Viikko 1: Juoksukävelylenkki.

Juoksua voi tehdä monella eri tavalla ja se miten harjoitellaan vaikuttaa paljon siihen mihin totutaan ja millainen juoksija sinusta tulee. Kannustan monipuolisuuteen, juokse maantiellä, puistoissa, metsässä, jyrkässä maastossa ja niin edelleen. Monesti kuntoilijat juoksevat vuodesta toiseen hyvin saman pituisen lenkin samalla vauhdilla. Tällöin ei voi odottaa kummoista kehitystä pitkällä tähtäimellä. Myös tarpeeksi matalatehoisten harjoitusten tekeminen kokonaan juoksemalla voi olla haastavaa aloittelijoille ja etenkin naisille. Tässä kohtaa ratkaisuksi nousee juoksukävely, jolla saa pidettyä tehot hyvin kurissa ja mahdollistaa pitkienkin peruskestävyys ja huoltolenkkien tekemisen.

Viikon harjoituksena tehdään pitkähkö juoksukävelylenkki. Juoksukävely on kevennetty versio juoksusta, jolloin vaativammat paikat kävellään. Voit säätää lenkkisi vaativuutta sillä miten paljon kävelet. Aloittelijat voivat kävellä lähes kaikki mäet ja kovakuntosimmat vain jyrkimmät. Seuraa syketasojasi mittarista ja lihaksiston tuntemuksia. Maastossa myös hyvin tekniset kohdat voi olla hyvä kävellä. Lenkin pituuden voit säätää kuntotasoon sovittaen kahdesta kolmeen tuntiin.

Vinkki ensimmäiseen pohjoisen polkutapahtumiin tähtääville.

Pohjoisen polkujuoksutapahtumissa on yleensä paljon korkeuseroja ja nousumetrejä tulee hyvin usein toista kilometriä ja siitä ylöspäin. Hyvin harvat pääsevät koko reitin juoksemalla ja varsinkin ensimmäisissä tapahtumissa joutuu kävelemään paljon nousuja. Tätä kävelyä on harjoiteltava, koska jos olet vain juossut koko harjoituskauden, tulee kävelyosuuksilla aivan erilainen kuormitus jalkoihin ja pian ollaan pulassa. On siis harjoiteltava niitä etenemismuotoja joita joudut käyttämään tapahtumassa. Sama koskee sauvoja – jos aiot ottaa ne mukaan, niin harjoittele niiden kanssa.

Hyvää ja menestyksekästä uutta vuotta,

Mikko, Juoksuopisto

Aiheeseen liittyvät julkaisut

X
X