Susanna Ylinen vei hurjan kaksinkamppailun Himoksella

Salomon Suunto Trail Teamin multiurheilija Susanna Ylisen ja Jämsän Retki-Veikkojen suunnistaja Merja Rantasen kaksinkamppailu naisten 25 kilometrin voitosta oli Himos Winter Trailin parasta antia lauantaina Himoksella.

-Tänään on voittajan fiilis, mutta eilen illalla olisi lepo ollut paikallaan, totesi Ylinen maalilinjan ylitettyään.

-Mulle tuli lopussa noutaja, kun juomisesta oli liian pitkä tauko, tunnusti Rantanen istahdettuaan heti maaliin tultuaan.

Susanna Ylinen ajaa Merja Rantasta vimmatusti kiinni Kuva: Jani Sompi

Naisten kamppailussa kärkipaikka vaihtui muutaman kerran. Ylinen otti alkunousun rohkeammin kuin Rantanen, mutta pian he tekivät matkaa yhdessä.

-Kun kumarruin 18 kilometrin kohdalla ottamaan maahan pudonnutta geeliäni, Merja karkasi mutkaisilla poluilla näkymättömiin.

Buff Trail Tourin viimevuotinen voittaja Ylinen ei pistänyt kuitenkaan hanskoja tiskiin, vaan hän hoki itselleen, että jäitä hattuun ja vipinää jalkoihin. Se tepsi, ja hän sai Rantasen selän näkyviin, kun Merjalla oli haastetta ylämäessä.

-Viimeisessä mäessä pari kilometriä ennen maalia Susanna meni ohi, mutten pystynyt vastaamaan hänelle, selvitti uransa pisimmän juoksukilpailun kirmannut Rantanen.

Jo neljännen voittonsa putkeen Himos Trailissa ottanut jyväskyläläinen liikunnanopettaja Ylinen myönsi joutuneensa lujille, kun Merja laittoi hänet juoksemaan.

-Tykkään juosta täällä, sillä kisassa kuin kisassa on aina huippumeininki.

Kahdeksankertainen suunnistuksen MM-mitalisti Rantanen kehui oman nimensä kuulemisen pitkin reittiä olleen huikeaa. Kun kärkikaksikon ajat olivat 2.09.27 ja 2.12.49, joutui kolmanneksi sijoittunut Niina Kosunen tunnustamaan heidän selvästi paremmiksi loppuajallaan 2.20.07.

-Kun eka kierros tuntui hyvältä, pystyin toisella kierroksella kiristämään vauhtia.

Vauhdin lisääminen olikin tarpeen, sillä neljänneksi tullut Tarja Masalin jäi paikasta podiumille vain 33 sekuntia.

Juho Ylisen soolojuoksu

Pari vuotta sitten itse Henri Ansiolle tiukasti kampoihin laittanut Nouskin suunnistaja Juho Ylinen otti muilta luulot pois heti kättelyssä ja luukutti miesten 25 kilometrillä ylivoimaiseen voittoon kelpo ajalla 1.44.07.

Juho Ylinen hallitsee Himoksen polkuja Kuva: Jani Sompi

-Pääsin heti ekan nousun jälkeen irti muista. Kun kuulin eroa tulevan koko ajan lisää takana tuleviin, laskettelin alamäet ja juoksin rennommin.

Tästä huolimatta Mäntästä kotoisin oleva Ylinen juoksi molemmat kierrokset samoihin aikoihin ja oli tyytyväinen repäistyään alussa selvän eron muihin.

-Taktiikkana oli päästä juoksemaan yksin, ja se meni nappiin.

Keskiviikkona omaa 3000 metrin testiaikaansa lähes puoli minuuttia parantanut 22-vuotias Juho Ylinen tähtää heinäkuussa Venäjällä järjestettäviin opiskelijoiden MM-suunnistuksiin. Kilpailun kakkossijan otti näytöstyyliin jämsäläisjuurinen Kangasala SK:n suunnistaja Jere Ahonen, joka kellotti ajakseen 1.51.31.

-Aika raskasta oli ja piti heti aluksi antaa siimaa Juholle.

Himoksen polut olivat Ahoselle ennestään tutut, muttei hän ollut paljon työtä vaatineilla poluilla aikaisemmin kilpaillut. Team Liikupia edustanut Pargas IF Tobias Henriksson varmisti suunnistajien kolmoisvoiton ajalla 1.57.35, vaikkei ollut vielä täysin toipunut pariviikkoisesta sairastelusta.

