Viikko 17: Laadukas maastolenkki juosten.

Polkutapahtumissa reitin kunnialla läpi selvittämiseen ja pärjäämiseen vaikuttaa paljon se, miten taloudellisesti pystyt reitillä etenemään. Reitit vedetään yleensä hienoimpiin maastoihin ja näköalapaikkojen kautta, joten korkeuseroja kertyy puolivahingossa ja tarkoituksella. Juoksijan taloudellisuus on parhaimmillaan niissä vauhdeissa ja alustoilla, missä on vietetty harjoitusaikaa. Laadukkaalla maastolla viitataan juuri korkeuseroja sisältävään treenimaastoon ja juosten tehty harjoitus on parasta harjoitusta juoksutapahtumiin.

Viikon harjoituksena tehdään korkeuseroja sisältävä maastolenkki juosten. Parhaassa tapauksessa lähinurkiltasi löytyy metsäinen mäki, jota pystyy nousemaan juoksemalla eripuolilta. Erilaiset jyrkkyydet ja maastonpinnat tuovat haettua vaihtelua. Yritä juosta mahdollisimman rennosti ja vauhdikkaasti ylös ja alas, kuitenkin niin että tehot ja sykkeet pysyisivät peruskestävyystasolla. Harjoituksen olisi hyvä olla kestoltaan noin puolitoista tuntia ja nousumetrejä tällaiseen harjoitukseen tulee yleensä 300…500 metriä.

Palataan todellisuuteen. Mäkien juokseminen peruskestävyystehoilla ei ole läheskään kaikkien harrastajien ulottuvissa. Tämän harjoituksen voi kuitenkin tehdä ”reippaana” tai puhtaana tehoharjoituksena, jolloin sykkeillä on vapautta nousta nousuissa. Tehoharjoituksena tehtäessä harjoitus kannattaa pilkkoa osiin, jossa alku ja loppu mennään kevyemmin kävellen nousut.

Tämä on yksi Juoksuopiston Coutsin Mikon suosikkitreeneistä, millä luodaan pohjat kesän polkukisoihin.

Laatua kevääseen,

Mikko @Juoksuopisto

Aiheeseen liittyvät julkaisut

X
X