostuaan ajan 1.20.16.

-Pääsin muista karkuun eka kilometrillä, enkä sen jälkeen suuremmin vilkuillut taakse, tuumi Mattila.

Hän kertoi kilpailevansa yleensä maantiellä, mutta arveli suunnistusharrastuksestaan olevan apua poluille.

 

Merja Rantanen vauhditti ylämäissä joukkueensa voittoon

Suomen suunnistuksen MM-edustaja Merja Rantanen juoksi Team Spirit -viestissä voittoon joukkueellaan Paljakka Kuva: Antti Saarimaa

Viikko sitten suunnistuksen MM-kisoissa Suomea edustanut Jämsän Retki-Veikkojen Merja Rantanen vei poikansa Otto Salmelan ja puolisonsa Antti Anttosen kanssa Paljakan nimiin seitsemän osuutta käsittäneen 26 kilometrin Team Spirit -viestin hyvällä ajalla 2.01.28.

-Merja juoksi kolme osuutta ja halusi paljon mäkeä alleen. Otto pinkaisi yhden kolmen kilometrin pätkän, ja minä juoksin sitten myös kolme osuutta, selvitti ankkuri Anttonen.

Paljakan nousu kohti ykköspallia on ollut vääjäämätön, kun parin vuoden takainen nelossija kirkastui viime vuonna kolmossijaksi ja nyt piikkipaikaksi.

Paljakalle hyvän vastuksen tarjosi Sajaniemen Sonnit ja kolmas oli Urosen taimet.

 

Teksti: Jorma Taini

Aiheeseen liittyvät julkaisut

3 Kommentti(a)

  1. Joakim Sandström

    Miksi ette mainitse #himosFail ollenkaan, ihmeellistä peittelyä uutisoinnissa.

  2. kahtoja

    paikanpäältä seuraneena ei voinut kun nauraa tälle sekoilulleMielekiinosta kenelle 52 reittienkka nyt kuluu?? ronkainen kuiten eka oikein juosut

Kommenttikenttä on suljettu.

X
X