-Menoa oli nuhan takia pakko rauhoittaa 6-7 viimeisellä kilometrillä.

Tuli koettua, ettei toipilaana kannata lähteä matkaan. Kun yksi jos toinen polkujuoksija on parin kolmen vuoden aikana nostanut tasoaan, starttasi matkaan 66 naista ja miestä, joista maaliin tuli komeasti 65 miestä ja 62 naista.

Kangasala SK:n miehet liekeissä Himoksella

Kymmenen miehen vahvuudella lauantaina Himoksen poluille sännänneet Kangasala SK:n suunnistajat nappasivat 13 kilometrillä kaksoisvoiton Samu Lehtolan ja Jaakko Istolahden voimin sekä tunkivat 11 parhaan joukkoon peräti yhdeksällä miehellä. Lehtola ja Istolahti kävivät tiukan kisan voitosta, sillä kaksikko oli yhdessä vielä 8 kilometriin kohdalla.

-Juoksin alkumatkan yhdessä Juhon (Ylinen) kanssa. Kun annoin hänen mennä, Jaakko tavoitti minut, kertoi Lehtola.

-Samu nykäisi sitten loivassa ylämäessä ja aloin jäädä, kun fysiikka ei riittänyt, summasi Istolahti.

Kangasala SK:n miehistä Samu Lehtola ja Jaakko Istolahti Kuva: Jani Sompi

Lehtola joutui lopussa hieman passailemaan menoaan kramppien vuoksi, jolloin miesten eroksi tuli 45 sekuntia loppuajoin 55.21 ja 56.06. Kangasala SK aloitti leirinsä Himoksella räväkästi numerolappu rinnassa ja illalla oli luvassa yösuunnistusta ennen sunnuntain pitkää lenkkiä. Kiilaa suunnistajien väliin onnistuivat lyömään kolmanneksi ja neljänneksi sijoittuneet Kuhmoisten Antti Mattila ja Jyväskylän Samppa Ahmaniemi, joista Mattila alitti tunnin rajan ajalla 58.30.

-Kärkikaksikolla oli niin notkeaa menoa, että paremmille minä hävisin, tunnusti Mattila rehdisti. Hänen tavoitteensa on juosta kesällä kymppi mahdollisimman kovaa niin tiellä kuin radallakin ja menestyä Aikuisurheilun SM-kisoissa.

Ulrika Uotila väläytti kevyttä menoaan

Tamperelaisen Koovee:n suunnistaja Ulrika Uotila oli omaa luokkaansa naisten 13 kilometrillä ja kellotti voittoajakseen 1.05.37.

-Hyvin jaksoin maaliin asti, enkä ollut hapoilla mäkisen alun jälkeen, iloitsi hyvävoimainen Uotila. Hän kertoi juosseensa alun Merja Rantasen kanssa ja sitten tavoittaneensa puolivälin jälkeen Merjan kanssa Susanna Ylisen.

-Jätinkin tämän kaksikon taakseni, ennen kuin he porhalsivat toiselle kierrokselle, juttusi Uotila.

Viime vuoden Buff Trail Tourilla yhdeksänneksi sijoittunut Katja Sorri teki Uotilan takana hyvän juoksun ja otti kakkossijan ajalla 1.07.35.

-Säästelin itseäni vähän alkumatkasta, koska en tuntenut upeaa reittiä etukäteen.

Kolmanneksi sijoittunut Laura Jeren vaimo Ahonen otti Kangasalan naissuunnistajien ainoan paikan podiumilta, kun hän pysäytti kellot aikaan 1.08.56.

-Otin alun varovasti. Kun rupesin huoltopaikan jälkeen kiristämään vauhtia, alkoi selkiä tulla vastaan. Hän myönsi avoimesti, ettei muuten tulisi juostua tähän aikaan vuodesta näin kovaa, ellei numerolappu olisi rinnassa.

Matalan kynnyksen polkujuoksusarjoissa 9 kilometrillä kovimmat ajat 44.52 ja 47.19 merkkauttivat Kangasala SK:n Jeremias Joutsensaari ja Jämsänkosken Tanja Kuronen 6 kilometrillä nopein oli Tanjan 12-vuotias poika Aapo kovalla ajalla 30.18 ja naisissa ensimmäisen kisansa poluilla aikaan 43.37 juossut Suvi Silen.

Teksti: Jorma Taini

Himos Winter Trail 2020 tulokset

Aiheeseen liittyvät julkaisut

X
X