Viikko 7: Perinteisen hiihtolenkki

Mikä laji sopisikaan paremmin talven Suomalaiseen sielumaisemaan kuin perinteisen hiihto. Hiihdolla ovat monen eri ikäpolven huippu-urheilijat tehneet pohjakuntonsa. Hengitys- ja verenkiertoelimistö ei ota kantaa, millä lajilla niitä kehitetään. Hiihto on siis loistava laji lumisiin olosuhteisiin. Hiihdossa vahvistuu monipuolisesti koko keho, iskutusta ei tule, jolloin voidaan tehdä paljon määrää ilman rasitusvammojen riskiä. Perinteisen hiihdossa liikesuunnat ovat juoksun kaltaiset ja tasatyönnöissä kehittyy keskivartalon voimantuotto. Lisäksi vaihtelu tekee mielelle hyvää. Lähdetään siis hiihtämään.

Viikon harjoituksena tehdään perinteisen hiihdon peruskestävyyslenkki. Aloittelijat voivat lähteä tunnin lenkistä ja enemmän hiihtäneet kahden tunnin lenkistä. Kaiken tasoisten hiihtäjien kannattaa aloittaa lenkki maltilla, sillä koko kehon liikuttelu nostaa sykkeitä enemmän, kuin esimerkiksi juoksu. Sisältöä lenkkeihin saa tekemällä tasatyöntöpätkiä esimerkiksi kolme kertaa viisi minuuttia. Välissä hiihdetään viisi minuuttia normaalisti. Alla olevassa videossa vinkit tasatyöntöön.

Unohda koulun tilliliha ja hiihtotunnit. Nykyaikaisella perinteisen skini eli karvasuksella ei tarvitse huudella havuja. Karvasuksi toimii joka kelillä ja toimiva suksi valitaan hiihtäjän painon ja hiihtotausta mukaan. Voidella tarvitsee enää luistopintoja harvakseltaan.

Hiihdosta tavoite ennen kesän polkujuoksuja? Massahiihdot ovat hyviä tavoitteita talvelle. Niistä saa mukavan harjoituksellisen tavoitteen pitkään talveen ja huomaamatta harjoittelee valmistautumista kesän koitoksiin. Pidemmille matkoille tähtäilevät voivat ottaa haasteen vaikka Vuokatti Hiihdon (14.3.2020) 100 kilometrin hiihdosta.

Nähdään laduilla,

Mikko @ Juoksuopisto

Aiheeseen liittyvät julkaisut

X
X