Ansio ja Ylinen Vaarojen Maratonin voittoon 

Vaarojen Maraton juostiin jälleen kerran haastavissa olosuhteissa, kun Koli sai juuri kisan alla lumipeitteen. Liukkaat polut hallitsi parhaiten miesten sarjassa Henri Ansio ja naisten sarjan puolestaan voitti Susanna Ylinen.

Ansio mestari jo toisena vuonna peräkkäin

 

Henri Ansio uusi Vaarojen Maratonin voiton viime vuoden malliin. Tällä kertaa ero muihin täytyi repiä kisan loppuvaiheessa, sillä Jonne Seppänen jaksoi roikkua Ansion peesissä alkukilpailun ja antoi voittajalle todellisen haasteen.

Huippukuntoinen Henri Ansio juoksi lähelle reittiennätystä talvikelistä huolimatta

“Jonne teki kyllä tästä oikein kunnon kisan. Rankka kisa, kun oli paljon viime vuotta liukkaampaa ja tulin alamäet kuin mummo. Varsinkin Ryläyksellä alamäet oli teknisiä ja siinä Jonne sai minua kiinni hurjapäänä. Lopussa kuitenkin sain venytettyä eroa muihin ja viimeisen nousin tulin rauhallisesti, kun tiesin ettei reittiennätykseen enää ollut mahdollisuutta”, kuvailee Henri Ansio kisan kulkua.

 

Jonne Seppäsen kova haaste Ansiolle kostautui lopun hyytymisenä ja lopulta Jonne jäi neljänneksi, kun Juha Sorvisto ja Juuso Simpanen ajoivat lopussa ohi.

Ylinen hallitsi alusta loppuun

Naisten sarjan voitti Susanna Ylinen, joka karisti muut kilpailijat kannoiltaan jo ennen Kiviniemen väliaikapistettä (17 km lähdöstä). Lopun matkaa Ylinen laskettelikin tasaisesi eroa kasvattaen ja ero maalissa toiseksi tulleeseen Julia Silvennoiseen venyi yli kahdekasaan minuuttiin.

Naisten kärkikolmikko vasemmalta Hanna Jantunen (3.9, Susanna Ylinen (1.) ja Julia Silvennoinen (2.)

Ylinen taitaa haastavat olosuhteet, sillä kun kysyttiin haastavasta kelistä, niin hän vastasi näin:

 

“Mikä haastava keli? Tuolla on sikakaunista. Teki mieli ottaa selfietä, mutta juoksukaveri ei antanut pysähtyä”, naurahtaa Susanna Ylinen.

 

Tulokset

 

Vaarojen Maraton, 42,5 km, miehet 

 1. Miesten krkikolmikko, vasemmalta Juha Sorvisto (2.), Henri Ansio (1.) ja Juuso Simpanen (3.).

  Henri Ansio, 3:39:34

 2. Juha Sorvisto, 3:46:21

 3. Juuso Simpanen, 3:47:40

 

Vaarojen Maraton, 42,5 km, naiset

 1. Susanna Ylinen, 4:31:47

 2. Julia Silvennoinen, 4:40:21

 3. Hanna Jantunen, 4:40:48

 

Vaarojen Maratonin muut matkat

 

Vaarojen Maraton on laaja juoksutapahtuma, jossa on sarjoja kaikkien makuun. Pääkilpailu juostaan 42,5 km mittaisena ja osana valtakunnallista polkujuoksukisojen sarjaa. Superhaastetta kaipaaville tarjolla oli 65 tai 130 km matkat, joissa lähtö oli perjantai-iltana ja siten juoksu tapahtui yön yli. Yön yli juostavana sarjana 65 km oli kilpailun ohjelmassa ensimmäistä kertaa. Pitkien matkojen lisäksi tarjolla oli myös harrastajajuoksijoille soveltuva 13,5 km.

