Viikko 46: 5…10 km testijuoksu

Testijuoksu herättää aina tunteita. Se tuo mieleen maitohapon makuisen loppurutistuksen, mutta myös juoksun jälkeisen hyvän olon ja hyvällä onnistumisella uuden ennätyksen.

Viidestä kymmeneen kilometrin mittainen testijuoksu on erinomainen oman juoksukunnon testi ja aika ajoin toistettuna lahjomaton kehityksen mittari. Ja hyvä harjoitus. Kovassa tasavauhtisessa juoksussa oppii myös kuuntelemaan kehoaan ja tunnistamaan vauhtinsa. Näin loppukaudesta on hyvä juosta yksi testijuoksu ja keväällä seuraava ja tarkastella sen pohjalta missä mennään.

Valitse reitiksi yhdesti tai useasti kierrettävä lenkki, josta kertyy tavoitematkasi. Reitin on hyvä olla esimerkiksi hiekkapohjainen ja talvisin aurattu, jolloin pystyt tekemään testijuoksun vuodenajoista välittämättä.

Aloita harjoitus reilun kahdenkymmenen minuutin verryttelyllä, jossa voit kokeilla muutaman vedon tavoitevauhtiasi. Testijuoksussa pyri etenemään parasta mahdollista vauhtia tasaisesti koko matka. Onnistunut suoritus on melko tasainen kilometrivauhdeiltaan ja syke korkealla noin 10-20 pykälää alle maksimisykkeen. Testin jälkeen ota aika ja keskisyke ylös ja loppuverryttelyiden kautta kotiin.

Lumisella alustalla nastakenkä on oikea valinta. Kovasti juostaessa vetopidosta voi tulla ongelma, jos juoksee nastattomalla kengällä. Vähennä vaatetta reilusti testin ajaksi. Kovasti juostaessa lämmöt nousevat korkealle talvellakin. Takin voi laittaa oksan haaraan ja ottaa sen sitten lämmikkeeksi loppuverryttelyyn.

Tee testijuoksusta ystävä.

Aiheeseen liittyvät julkaisut

X
X