Viikko 45: Matalatehoinen sauvakävelylenkki

Suomi on sauvakävelyn luvattu maa ja hiihtäjien kesäharjoittelumuodosta tuli trendilaji vuosituhannen vaihteessa Marimekon unikkokuosisten sauvojen kanssa. Pelkästään mummojen tuuletuksesta ei ole nykyäänkään kyse, vaan muun muassa huippusprinttihiihtäjät voivat tehdä pitkiäkin sauvakävelylenkkejä läpi kauden.

Sauvakävely on hyvä tapa tehdä matalatehoisia harjoituksia ja sopii kaiken tasoisille liikkujille. Matalatehoinen harjoittelu parantaa aerobista aineenvaihduntaa ja rasvojen käyttöä energiaksi sekä on pohjana kaikelle harjoittelulle. Sauvojen kanssa liikuttaessa vahvistuu myös ylävartalon lihaksisto, mikä on eduksi hiihtoa harrastaville ja pitkille vuoriultrille tähtääville.

Viikon harjoituksena tehdään puolestatoista tunnista kahteen ja puoleen tuntia kestävä sauvakävelylenkki vaihtelevassa maastossa. Hyviä paikkoja ovat hiihtolatujen pohjat ja retkeilyreitit. Tasavauhtisella lenkillä liikutaan peruskestävyysalueella, jolloin sykkeet ovat noin 40 lyöntiä alle maksimisykkeen. Tuntemuksena pitäisi olla, että koko ajan voi puhua tulematta hengästyneeksi. Yli kahden tunnin lenkille on hyvä ottaa nestettä mukaan.

Sauvakävelysauvat ovat lyhyemmät kuin (perinteisen)hiihtosauvat. Normaali sauvan pituus on 0,7 × henkilön pituus. Kyynärnivelen tulee olla noin 90 asteen kulmassa, kun sauvat ovat käsissä ja sauvan kärki on varpaiden kohdalla maassa. Sauvaa ei puristeta koskaan, vaan se pysyy käsissä rennosti lenkin avulla.

Sauvakävely on hyvä sosiaalinen lenkkeilymuoto. Kysy kaverisi mukaan.

Mikko

Aiheeseen liittyvät julkaisut

X
X