Sami Vähänen juoksi 65km:n voittoon viimevuotista voittoaikaansa nopeammin

Vaarojen Maraton, 65 km, miehet

 1. Sami Vähänen, 6:30:13
 2. Tomi Mikkola, 6:32:10
 3. Mikka-Pekka Rautiainen, 7:12:26

Vaarojen Maraton, 65 km, naiset

 1. Johanna Leino, 8:35:34
 2. Marjo Liikanen, 8:39:10
 3. Mia Tuoriniemi, 8:51:31

Vaarojen Maraton, 130 km, miehet

 1. Tuomas Maisala, 18:44:42
 2. Joni Lepistö, 19:18:14
 3. Jarkko Aspegren, 20:00:47

Vaarojen Maraton, 130 km, naiset

 1. Saara Päätalo, 20:49:41
 2. Jennika Karvinen, 23:17:57
 3. Lotta Puttonen, 23:27:28

 

Vaarojen Maraton, 65 km yö, miehet

 1. Jani Virta, 7:26:50
 2. Dmitry Sushchikh, 8:27:29
 3. Sampo Rahko, 8:41:59

Vaarojen Maraton, 65 km yö, naiset

 1. Eija Keski-Säntti, 9:40:33
 2. Saara Peteri, 11:06:45
 3. Petra Poutiainen, 11:50:39

 

Vaarojen Maraton, 13,5 km, miehet

 1. Mikko Patana, 1:02:09
 2. Tuomo Kuisma, 1:04:01
 3. Tuomas Kari, 1:04:31

Vaarojen Maraton, 13,5 km, naiset

 1. Aino Maria Niemi, 1:17:50
 2. Katja Sorri, 1:18:56
 3. Laura Hyyryläinen, 1:24:21

Kaikki tulokset

“Mukavat fiilikset on nyt onnistuneen kisan jälkeen. Ensimmäistä kertaa mukana ollut 65 km yösarja oli onnistunut lisäys tapahtumaan ja uudistuksia mietitään jatkossakin. Osallistujilta on saatu hyvää palautetta tunnelmasta, maisemista ja pohjoiskarjalaisesta vieraanvaraisuudesta. Onnistunut tapahtuma on yli sadan talkoolaisen voimanponnistus”, kertoo kilpailunjohtaja Hannu Airila.

 

Vaarojen Maraton päätti Trail Tour Finlandin

 

Vaarojen Maraton oli polkujuoksukisojen sarjan, BUFF Trail Tour Finlandin finaali. Juoksijat keräävät kiertueen osakilpailuista pisteitä, joiden perusteella parhaat kruunataan kauden päätteeksi.  Sarjaan kuului seitsemän osakilpailua ja kaiken kaikkiaan osakilpailuihin osallistui 1358 juoksijaa miesten ja 1036 naisten sarjoihin. Yhteensä siis huima 2394 juoksijaa oli mukana valloittamassa metsäpolkuja ympäri Suomen.

 

Suomen suurin polkujuoksutapahtumien sarja Trail Tour Finland jatkuu myös vuonna 2020. Ensimmäinen osakilpailu on toukokuun alussa juostava Bodom Trail. Finaali juostaan Vaarojen Maratonilla Kolilla lokakuun alussa.

“Kiertueella pisteitä keräävien juoksijoiden määrät ovat kasvaneet joka vuosi kiertueen perustamisesta lähtien vuonna 2014. Tänä vuonna kasvua tuli jälleen noin kymmenen prosenttia. Koemme, että hienoja kisamaastoja eri puolilla maata yhdistävälle kiertueelle on kysyntää”, sanoo koordinaattori Heikki Hamunen.

Vuonna 2019 kiertueen tavoitteena oli madaltaa osallistumiskynnystä, houkutella mukaan muidenkin lajien harrastajia sekä ehkäistä liiallisesta rasituksesta juoksijoille koituvia vammoja. Tätä varten juoksumatkoja lyhennettiin kahdessa osakilpailussa.

“Ensi vuonna matkat kiertueen seitsemässä osakilpailussa ovat samat kuin tänä vuonna”, Hamunen sanoo.

Kiertueen nimikumppanina jatkaa monikäyttöpäähineitä valmistava espanjalainen BUFF®.

BUFF Trail Tour Finland 2020 -kalenteri

 • Bodom Trail 21 km

 • NUTS Karhunkierros 55 km

 • Aulanko Tower Trail 21 km

 • NUTS Ylläs Pallas 37 km

 • Tunturimaraton 21 km

 • Nuuksio Classic Trail Marathon 42 km

 • Vaarojen Maraton 42,5 km

Aiheeseen liittyvät julkaisut

X
X