Viikko 11: Nousevavauhtinen harjoitus juoksumatolla.

Joskus voi joutua tilanteeseen, ettei ulkona juokseminen ole mielekästä kelin tai matkustamisen vuoksi. Silloin on hyvä turvautua juoksumaton antamiin mahdollisuuksiin. Juoksumaton etuihin kuuluvat vauhdin ja nousukulman määritys. Voit juosta vakiovauhtia tai -nousukulmaa haluamasi ajan. Ohjelmoitavuus antaa hyvän mahdollisuuden naputella harjoituksen etukäteen mielekkääksi vaihtelevaksi harjoitukseksi. Juoksumattotreenit kannattaa pitää maltillisen mittaisina oman mielenkiinnon sälyttämiseksi ja muiden huomioimiseksi. Osassa suosituimpia paikkoja on juoksumatoilla aikarajoitus yhtämittaiseen käyttöön.

Viikon harjoituksena tehdään nousevavauhtinen harjoitus juoksumatolla. Juokse viisitoista minuuttia alkuverryttelyksi peruskestävyystasolla. Maton nousukulman voi pitää koko harjoituksen ajan prosentissa tai puolessatoista. Tämä vastaa aika hyvin ulkona juoksua. Alkuverryttelyn jälkeen nosta maton nopeutta kolmen minuutin välein puoli kilometriä tunnissa. Aina kolmen minuutin välein lisää sama määrä vauhtia. Aika nopeasti pääset vauhtikestävyysalueella ja kahdenkymmenen minuutin kohdilla vauhdin pitäisi olla jo lähellä kisavauhteja. Juoksu niin pitkään nousevia kuormia, kun se tuntuu mielekkäälle. Lopuksi juostaan vartin verryttelyt kevyellä vauhdilla.

Sopiva varustus mattojuoksuun on mahdollisimman kevyet ja hengittävät vaatteet. Ilmavirran viilentävän vaikutuksen puuttuminen nostaa äkkiä lämmöt ylös ja pikku pyyhe on hyvä olla käsillä harjoituksen aikana. Kengiksi sopii hyväksi havaitut asfalttitossut.

vauhdikkaita treenejä,

Mikko @Juoksuopisto

Aiheeseen liittyvät julkaisut

X
X