Helsinki City Traililla nähtiin vauhdikkaita ratkaisuja

Helsinki City Trail tarjosi jännitysnäytelmiä, yllättäviä kamppailuja ja iloisia yllätyksiä. Loistavat kisajärjestelyt ja vauhdikkaat reitit saivat kiitosta juoksijoilta.

Helsinki City Trail oli polkujuoksun juhlaa, kun aurinkoinen syyspäivä ja nopeassa kunnossa olleet reitit siivittivät juoksijat huippusuorituksiin. Urheilujuhlan tuntua oli ilmassa, kun yli 700 kisaajaa aloittelijoista lajin huippuihin valloittivat Keskuspuiston polut. Samba Trail Running Clubin iloiset talkoolaiset ja sujuvat järjestelyt keräsivät laajalti kiitosta.

Henri Ansio ja Andrei Hramov.. Kuva: @onevisionfi #hct2019

 

Kisan päämatka tarjosi jännitysnäytelmän

Ennakkosuosikit kestivät paineet, kun sekä Andrei Hramov (Hiisirasti) että Maria Söderström (OK77) uusivat 24 km matkan voittonsa vuoden takaa.

Päivän jännittävin kaksintaistelu käytiin Hramovin ja kotimaisen polkujuoksuässän Henri Ansion välillä, kaksikon juostessa lähes koko matkan peräkanaa Keskuspuiston läpi. Hramov kukisti vastustajansa lopulta vain 17 sekunnin erolla, jättäen Ansion noin etusuoran verran taakseen.

Miesten kärjessä ei tavoiteltu reittiennätyksiä, vaan juostiin voitosta. Hramov jäi viime vuoden voittoajastaan yli seitsemän minuuttia. Venäläissuunnistaja peesasi Ansiota valtaosan matkasta, kunnes kiristi vauhtia 6 kilometriä ennen maalia.

Takavuosien mestarisuunnistaja Andrei Hramovin taktiikka puri voiton veroisesti. Kuva: @onevisionfi #hct2019

Viime viikonloppuna juostusta Skotlannin Ring of Steall -vuorijuoksusta palautuva Ansio ei pystynyt vastaamaan Hramovin vauhdinnostoon.

– Jalat eivät vaan toimineet tänään, niin kuin olisin halunnut, mutta se oli jo ennakkoon tiedossa, Ansio kommentoi maalissa.

Helsinki City Trail oli kuitenkin hyvä treeniä ensi viikon Vaarojen maratonia varten, missä Ansio tavoittelee Buff Trail Tourin voittoa. Kolmanneksi miesten kisassa juoksi Sajaniemen Sonnien Tuomas Tervo, jääden voittajasta 6 minuuttia 13 sekuntia.

 

Moninkertainen SM-mitalisti edelleen iskussa

Maria Söderström maalissa Eläintarhan kentällä Kuva: @onevisionfi #hct2019

Naisten päämatkalla kokemus oli valttia. Maria Söderström otti suvereenin voiton ja paransi viimevuotista voittoaikaansa kolmella minuutilla. Vuosien varrella niin kestävyysjuoksussa kuin triathlonissa SM-mitaleja kahminut urheilija pysäytti kellot ajassa 2.01.53.

– [Kisa] Oli kyllä raskaampi kuin luulin, mutta loppujen lopuksi meni hyvin, kun paransin viime vuoden aikaa, Söderström analysoi juoksuaan maalissa.

Toiseksi tullut Jasmina Glad-Schreven (Say No to Doping!) jäi Söderströmistä 2 minuuutia ja 47 sekuntia. Kolmanneksi kirmasi Anna-Stiina Erkkilä ajalla 2.06.06.

 

Keskimatkan voitot hiihtäjälle ja suunnistajalle

14 kilometrillä voiton nappasi Maija Hakala (IF Solvalla Vargarna), joka kirkasti viime vuoden pronssimitalinsa kultaiseksi, vaikka aika (1.08.59) oli minuuttia hitaampi kuin edellisvuonna. Hakala kertoi juoksun tuntuneen vaikealta ja totesi vaatimattomasti suorituksen olleen siihen nähden “ihan ok”. Naisen päälaji on hiihto, ja hän keskittyykin seuraavaksi lähestyvään hiihtokauteen.

