Polkukisojen kärki laajeni Nuuksio Classicilla

Ennakkosuosikit veivät voiton maratonilla

Nuuksion Classic Trail maraton juostiin kahdeksannen kerran lauantaina 7.9.2019. Maratonilla ykkössijat veivät odotetusti Hanna Jantunen ja Henri Ansio.

Hanna Jantunen juoksi kärjessä koko 42km matkan. Kuva: Rami Valonen

Tiukan vastuksen Jantuselle tarjosi kuitenkin toiseksi sijoittunut Anni-Maija Fincke, joka pysyttelisit Jantusen kannoilla vain parin minuutin erolla koko kisan. Kisan alkupuolella toista sijaa piti Fincken seuratoveri Paula Havu, joka kuitenkin alkoi jäädä kärkikaksikon vauhdista ensimmäisen väliaikapisteen jälkeen sijoittuen kolmanneksi.

”Aiempiin vuosiin verrattuna vauhdinjako oli erilainen: lähdin tosi rauhassa ja se toimi lopussa tosi hyvin. Viidestä kilometreistä eteenpäin juoksin yksin, ja se meni vähän retkeilyksi. Kun kuulin tilannetietoja matkalla, oli voimia mennä vähän reippaammin”, Jantunen kertoo kisataktiikastaan, jolla irtosi loppuaika 3:50:14. ”En ole koko kesänä käynyt paljoa kisoissa, joten tämä meni yllättävän hyvin.”

Paula Havu siirtyi suorituksellaan kotimaassa seitsemän osakilpailua kattavan BUFF Trail Tour Finland -sarjan niukkaan johtoon ennen kauden viimeistä osakilpailua. Se käydään Vaarojen Maratonilla lokakuussa.

Henri Ansio kertoi kärsineensä ennen kisaa flunssasta, eikä omien sanojensa mukaan lähtenyt edes tavoittelemaan reittiennätystä. Vauhti riitti kuitenkin voittoon ajalla 3:11:45 ja yli viiden minuutin erolla toiseksi tulleeseen Markus Rannankariin nähden. Kolmanneksi miesten sarjassa maratonilla sijoittui Pekka Itävuo.

”Oli kyllä hauskaa, mutta onneksi ei tarvinnut puhua matkalla”, käheä-ääninen Ansio vitsaili maalissa. ”Oli hyvä keli ja reitti oli kuivassa kunnossa. Vähän oli ehkä reipas alku, mutta kyllä se matkavauhti siitä sitten tasoittui. Semmoista reipasta tulin, muttei ylikovaa.”

Miesten puolella Buff Trail Tour -mestaruuden lähtöasetelma viimeiseen osakilpailuun on nyt kiinnostava: päivän molemmat voittajat Ansio ja Juuso Simpanen voivat vielä kerätä kokonaisvoiton, vaikka Simpanen ei Nuuksiossa osakilpailumatkalle osallistunut.

 

Reittiennätykset uusiksi ultramatkalla

70 kilometrin ultramatkalla Juuso Simpanen vei niin ikään odotetusti ja ylivoimaisesti kisan voiton uudella reittiennätyksellä 6:02:36. Simpanen irtosi muusta letkasta jo kisan alussa ja piti kaulansa loppuun asti. Miesten sarjassa ultralla hopealle ylsi Tuomas Maisala lähes kolmen vartin erolla Simpaseen. Kolmanneksi juoksi Osmo Liimatainen.

Juuso Simpanen oli yllättynyt kuinka nopeasti 70km kulki. Kuva: Miska Koivumäki

”Menin omaa rennon kovaa juoksua. Yllätyin, että näinkin nopeasti tulin maaliin”, Simpanen kommentoi. ”En tiennyt missä muut menevät, kuulin vaan huoltopisteellä, että on useampi kilometri eroa. Sen tarkempaa tietoa ei ollut, niin ei voinut hirveästi himmailla, vaan aika reippaasti piti juosta.”

Ultramatkan todellinen yllättäjä oli kuitenkin Johanna Antila, joka laittoi huimalla ajallaan 7:35:40 reittiennätyksen uusiksi yli puolen tunnin erolla. Naisten ultran kovasta tasosta kertoo, että myös toiseksi juossut Kaisa Saario ja kolmantena maaliin tullut Miia Tuoriniemi olisivat tehneet reittiennätyksen aiempiin vuosiin nähden.

Maalissa Antila kertoi olleensa ensimmäisellä ultramaratonillaan ja ensimmäisessä polkujuoksukisassaan. ”Lähdin ihan täysin tekemään omaa juoksunani ja halusin juosta kovaa”, Antila kuvailee juoksuaan. ”Pari kertaa otin tuntumaa maan pintaan, mutta muuten meni ihan ok.”

Johanna Antila ensimäisessä polkujuoksukisassaan 70km:n reittiennätyjkseen Kuva: Onevision.fi

 

”Olemme onnenpekkoja, kun saamme juosta täällä”

Tänä vuonna kahdeksannen kerran järjestetyn Nuuksio Classicin on juossut jokaisena vuonna kahdeksan juoksijaa. Yksi heistä on keravalainen polkujuoksuaktiivi Antti Risikko.

”Maaliin pääseminen on aina työvoitto”, Risikko kommentoi juoksun jälkeen. ”Niin kauan kun jalka nousee, niin kyllähän tänne täytyy tulla. Katsotaan, kummat hyytyy ensin, minä vai järjestäjät.”

Ensimmäisen maratoninsa juosseen Simo Suoheimon rakkaus Nuuksio Classiciin syttyi kerrasta.

”Oli ihan mieletön kokemus ja upea päivä juosta”, Suoheimo hehkuttaa. ”Oli sopivan tekninen reitti – oli tosi jees, kun pääsi oikeasti miettimään jalkatyötä. Vahvuuteni oli selvästi se, että alamäet pystyin ottamaan hyvin vauhdilla. Ei voi olla muuta kuin tyytyväinen. Ehdin myös fiilistellä luontoa: nappasin puolukoita mättäästä ja spottailin järvimaisemia. Kuten yksi kilpakumppani sanoi, olemme onnenpekkoja kun saamme juosta täällä.”

Teksti: Suvi Koskela

Nuuksio Classicin tunnelmallista reittiä Kuva: Poppis Suomela

Tulokset

BUFF Trail Tour Finland -pistetilanne, kun 6/7 osakilpailua käyty.

Tapahtuman kotisivu

Aiheeseen liittyvät julkaisut

X
X