Alternativ träning

Som ultralöpare får jag ofta frågan hur kroppen håller för all påfrestning och träning. När man också är beroende av sin kropp och att den förmår prestera i jobbet är det extra viktigt att försöka göra rätt så att alla kroppsdelar hålls hela och att man kan prestera både långt och länge, gärna livet ut.

Egentligen finns det bara två tydliga svar på denna fråga om hur man får kroppen att hålla för stora påfrestningar.

1. Träna mångsidigt.

2. Lyssna på kroppen.

För mej personligen är det årstiderna som bestämmer träningsform. Finns det snö är det skidor som gäller. Vår, sommar och höst kombinerar jag gärna träningen med både paddling och cykling. Just denna årstid vi lever i nu skulle jag gärna vilja slå ett slag för dej som ultralöpare att träna uthållighet i backar även med stighudar under skidorna. Det är ett mycket effektivt sätt att träna rätt muskelgrupper för bergs- och ultralöpning, samtidigt som du får otroligt fina naturupplevelser. Bäst är det natuligtvis att använda lätt SkiMo utrustning alternativt Alpin Randonnee eller Telemark skidor. Dom lätta och smidiga OAC skidorna fungerar också bra att ta sej fram mej i lite lättare fjällterräng om man vill träna höjd och samtidigt pulsa fram i snön.

Är du ovan att röra dej i fjällterräng vintertid är det också bra att gå en kurs i lavinsäkerhet eller delta i ledda turer. För att få bra backträning med skidor går det också bra att gnata på upp för hemmakullen där du känner dej trygg och säker. Börja tryggt och enkelt, annars blir det aldrig av.

 

Den bästa träningen bjuder naturen på helt gratis så utnyttja gärna dom resurser som finns just där du bor eller vistas. Följ naturen och variera din träning så håller kroppen längre.

Glöm inte punkt två. Vila när du är trött.

Ut och njut!

Aiheeseen liittyvät julkaisut

X
X