Kakkoseksi juoksi Salomon Suunto Trail Teamin Oona Hilkamo, joka hävisi reilun minuutin voittajalle. Helsinki City Trail oli hänelle ensimmäinen kisastartti sitten toukokuun lopun Karhunkierroksen. Kisaan hän starttasi molemmat nilkat vahvasti teipattuna.

Keskuspuistolle tyypillistä juurakkoista polkua. Kuva: @onevisionfi #hct2019

Loukkaantumisen vuoksi tyngäksi jääneen alkukauden jälkeen Hilkamo lähti matkaan riskejä vältellen, tarkoituksena nautiskella rauhassa kisan ensimmäinen puolisko. Se kannatti.

– Uskomaton yllätys! En uskonut, että tällä taktiikalla pääsisi podiumille, Hilkamo iloitsi maalissa. Hän kertoi etua olleen tutusta reitistä, jonka vuoksi kovat loppumäet eivät tulleet yllätyksenä.

Kolin Vaarojen maraton jää Hilkamolta väliin, mutta kahden viikon päästä hän starttaa Vantaalla puolimaratonilla.

Venäläissuunnistajat näyttivät osaamistaan myös 14 kilometrillä. Miesten kisan nopein oli Hiisirastin Sergei Detkov. Tasan 57 minuutin voittoaika oli vain muutaman sekunnin hitaampi kuin viime vuoden voittajan.

Toiseksi juoksi Buff Trail Touria alkukaudesta johtanut Jani Virta. Hän kertoi olevansa tyytyväinen nousujohteisella taktiikalla tekemäänsä rentoon juoksuun. Ensi viikonloppuna Virtaa odottaa uusi elämys, kun hän starttaa Kolilla 65 kilometrin yökisaan.

– Rentoo juoksua. Oon ihan tyytyväinen. Nouseva kisa. Uusi elämys perjantain 65 km yökisa.

Lyhyt reitti tarjosi onnistumisia ja hurjan yllätyksen

 

Pikamatkalla nähtiin hurjaa vauhtia, kun Julia Silvennoinen ja Ville Mäkelä nappasivat sarjojensa voitot. Molemmat juoksivat kisan kovana viimeistelytreeninä ensi viikonlopua Vaarojen maratonia silmälläpitäen.

Julia Silvennoinen pitii kovaa vauhtia lyhyellä matkalla. Kuva: @onevisionfi #hct2019

Ville Mäkelä ansaitsi mitalinsa ajalla 24.34. Normaalisti pitemmillä matkoilla nähtävä juoksija kertoi juoksun menneen suunnitelmien mukaan. Viikon päästä Kolilla hän tavoittelee paikkaa kymppisakissa. Miesten kakkonen Tomi Kanto jäi Mäkelästä 45 sekuntia.

Julia Silvennoinen oli niin ikään tyytyväinen hyvin menneeseen juoksuunsa (26.25). Alusta loppuun kisaa johtanut juoksija nautti hyvästä kulusta ja kiitteli reittiä. Koska muista naisista ei ollut tällä kertaa haastajiksi, Silvennoinen yritti tavoitella edellään juossutta poikaa tätä kuitenkaan tavoittamatta.

Ikäänsä nähden päivän kovimman juoksun taisikin tehdä vasta 12-vuotias Lauri Lakanen (Koovee), joka juoksi miesten sarjan kolmanneksi ajalla 26.08. Tästä lupauksesta kuullaan vielä!

Naisten sarjan toiseksi juoksi Iiris Moisio (28.12), kolmanneksi Kooveen Reetta Lakanen (28.18).

Teksti: Kaisu Suopanki

Aiheeseen liittyvät julkaisut

X
X