Nuuksio Classic kutsuu nauttimaan syysluonnosta

Kahdeksas Nuuksio Classic houkuttaa polkujuoksun huippuja ja harrastajia

Suomen polkujuoksutapahtumien klassikoihin kuuluva Nuuksio Classic Trail Marathon tuo 700 juoksijaa nautiskelemaan Nuuksion poluista lauantaina 7.9. Tapahtuma kiinnostaa juoksijoita vuosi vuodelta enemmän, mikä näkyy muun muassa osanottajakiintiön täyttymisenä ennätyksellisen aikaisin ja entistä kovempana tasona kisan kärjessä.

Tapahtumassa juostaan kaksi aikuisten matkaa, maratonin mittainen Nuuksio Classic ja 72km:n pituinen ultramatka Nuuksio70. Myös lapset ja nuoret pääsevät polkujen makuun 5,7km:n minimaratonilla.

Nuuksion Classicin tunnelmaa. Kuva: Poppis Suomela

 

– Olemme ylpeitä ja innoissamme Nuuksio Classicin vaikutuksesta polkujuoksun kehitykseen Suomessa. Hienoa nähdä, että lajin ja tapahtuman suosio jatkaa kasvuaan, kertoo kisan johtaja Terho Lahtinen koko 80 hengen järjestelytiimin puolesta.

Kahdeksan juoksijaa on osallistunut toistaiseksi kaikkiin Nuuksio Classiceihin. Yksi konkareista, Tom Toivonen valottaa tapahtuman suosion taustaa:

– Olen osallistunut kaikkiin Nuuksio Classic -tapahtumiin samoista syistä kuin ensimmäiseen: hyvät järjestelyt kauniissa luonnossa lähellä pääkaupunkiseutua. Järjestelyt ovat parantuneet vuosi vuodelta osallistujien ja muiden sidosryhmien palauteen perusteella. On ollut erityisen hauskaa kannustaa ensikertalaisia osallistumaan ja kiitollisena jakaa sitä tukea, jonka itse sain ensimmäisessä polkujuoksutapahtumassani, vuoden 2012 Nuuksio Classicissa ja sitä edeltäneillä yhteislenkeillä.

Ansio havittelee reittiennätystä

Maratonmatkalla Suomen polkujuoksun ykkösnimi, kauden aikana kovissa kansainvälisissä kisoissa menestynyt Henri Ansio lähtee hyvällä fiiliksellä puolustamaan jo neljän vuoden mittaista Nuuksion voittoputkea ja haastamaan omaa reittiennätystään.

Henri Ansio matkalla voittoon 2017. Kuva: Aapo Laiho

– Nuuksio Classic osuu sopivaan saumaan kisakalenterissa. Parina viime vuonna on ollut juuri pitkä kisa alla tai tulossa seuraavalla viikolla, mutta tänä vuonna pääsen lähtemään viivalle täydessä iskussa, iloitsee Ansio.

– Ykköstavoite on hakea Buff Trail Tourin pisteitä, mutta jos sattuu hyvä päivä, lähden ainakin yrittämään reittiennätystä, tuumii Ansio, jonka noteeraus 3:07:59 vuodelta 2015 on juostu nykyistä muutaman minuutin nopeammalla reitillä.

Ansion peesissä seuraavista sijoista mittelevät Markus Rannankari, Sami Vähänen, Jaakko Mäkelä ja Janne Hietala.

Buff Trail Tourilla Ansiolla on mahdollisuus nousta hyviin asemiin ennen päätöskisa Vaarojen Maratonia. Touria johtava Juuso Simpanen juoksee Nuuksiossa ultramatkan ja säilyttää kärkipaikkansa Ansiota yhden kisan enemmän juosseena, mutta kun yhteistuloksiin lasketaan neljän kisan pisteet, päässee Ansio lähtemään finaaliin hieman niskan päällä.

Jantunen puolustaa viime vuoden voittoa

Naisten maratonin ykköseksi vahvin ehdokas on viime vuoden voittaja Hanna Jantunen, jonka kesä tosin on mennyt flunssakierteessä.

– Olen ollut kesäkuun lopun jälkeen kipeänä ja taas tällä viikolla kurkkukivussa, joten varsin epävarmoin fiiliksin olen lähdössä matkaan. Saa nähdä, millä vauhdilla jalat jaksavat maaliin asti, miettii Jantunen.

Jantuselle kovan vastuksen antanee huippusuunnistaja Anni-Maija Fincke, joka lähtee pisimmälle juoksulenkilleen ikinä.

