Viikko 9: Viiden kilometrin vauhtikestävyysharjoitus hiihtäen

Keskeltä Suomea tämän talven kelejä ja harjoituksia zoomaillessa pyllistää haluamattaan aina toiseen suuntaan. Suomi on pitkä maa. Hyvien hiihtokelien sattuessa kohdalle kannattaa monojen kärjet suunnata lähimmälle ladulle. Tasavauhtisten hiihtojen vastapainoksi kannattaa edes kerran talvessa revitellä hieman ja tehdä kovavauhtinen hiihtoharjoitus. Varsinkin jos olet suuntaamassa massahiihtoihin. Mahtavan itsensä voittamisen fiiliksen saa jo viiden kilsan vedossa.

Viikon harjoituksena tehdään viiden kilometrin vauhtikestävyysharjoitus hiihtäen. Voit tehdä sen vapaalla tai perinteisellä ja jos olet menossa massahiihtoon, valitse lajisi sen mukaan. Aluksi on hyvä verrytellä noin puoli tuntia peruskestävyys vauhdeilla. Valitse radaksi esimerkiksi kahtena lenkkinä hiihdettävä vitonen (2*2,5 km). Tällöin voit havainnoida pysyykö vauhtisi tasaisena toisellakin lenkillä, mikä on hyvä merkki tasaisesta vauhdinjaosta. Jos toisen kiekan aika on kovasti pidempi, olet aloittanut liian kovasti. Tästä saat myös hyvää informaatiota massahiihtoa ajatelle, millä vauhdilla pystyt aloittamaan tapahtuman ja ainakin sen millä vauhdilla et voi aloittaa. Loppuverryttelyksi sopii alkuverryttelyn kaltainen kevyt hiihto.

Oletko menossa massahiihtoon. Oman kunnon ohella myös välineitä kannattaa testata kovavauhtisessa hiihdossa. Kovasti hiihtäessä suksi toimii hieman eri tavalla kuin hitaassa vauhdissa ja etenkin perinteisellä voi pidon määrää joutua säätämään. Karvasuksissa siirrettävä side antaa tähän hyvän mahdollisuuden. Eteenpäin sidettä siirtäessä pitoa tulee lisää ja taakse päin siirtäessä luisto paranee. Näitä kannattaa kokeilla jo ennen kisastarttia.

Aurinkoisia lenkkejä,

Mikko @Juoksuopisto

Aiheeseen liittyvät julkaisut

X
X