– Tunnelmat ovat korkealla, ja odotan malttamattomana kisaa ja Nuuksion luontoa.      Anni-Maija Fincke

– Tunnelmat ovat korkealla, ja odotan malttamattomana kisaa ja Nuuksion luontoa. Hiukan tosin jännittää, koska en ole ikinä juossut lähellekään maratonin mittaista matkaa. Kisaan lähden maltilla, viimeisellä kympillä saa sitten avata hanat, jos siltä jostain kumman syystä tuntuu, Fincke suunnittelee.

Muita suosikkeja naisten maratonilla ovat Buff Trail Touria johtava Julia Silvennoinen ja kotikentällään starttaava Espoon Paula Havu

Hanna Jantunen maalissa 2018. Kuva: Miska Koivumäki

Buff Trail Tourin kannalta Jantusen päivän kunto ratkaisee paljon. Jos flunssa ei haittaa, saa Jantunen kahden aiemman osakilpailuvoiton jatkeeksi hyvät pisteet ja ratkaisee kauden mestaruuden Vaarojen Maratonilla Nuuksion väliin jättävän Susanna Ylisen kanssa.

Trail Tourin kolmannesta sijasta ottelevat tasaisesti Silvennoinen ja Nuuksiossa neljännet pistensä keräävä Havu, joka onnistuessaan voi nousta Nuuksion jälkeen yhteispisteissä johtoon.

Naisten ultramatkalla jännittävä kisa, Simpanen miesten ennakkosuosikki

Ultrajuoksu Nuuksio70 kiertää Nuuksion alueen laidasta laitaan yhtenä 72km:n lenkkinä. Naisten kisasta odotetaan viime vuoden voittajan Mia Tuoriniemen ja keväällä NUTS Karhunkierroksen 83 km:n reittiennätyksen tehneen Kaisa Saarion mittelöä. Miesten puolella molemmat tähänastiset Nuuksio70-startit voittanut Juuso Simpanen lähtee matkaan selkeänä suosikkina.

– Olen Espoosta kotoisin ja hiihdellyt Nuuksiossa alakouluikäisenä, mutta sen jälkeen olen seikkaillut siellä hyvin vähän. Mikäs sen parempi tapa tutustua paikkoihin uudestaan kuin reilun 70 kilometrin pituinen reipas eväsretki! Matkaan olen siis lähdössä erittäin hyvillä mielin, iloitsee Nuuksio Classicin ensikertalainen Saario.

– Kiva päästä Nuuksioon juoksemaan, tykkään reitistä kovasti! Ennakko-odotuksia ei juuri ole, kesä on ollut niin surkea jalkavaivan vuoksi, mutta jos lähelle viime vuoden aikaa pääsisin, olisin tyytyväinen, Tuoriniemi arvioi.

Mestaruutta puolustava Simpanen on tänä kesänä hakenut vauhtia lyhemmiltä matkoilta ja ottanut selvän kehitysharppauksen. Nuuksio70 on miehelle kauden toinen pääkisa ja pisin kisamatka. Ennen kisaa Simpanen arveli ehtivänsä maaliin noin ajassa 6h20min, mikä tietäisi uutta reittiennätystä.

Simpasen haastajia ovat mm. heinäkuussa NUTS Ylläs Pallaksen 160km:n kisan voittanut Tuomas Maisala ja kesän aikana hyvin harjoitellut MM-edustaja Tomi Mikkola.

Uusi silta ja pitkospuita kansallispuistoon lahjoitusvaroin

Kolmoislammin silta, joka on rakennettu kesällä 2019 Nuuksio Classicin tuella. Kuva: Terho Lahtinen

Tämän vuoden tapahtuman osanottajat ja kaikki muutkin Nuuksion ulkoilijat pääsevät nauttimaan edellisten vuosien hedelmistä, sillä kesän aikana Nuuksion kansallispuiston alueelle on valmistunut useita uusia pitkospuuosuuksia ja upea Kolmoislammin silta, joiden materiaalit on hankittu kisan lahjoitusvaroin.

Nuuksio Classic on perinteisesti lahjoittanut 10 euroa per osanottaja luonnonsuojelun tai luontoliikunnan edistämiseen. Jo muutamia vuosia lahjoituskohteeksi on valikoitunut Nuuksion polkujen ylläpito, jota tapahtuma tukee tänäkin vuonna.

Nuuksion polut kutsuvat polkujuoksijoita nauttimaan alkusyksyn tunnelmasta!

 


 

Aikataulu lauantai 7.9.:

Nuuksio70 lähtö klo 6:00

Nuuksio Classic Trail Marathon lähtö 10:00

Miesten Nuuksio70 -voittaja maalissa 12:15-12:25

Miesten Nuuksio Classic -voittaja maalissa 13:05-13:10

Naisten Nuuksio Classic -voittaja maalissa 13:50-14:00

Naisten Nuuksio70 -voittaja maalissa 13:50-14:10

Maali sulkeutuu 18:30

Aiheeseen liittyvät julkaisut

X
X